RAPORTTI:

Viikonlopun ensimmäisestä Kaakon Derbystä tiukka tappio – "Tilaisuus teki tänään varkaan"

26.01.2024

Sumulaaksossa pelattiin perjantaina viikonlopun ensimmäinen Kaakon Derby, josta SaiPa vei kaikki kolme sarjapistettä Lappeenrantaan lukemin 1–2 (0–0, 0–2, 1–0).

KooKoon ja SaiPan välinen viikonlopun ensimmäinen kamppailu oli tasainen, eikä maaleilla varsinaisesti herkuteltu laukausmääristä huolimatta. Siipirikkoinen KooKoo ei edelleenkään pystynyt laittamaan kokoonpanossa parasta pöytään joukkuetta vaivanneen flunssa-aallon takia. Viime ottelun jälkeen kokoonpanoon saatiin nyt mukaan Linus Andersson ja Toni Suuronen, sekä tämän viikonlopun ajaksi Tapparasta lainalle hyökkääjä Oskari Luoto. Edellisessä ottelussa lainalla olleet Verneri Ahonen ja Kasper Lundell jatkoivat kokoonpanossa, kun taas Ketterä-lainat Ossi-Petteri Jaakola ja Akseli Mäkinen pelasivat Helsingissä Jokereita vastaan ja hyppäävät jälleen KooKoon riveihin lauantain kamppailuun.

Joukkuetta vaivaavat flunssa-aallot on valitettavia, eikä niihin pysty aina ennakkoon varautumaan. Näin KooKoon päävalmentaja Olli Salo kertoi tarkemmin, milloin kaikki sai alkunsa:

– Sunnuntaina tippui ensimmäiset pelaajat ja viikon mittaan rupesi tippumaan lisää. Siitä tauti lähti jylläämään, pelataan kuitenkin isoja vaiheita kaudessa mutta näille ei mahda mitään.

KooKoo otti ottelusta hallinnan avauserästä alkaen, joukkue pystyi pitämään kiekkoa hyvin hyökkäysalueella niin, ettei SaiPa saanut montaa laukausta aikaiseksi. Tämän myös osoitti ensimmäisen erän laukaukset, jotka jakautuivat 26–4 KooKoolle. Kumpikin joukkue pääsi erikoistilanteiden tuntumaan jo avauserässä: kuuden minuutin kohdalla Matias Rajaniemi lähetettiin rangaistusaitioon kiinnipitämisestä ja viimeisten minuuttien aikana Otto Hokkanen ja Ben Tardif joutuivat kuluttamaan jäähypenkkiä, mutta maaleja ei näistä tilanteista nähty.

Jälkimmäisen ylivoiman aikana komeimman ja kovimman laukauksen esitti Charle-Edouard D’Astous, jonka laukaukselle tuli nopeutta jopa 151 km/h. Lukuisista laukauksista huolimatta avauserä oli maaliton, joten avausmaalia saatiin odottaa toiseen erään asti.

Blokkeja ja laukauksia koko rahalla

– Päätä hakattiin tietyllä lailla seinään, kaveri uhrautui tänään paremmin. Blokkeja taisi olla 23–26, niin se kertoo aika hyvin. Pystyttiin toki itse laukomaan 83 kertaa, se on kyllä yhteen peliin lukematon määrä. Tilaisuus teki tänään varkaan, pelin alussa oltiin pelin päällä ja saatiin pitkiä hyökkäyksiä, mutta sitten tylyys ja nopeus puuttui pelaamisesta, ajatteli KooKoon päävalmentaja Olli Salo ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Jos ensimmäisessä erässä hallitsi KooKoo, niin asetelmat vaihtuivat päinvastaiseksi toisen erän aikana. SaiPa tuli toiseen erään vauhdikkaasti, vaikkakin KooKoo oli erän alkuvaiheilla lähempänä avausmaalia. Se ensimmäinen maali nähtiin kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun SaiPa nousi vastahyökkäykseen ja Janne Naukkarinen syötti kiekon toiselle puolelle Otto Kivenmäelle, joka sai huudattaa kauden kolmannella maalillaan Kouvolaan saapuneita lappeenrantalaisia. Tuosta maalista ei kerennyt kulumaan kuin 26 sekuntia, kun Niklas Appelgren laukoi kiekon kohti maalia ja Roni Karvinen ohjasi kiekon sisään, ja näin kuten varkain SaiPa siirtyi 0–2-johtoon.

