(Kuva: Tomi Vastamäki)

RAPORTTI:

Voitto mukaan Porista pitkän kaavan kautta – "Piti vain olla kärsivällisiä"

11.10.2023

KooKoo haki vierasottelussa Porista kaksi pistettä mukaansa. KooKoo hallitsi kenttätapahtumia, mutta ratkaisu venyi silti aina voittolaukauskilpailuun. Ottelu päättyi tulokseen 3–4VL (1–1, 1–0, 1–2, 0–0, 0–1).

KooKoo kohtasi viikon avausottelussa Ässät. KooKoon hallitsi ottelua, vaikka Ässät sinnittelikin pitkään johtoasemassa. Lopulta ansaittu voitto haettiin voittomaalikisan kautta. Voiton takuumiehinä häärivät Radek Koblizek sekä Arttu Ilomäki. Valmentaja Janne Grönvall oli tyytyväinen joukkueen kokonaisvaltaiseen puolustamiseen, vaikkei suoritus mitenkään täydellinen ollutkaan:

– Tasapainoinen peli jota lähdettiin hakemaankin tänään. Kärsivällisyyttä tarvitaan, peli kestää kuitenkin sen täydet 60 minuuttia. Pienet nukahdukset vielä pitää saada pelistämme pois. Sanotaanko näin että meidän puolustamisemme oli tänään koko kenttäalueella parempaa ja tasapainoisempaa kuin sen on viime aikoina ollut, pohti Grönvall ottelun jälkeisessä haastattelussa.

KooKoo sai otteluun vaikean alun, kun vain minuutin pelin jälkeen Ässä-hyökkääjä Roope Talaja harhautti itsensä vastahyökkäyksestä komeasti maalintekopaikkaan. KooKoon nuori puolustaja Veeti Väisänen iski Talajaa mailalla takaapäin sen verran rajusti, että tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Vierasjoukkueen veräjää vartioinut Oskari Setänen pelasi kuitenkin rangaistuslaukauksen rauhallisesti, eikä Talaja päässyt tolpan ulkoreunaa lähemmäs maalintekoa.

Rangaistuslaukausta seuraavien minuuttien aikana KooKoo hallitsi kenttätapahtumia. Useammasta maalintekopaikasta vaarallisimpaan pääsi Miska Kukkonen, jolle komean laukaisupaikan tarjoili taitosentteri Ilomäki. Kukkosen laukaus ei kuitenkaan ollut aivan optimaalinen, ja tilanne päättyi Ässä-vahti Niklas Rubinin patjatorjuntaan. Erän puolivälin jälkeen KooKoo pääsi myös ylivoimalle, mutta vierasjoukkueen ensimmäinen ylivoima oli hieman ponnetonta, eikä kunnon laukauksia tullut kuin kaksi kappaletta.

Ottelun avauserä, joka uhkasi jäädä maalittomaksi, sai melkoisen vauhdikkaan lopun. Reilut kolme minuuttia ennen loppua Ässät sai hyökkäysalueen kiekonriiston jälkeen pelattua kiekon poikittain Dylan Fabren lapaan, jonka laukaus jätti Setäsen vailla mahdollisuuksia. Aivan erän lopulla valkoisissa pelannut vierasjoukkue onnistui kuitenkin kuittaamaan pelin tasoihin. Ilomäen ja Ben Tardifin röyhkeä karvaus korkealta aiheutti Ässä-puolustajille yllättäviä vaikeuksia, ja lopulta Tardif pääsi laukomaan kiekon rystyltä verkkoon vain kolme sekuntia ennen eräsummeria.

Toinen erä alkoi KooKoon kannalta murheellisesti. Reilun kolmen minuutin pelin jälkeen patapaidat käänsivät pitkän avauksen nopeaksi ylivoimahyökkäykseksi, joka päättyi Eemil Erholtzin maalin edustalta viimeistelemään maaliin. Maalista huolimatta peli oli jokseenkin selvästi vierasjoukkueen näpissä. Laukauksia ja maalintekopaikkoja kertyi valkopaidoille selkeästi enemmän. Erän puolivälissä KooKoo pääsi toistamiseen ylivoimalle, mutta kahden minuutin pakkopeli oli edelleen tehotonta. Epäonnistunut erikoistilanne ei kuitenkaan vieraiden puhtia poistanut, vaan peli pyöri myös loppuerän selkeästi enemmän Ässä-päädyssä. Määrällisesti KooKoo loi paljon paikkoja, mutta oikeita huipputontteja ei lopulta juurikaan auennut. KooKoon hallinnasta kertoi se, että Setänen joutui pysäyttämään kiekon erässä vain neljästi, siinä missä virkaveli Rubin torjui kymmenen kertaa. Lisäksi toiset kymmenen laukausta menivät ohi maalin ja Ässä-blokkauksiin, sillä laukauksia KooKoolla oli erässä yhteensä kaksikymmentä.

