ENNAKKO:

Kauden neljäs Kaakon Derby odottaa – "Jos sellaiseen otteluun ei saa itseään ladattua, jotain on pielessä"

25.12.2023

KooKoo palaa joulun jälkeen tositoimiin erityisellä ottelulla, kun SaiPa matkustaa huomenna Lumon Areenalle kauden neljättä Kaakon Derbyä varten. KooKoossa koeaikansa päättänyt ja jatkosopimuksen kauden loppuun sakka ansainnut Seth Barton ennakoi ottelua ja avaa joulutaukonsa ohjelmaa.

Barton pelasi TPS-otteluun saakka KooKoossa koeajalla. Seura uutisoi Bartonin jatkosopimuksesta 22. päivä joulukuuta, eli ottelua seuraavana päivänä. Pelaaja itse kuuli jatkostaan heti ottelun jälkeen.

– Lähdimme Turusta bussilla kohti Kouvolaa ja Salo kertoi minulle, että koeaika on ohi ja jatkan KooKoossa, kertoo Barton.

Sopimuksen julkistusuutisessa mainitaan useamman erinomaisen tilastomerkinnän joukossa muun muassa Bartonin löytävän korkean paineen alla omien joukkuekavereidensa lavat 80 prosetin tarkkuudella. Puolustaja ei ollut tietoinen tilastosta, mutta pitää sitä erittäin tärkeänä.

– En itseasiassa tiennyt syöttöprosentista, mutta olen aina pyrkinyt olemaan laadukas syöttelijä. Juniorivuosistani saakka olen pitänyt kiekon hallitsemisesta joukkueena ja pyrkinyt hallitsemaan ja syöttämään kiekkoa korkeankin paineen alaisena. Isompi kaukalo auttaa myös sillä ainakin tuntuu siltä, että täällä on hieman enemmän aikaa ja tilaa ratkaisuille, kuin Pohjois-Amerikassa.

– Pään täytyy pysyä viileänä ja kenttä sekä joukkuekaverien liikkeet pitää osata hahmottaa. Siihen lisättynä pitää vielä haluta päästä paineen alta pois nimenomaan säilyttämällä kiekonhallinta itsellään. Pelissä on monia tärkeitä osa-alueita, esimerkiksi jotkut ovat hyviä maalintekijöitä ja toiset hyviä taklaajia. Laadukkaiden peliä avaavien syöttöjen antaminen ja sitä kautta joukkueensa kiekonhallinnan edistäminen on mielestäni yksi näistä, kuvaa Barton pelifilosofiaansa.

KooKoo oli TPS-ottelussa vahvoilla useaan otteeseen ja voitti lähes kaikki tilastot maaliodottamasta laukausten kautta hyökkäysalueaikaan. Tärkein, eli tulostaulu kääntyi kuitenkin jatkoajalla 3–2-lukemin TPS:n hyväksi.

– Viimesisissä muutamassa ottelussamme on ollut hieman teemana, että olemme aloittaneet hitaasti. Olemme vasta ensimmäisen erän lopulla tai toisen erän alussa löytäneet pelimme ja luoneet enemmän painetta ja maalipaikkoja. TPS-ottelu oli hyvin turhauttava, eikä varmasti näteintä katsottavaa kannattajienkaan näkökulmasta. Voitimme monia pieniä kamppailuja ja saimme ottelun edetessä lisää ja lisää mahdollisuuksia hyökkäyspäässä, mutta jäimme voitotta, muistelee Barton.

– Teemme mielestäni paljon asioita oikein tällä hetkellä, mutta kiekko ei vain pompi meille suotuisasti. Uskon onnemme kääntyvän, sillä teemme tarvittavat asiat pelien voittamista varten. Pelimme tarjoaa meille mahdollisuuden voittaa joka ilta ja toivottavasti pienen tauon jälkeen onnemme kääntyy.

