ENNAKKO:

Viikon ainoa ottelu kamppaillaan kotiluolassa – "Kärpät on yksi Liigan suurista"

14.12.2023

KooKoon viikon ainoa ottelu kamppaillaan Lumon Areenan syövereissä, kun Oulun Kärpät saapuu vierailulle Kouvolaan. Joukkueet ovat kohdanneet kerran aiemmin tällä kaudella, jolloin Kärpät olivat Raksilassa parempia.   

KooKoon edeltävästä ottelusta on ehtinyt vierähtää jo lähes viikon päivät. Oranssimustat olivat askissa viimeeksi perättäisinä päivinä perjantaina 8.12 kotonaan Pelicansia vastaan, sekä lauantaina 9.12 KalPan vieraana Kuopiossa. Tällä viikolla KooKoo harjoitteli alkuviikon kovaa, ja piti keskiviikkona vapaapäivän. Torstaina kokoonnuttiin harjoittelemaan ja hieromaan taktiikkaa kuntoon viikon pääruokaa, eli perjantain Kärppä-ottelua varten.

Otteluennakkoon haastateltu Kapteeni Otto Paajanen valotti otteluennakossa joukkueen valmistautumista ja harjoittelua kuluvan viikon osalta:

– Omaan pelaamiseen olemme tietysti keskittyneet, tällä viikolla ehkä korostetusti hyökkäysalueen peliin. Muun muassa syöttämisen jälkeistä liikettä, eli sitä miten pelaamme itsemme vapaaksi sekä maalille menoa on harjoiteltu. Myös puolustamista ja pelin kokonaisuutta on toki käyty läpi, ja erikoistilannepeliä hiotaan sitten ottelupäivän aamuna.

Viikon takainen perjantain kotiottelu päättyi varsinaisiin jalkapallolukemiin 1–0. Varsinaisella peliajalla ei nähty koko ottelussa maalin maalia, vaan paremmuus ratkaistiin rangaistuslaukauksia ampumalla. Kotijoukkueen ratkaisijana voittomaalikisassa toimi Petter Emanuelsson. Suurimmat kehut ansaitsi kuitenkin kotona 29 torjunnan nollapelin pelannut Oskari Setänen.

Niiralan montusta lauantaina ei jäänyt kotiin tuotavaksi pisteen pistettä, vaikka ottelussa paljon positiivista näkyikin. KalPa ratkaisi tasaisen ja tunteikkaan matsin vasta muutama minuutti ennen loppua. KooKoon puolelta loisti etenkin puolustaja Joonas Lehtivuori, joka nakutti otteluun tehopisteet 1+1.

Kippari Paajanen teki KalPa-ottelusta havaintoja puolesta ja vastaan:

– Lauantain pelin häviämisen jälkeen tuntui siltä, että peli on tietyllä tapaa meidän omissa käsissämme. Jos teemme oikeita asioita ja pelaamme kuten olemme sopineet, niin peli rullaa silloin meidän puolellemme. Toisaalta jos näistä asioista luistetaan ja aletaan toivomaan asioita, niin silloin se usein kääntyy vastustajalle. Lauantainahan KalPa esimerkiksi iski todella kovalla prosentilla meitä vastaan näistä tilanteista.

Perjantai-illan matsiin kotijoukkue lähtee sarjataulukon sijalta 13. Viimeisestä kolmesta ottelusta KooKoo on voittanut kerran varsinaisella peliajalla ja kerran voittomaalikisan jälkeen. Lisäksi viimeisimmästä ottelusta jäi pisteiden kannalta luu käteen. Voitot kuitenkin pitivät KooKoon tiukasti pudotuspelikamppailussa kiinni. Matkaa pudotuspeliviivaan on viisi pistettä, sarjataulukon sijalla 10 päivystää juurikin oranssimustien viikko sitten päihittämä Pelicans.