Päätöserään vieraat saapuivat kovalla innolla sekä muutamilla ketjumuutoksilla. Muutokset vaikuttivat tuovan positiivista vaikutusta, sillä heti avausminuutilla Axel Ottossonin suora matala laukaus oli vaarallinen, vaikkei maaliin mennytkään. KooKoon päätöserän aloitus oli vahva. Kiekko pysyi lähinnä vieraiden hallinnassa, ja maalintekopaikkoja oli muutama. Hyvän hengen katkaisi vasta illan ensimmäinen Ässä-ylivoima. Pakkopeli vanheni vain muutaman sekunnin, kun patapaitojen Juuso Ikonen pääsi lyömään kiekon suoraan syötöstä verkkoon. Vierasjoukkue ryhdistäytyi kuitenkin välittömästi takaiskun jälkeen. Maalia seuranneessa vaihdossa Charle-Edouard D’Astou juoni Radek Koblizekin vapaaksi maalin eteen, josta tšekki-hyökkääjä uitti kiekon maaliin Rubinin jalkojen välistä.

Maalia seurasi KooKoon takaa-ajo, johon aikaa jäi kavennuksen jälkeen melkein yksitoista minuuttia. Patapaidat puolustivat kuitenkin tiukasti, eivätkä vieraiden maalipaikat olleet aivan sieltä vaarallisimmasta päästä. Ottelun lopussa tarjoiltiin melkoista draamaa, kun Ässien Lenni Hämeenaho otti kaksiminuuttisen ajassa 58.09, eli KooKoo pääsi hakemaan tasoitusta miltei täyden ylivoiman ajan. Kauaa ei kotikatsomoissa tarvinnut kynsiä pureskella, sillä vain puolen minuutin jauhamisen jälkeen Koblizek niittasi illan toisella maalillaan vieraat tasoihin. Vapauttavan syötön maalin takaa tarjoili tyylikkäästi Arttu Ilomäki. Viimeinen minuutti puolustettiin puolin- ja toisin tarkasti, joten ratkaisua jouduttiin etsimään pitkän kaavan kautta.

– Kyllähän me peliä tänään tietyllä tapaa veimme, tiesimme että ei ole olemassa mitään hokkuspokkus-keinoja. Samaa peliä jauhoimme koko 60 minuuttia, ja meidän piti vain olla kärsivällisiä. Nyt se tuotti tulosta, turhaa se olisi alkaa paniikkia luomaan penkillä, riittää että on kärsivällinen ja antaa poikien pelata, kertasi valmentaja Grönvall varsinaisen peliajan loppuhetkiä.

Jatkoajalla ei juuri pelikatkojen perään kyselty, vaan joukkueet myllyttivät jatkuvasti pitkiä hyökkäyksiä puolin toisin. Suurimman vastuun kantoi KooKoo-vahti Setänen, joka nappasi useamman tärkeän ja haastavan torjunnan pitkin jatkoaikaa. Aivan jatkoajan lopussa Eero Teräväinen tuomittiin vielä kahden minuutin istunnolle, mutta Ässät eivät onnistuneet tilaisuuttaan hyödyntämään.

Setänen, joka oli ollut kolmannessa erässä pitkiä aikoja vailla torjunta, kommentoi ottelun jälkeen televisiohaastattelussa jatkoajan kiekkosadetta:

– Kun teimme tasoitusmaalin, koitin jo alkaa pumppaamaan itseäni henkisesti jatkoaikaa varten jos ja kun sinne mennään, sillä yleensä jatkoajalla niitä paikkoja kyllä tulee, piti olla hereillä. Mutta ei niitä tilanteita voi valita jolloin paikkoja tulee, sehän on vähän niin kuin meikäläisen työnkuvaa ottaa kiekkoa kiinni silloin kun jotain tulee, mietiskeli Setänen.

Kauden ensimmäisessä voittomaalikilpailussa sankarinviitan otti kantaakseen pirteästi pelannut Ilomäki, joka ampui kiekon tyylikkäästi alanurkkaan. Setänen pimitti maalilla vuorotellen kaikki kolme Ässien laukojaa, joten kotimatka Kouvolaan sujui kaksi pistettä lihavammalla pistepussilla. Upeasti jatkoajalla ja voittomaalikilpailussa esiintynyt Setänen spekuloi vielä tyytyväisenä ottelun jälkeen paluumatkaa:

– Faktuaalisestihan se menee kuulemma niin että voitto-ottelu lyhentää matka-aikaa kahdella tunnilla. Normaalisti taitaa olla neljän tunnin paluu mutta nyt se on kaksi.

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Pe 13.10.2023 klo 18:30 KooKoo – TPS // Osta liput

Ke 18.10.2023 klo 18:30 KooKoo – KalPa // Osta liput

Pe 20.10.2023 klo 18:30 KooKoo – JYP // Osta liput