Toisen maalin jälkeen korjausliike oli tehtävä, ja sitä varten Olli Salo pyysi KooKoolle aikalisän ja kokosi joukkueen kasaan. Aikalisä selvästi teki tehtävänsä, ja toisen erän lopussa nähtiin aktiivisempi KooKoo, mutta kotijoukkueen avausmaali jäi edelleen odottamaan itseään. Lähimpänä maalia oli Ari Gröndahl, kun neljä minuuttia oli erää jäljellä, mutta kiekko kilahtaa rimasta ulos.

Maalinteko oli tahmeaa myös kolmannessa erässä.  Kiekkoja ja laukauksia sateli kumpaankin päähän, mutta erityisesti SaiPan avainpelaaja ja pelastaja oli maalivahti Kari Piiroinen, joka tuntui torjuvan lähes kaiken. Neljän minuutin pelin jälkeen KooKoolle tarjoutui erän ensimmäinen ylivoimamahdollisuus Ondrej Trejbalin rangaistuksen aikana, mutta Piiroinen piti maalinsa suljettuna.

Jahti alkoi kavennusmaalista

Hän ei kuitenkaan täysin ohittamaton Sumulaakson illassa ollut, ja hän joutuikin antautumaan ensimmäistä kertaa ajassa 54.40 KooKoon pelatessa ylivoimaa, ja sitä ei ennätetty pelaamaan kun muutamia kymmeniä sekunteja, niin Linus Andersson löysi keskelle vapaaksi sijoittuneen Eero Teräväisen, joka kavensi tilanteeksi 1–2. Teräväinen osui viime ottelussa JYPiä vastaan joten hän on nyt kahden ottelun maaliputkessa.

– Jääkiekko on välillä tälläistä, hakkaat oikeasti päätä seinään ja sitten sinulle tulee yksi musta hetki. Kun et itse tee, niin kaveri yleensä käyttää paikkansa, totesi Salo.

Kiekkoja ja laukauksia sateli loppuun asti, ja KooKoo yritti hakea tasoitusta myös ilman maalivahtia, mutta yhtään maalia ei KooKoo enää tehnyt eikä SaiPa enää päästänyt, joten kolme pistettä matkasi Lappeenrantaan. Piiroiselle kirjattiin loppujen lopuksi 38 torjuntaa.

– Sitten alkoi kova jahti, ja siinä alkoi tulla myös turhautumista. Ei vaan yksinkertaisesti saatu tänään tulosta. Ei auta, matka jatkuu – ei tuosta puutu mitään muuta kun kolme pistettä ja maalit, päätti Salo.

Ennen ottelua uutisoitiin, että KooKoo oli yrittänyt siirtää kyseistä ottelua toiselle päivälle nimenomaan joukkueessa jylläävän flunssa-aallon takia, mutta tätä ei saatu onnistumaan kaikille osapuolille. Lehdistötilaisuudessa kuitenkin Salo ja Ville Hämäläinen eivät tätä miettineet enää ja käänsivät katseen tulevaan, KooKoo oli otteluun valmis Salon mukaan eikä tämä jäänyt siitä kiinni. Tappiota ei kuitenkaan kerkeä jäädä surkuttelemaan pitkäksi aikaa, koska huomenna työt jatkuu viikonlopun toisen Kaakon Derbyn merkeissä, joka pelataan vastavuoroisesti Lappeenrannassa, jossa kiekko tippuu jäähän kello 17.

 

Seuraavat kotiottelut:

Ke 31.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Ilves // Osta liput

La 3.2.2024 klo 17:00 KooKoo – Jukurit // Osta liput

Pe 9.2.2024 klo 18:30 KooKoo – Sport // Osta liput