Oulun Kärpät saapuvat Kouvolaan sarjataulukon sijalta 4. Oululaispumppu on ehtinyt pelata joulukuussa neljä ottelua, joista se on hävinnyt kolme. Varsinkin parin viikon takainen ruma 0–7 kotitappio Helsingin IFK:ta vastaan kirvoitti runsaasti huomiota medialta. Viimeeksi Kärpät oli askissa lauantaina 9.12 Lukkoa vastaan Raumalla, tuloksena vierastappio 6–3. Lepoajat ja rasitus ovat perjantai-illan kohtaamisessa siis täsmälleen samat, sillä myös KooKoo on pelannut viimeeksi tuona samana päivänä.

– Fiilis huomisen kohtaamisesta on toki hyvä, varsinkin kun on viikon tauko niin pelihalujahan se herättää. Kärpät on huippujengi, kärkiporukka ja niin sanotusti yksi Liigan “isoista” seuroista. Heitä on aina mukava lähteä voittamaan, linjasi Paajanen.

Perjantai-iltana molemmissa joukkueissa on maajoukkuetaukoihin liittyviä poissaoloja. Oranssimustilta puuttuu puolustaja Veeti Väisänen, joka leireilee U20-maajoukkueen mukana Ruotsissa. 17-vuotias Väisänen tavoittelee paikkaa lopulliseen U20-leijonien MM-kisajoukkueeseen.

Kärpiltä puuttuu miesten maajoukkueen mukana Sveitsin EHT-turnausta pelaava veteraanipuolustaja Atte Ohtamaa, sekä nuori hyökkääjä Arttu Hyry.

Pelaajaliikennettä on ollut myös toiseen suuntaan, sillä Kärpät vahvistui hiljattain hyökkääjä Nick Ritchiella, joka pelasi vielä viime vuonna täyden NHL-kauden. 28-vuotias kanadalaishyökkääjä on pelimies parhaassa iässään joka varattiin NHL:n varaustilaisuudessa 2014 numerolla 10. Hänen kaltaisensa vahvistukset ovat Liigassa todella harvinaisia. Ritchien startti Kärpissä ei ole ollut paras mahdollinen, sillä alkukauden pelaamatta ollut voimahyökkääjä on viimeistellyt viidessä ottelussa pisteet 0+3, teholukeman ollessa -3 astetta pakkasen puolella. Ritchien otteita kannattaa tulla kuitenkin seuraamaan paikan päälle, sillä harvoin Liigassa nähdään alle 30-vuotiaita pelaajia, jotka ovat viimeistelleet tarunhohtoisessa lähes 200 tehopistettä.

Perjantai-illan otteluun lähtiessä KooKoon kolme parasta pistemiestä, Arttu llomäki, Charle-Edouard D’Astous sekä Ben Tardif ovat kaikki tehneet 21 tehopistettä. Maalimäärän turvin kultaisen kypärän pukee kuitenkin perjantaina Ilomäki.

Kärppäleirin selvät syömähampaat ovat alkukaudella olleet kultakypärää kantava hyökkääjä Teemu Turunen (13+10=23), sekä nuori laituri Ville Koivunen (10+12=22). Jo mainittu kokenut Ohtamaa on Kärppien sisäisen pistepörssin kolmantena (4+11=15).

Perjantaina KooKoolta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa Ville Leskinen (arvioitu paluuajankohta joulu-tammikuun vaihde), Linus Andersson (joulu-tammikuun vaihde), Toni Suuronen ( tammikuu) ja Jesse Nurmi (tammi-helmikuun vaihde). Pelikieltojen vuoksi sivussa ovat Ben Tardif (1 ottelu) sekä Väinö Liikonen (1 ottelu). Lisäksi Veeti Väisänen on maajoukkuekomennuksellla. 

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Pe 15.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Kärpät // Osta liput

Ti 26.12.2023 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput

Ke 3.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Lukko // Osta liput