KooKoon kausi on ollut täynnä myöhäisiä tasoitusmaaleja ja nousuja useammankin maalin tappioasemasta tasoihin ja jopa voittoon. TPS-ottelun 2–2-tasoitusmaali syntyi Petter Emanuelssonin lavasta viisi sekuntia ja kaksi sadasosaa ennen loppusummeria.

– Joukkueemme itseluottamus hyökkäyspelissä on korkea ja uskomme kykyymme luoda vaarallisia maalipaikkoja tiukoissakin tilanteissa. Meillä on todellakin tarpeeksi hyviä pelaajia tekemään myöhäisiä tasoitus- tai johtomaaleja. Emme pelkää paineita ja useat joukkueemme yksilöt rakastavat suuria korkean paineen hetkiä, joten pelaajien ja valmentajien tunteen ruokkiessa toisiaan on helppoa saavuttaa itseluottamusta ja omalta osaltaan liittyä loppukireihin, selittää Barton joukkueen sitkeyttä.

Erikoistilanteita ja paikallisotteluita

Bartonin rooli on kasvanut kasvamistaan ja tasaviisikoin lisääntyneen peliajan lisäksi hän on saanut vastuuta myös erikoistilanteissa. Häntä on käytetty ylivoimalla niin viisikon keskellä, kuin laidoillakin.

– Mielestäni pelini tasaviisikoin on kulkenut tasolla, millä uskon pystyväni auttamaan joukkuetta myös ylivoimalla. Meillä on monta hyvää ylivoimapelaajaa ja sillä osastolla on myös loukkantumisia tällä hetkellä. Olen pelannut ylivoimaa koko urani ja mielestäni ylivoimavastuu on kunnia, mitä ei saa pitää itsestäänselvyytenä.

KooKoo pelaa tällä hetkellä 18-prosenttisella ylivoimalla.

– Nautin ylivoimapelistä ja viimeisissä otteluissa minut on laitettu muutamiinkin erilaisiin tilanteisiin jäälle. Toimiva erikoistilannepelaaminen vaatii joukkuekaverien välistä harjoittelua ja kemiaa, jotta kaikki oppivat strategiat ja toistensa tavat pelata. Voittaaksemme meidän pitää saada ylivoimamme toimimaan hyvin, sillä olemme ottaneet paljon jäähyjä. Toisen joukkueen rikkoessa meidän täytyy pystyä hyötymään siitä, kertoo Barton.

Seuraavaksi edessä on kauden neljäs ja Bartonin uran ensimmäinen Kaakon Derby. Aikaisemmista kohtaamisista KooKoo on voittanut yhden jatkoajalla ja yhden voittomaalikilpailussa. SaiPan ainoa voitto ratkesi varsinaisella peliajalla. Ottelu on perinteisesti ollut runsasmaalinen, mutta tiukka. Kuluvan kauden kolmessa derby-ottelussa on tehty yhteensä 28 maalia jos voittomaalikilpailun ratkaisuosuma lasketaan mukaan. Vaikka KooKoo onkin voittanut viimeisistä kymmenestä Kaakon Derbystä kahdeksan, seitsemän kertaa ratkaisu on löytynyt vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Kanadalaispuolustaja odottaa innolla kohtaamista, jossa sarjataulukolla ei ole merkitystä.

– Ennakkoasetelma tekee ottelusta jännittävämmän, painottaa Barton lauseensa viimeistä sanaa.

– Jos sellaiseen otteluun ei saa itseään ladattua, jotain on pielessä. Tuon tyyliset ottelut ovat parhaita hetkiä koko lajissa ja tauon jälkeen on tärkeää voittaa heti, jotta saamme tarvitsemamme vireen päälle välittömästi. Rakastan paikallis- ja muilla tavoin poikkeuksellisia otteluita, sillä niiden tunnelman voi tuntea, vaikka kukaan ei edes puhuisi niistä ääneen. Odotan ensimmäistä Kaakon Derbyäni innolla ja pelaamme kotona, joten toivon joukkueen innokkuuden välittyvän hyvänä tunnelmana myös katsomoon, Barton kertoo.

Ammattijääkiekkoilijan joululoma

Haastatteluaikaa sovittaessa kävi ilmi, että Barton aloitti joulutaukonsa kulttuurimatkalla. Puolustaja matkusti Suomenlahden yli Viron pääkaupunkiin, Tallinnaan.

– Tällä hetkellä olen Tallinnassa ja olen pyörinyt täällä ympäriinsä ja tutkinut paikkoja. Tämä on ensimmäinen kerta kun vietän aikaa Euroopassa, joten haluan nähdä mahdollisuuksien mukaan paljon.

Barton ei ennättänyt jouluksi kotimaahansa Kanadaan, mutta hänellä oli muita suunnitelmia. KooKoon konkaripuolustaja Ari Gröndahl oli huolehtinut joukkueen kanadalaisten joulunvietosta.

– Joulunvietto näin on hieman erilaista kuin perheen ja sukulaisten kanssa, mutta jääkiekkoilijan ammatissa ollaan paljon poissa, joten siihen on ehtinyt tavallaan tottua. Gröndahl kutsui meidät kanadalaiset perheensä luo viettämään perinteisen suomalaisen joulun. Näissä tilanteissa on hyvä, että ympärillä on samassa tilanteessa olevia ihmisiä. Heidän seurastaan voi nauttia, syödä hyvin ja siirtää arjen hetkeksi sivuun.

Puolustaja on aikaisemmin ilmaissut kiinnostuksensa eurooppalaista ja suomalaista kulttuuria kohtaan. Sitä oli jouluaattona hyvin tarjolla.

– Suosikkejani Gröndalhien joulupöydästä olivat joulukinkku ja lanttulaatikko. Lahjaksi sain kudotut villasukat ottelumatkoja ja kotona pyörimistä varten. Kävin ensimmäistä kertaa Suomessa olemiseni aikana saunassa ja heillä oli myös puulämmitteinen palju, minkä lisäksi pyörähdimme saunan jälkeen lumihangessa. Nautin illasta suuresti, kertoo Barton.

Jouluperinteet ovat yleisiä maassa kuin maassa ja Bartonin perheellä Kanadassa on yhtälailla omansa. Heidän juhlaperinteisiinsä kuuluu niin aktiivisuutta kuin rauhoittumista ja kaiken keskuudessa on yhdessäolo.

– Jääkiekko oli mukana jouluperinteissämme. Menimme joko johonkin lähellä olevaan ulkojääkaukaloon tai luonnonjäälle ja pelasimme isot pelit paikalla olleiden sukulaisten kesken. Otimme myös koiramme mukaan ja lähdimme patikoimaan porukalla. Paistoimme kuumilla kivillä niin lihaa kuin kasviksiakin ja ajelimme ympäri seutua katsellen jouluvaloja ja muita koristeita. Kävimme myös kirkossa seuraamassa jouluun liittyviä tapahtumia ja kuuntelemassa musiikkia.

Seth Barton, vapaat terveiset KooKoon seurayhteisölle ja kannattajille.

– Viimeisimmän kuukauden aikana takaraivossani kummitteli välillä, että olen edelleen koeajalla, joten kaikki keskittyminen on laitettava siitä hyvin suoriutumiseen. Samalla olen auttamassa joukkuetta voittamaan otteluita, joten on pystyttävä keskittymään kauteen kokonaisuutena ja ajattelemaan myös pidemmälle aikavälille.

– Nyt tiedän varmuudella, missä vietän loput kaudestani ja pystyn keskittymään asioihin pidemmän aikavälin kautta. On innostavaa, että pystyn jäämään kantamaan korttani kekoon ja auttamaan joukkuetta voittamaan toivottavasti pitkälle pudotuspeleihin saakka. Sitä varten on vielä töitä tehtävänä, mutta toivottavasti pieni joulutauko oli se, mitä joukkueemme tarvitsi.

Seuraavat kotiottelut:

Ti 26.12.2023 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput

Ke 3.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Lukko // Osta liput

Pe 5.1.2024 klo 18:30 KooKoo – HIFK // Osta liput