Throwback: Finaalipaikkaviihdettä koko rahalla!

4.4.2020

04.04.2020 19:00

Throwback: Finaalipaikkaviihdettä koko rahalla!

Jos KooKoon ja TuTon välisen välieräsarjan ensimmäinen Kouvolan-ottelu oli ikimuistoinen, mutta toisessa pistettiin vielä paremmaksi. KooKoo eteni Mestiksen finaaleihin murjomalla taululle peräti 10-1-voiton!

Välierien toisessa ottelussa KooKoo ja TuTo urakoivat Kouvolassa yhteensä kymmenen maalia, mutta tiistai-iltana pelatussa sarjan neljännessä taistossa pistettiin vieläkin paremmaksi – 11 maalia, lopputulos isännille 10-1!

KooKoo jatkoi jo aiemmissa otteluissa nähtyä vahvaa tekemistään ja purjehti lopulta Mestis-historian suurinumeroisimpaan välierävoittoon. Päävalmentaja Juha Juujärvi toivoikin, että media keskittyisi raporteissaan enemmän KooKoon voittoon kuin TuTon häviöön.

– Jos me haluamme suomalaista voittavaa palloilukulttuuria kehittää, niin toivon, että tämän pelin raportoinneissa lukee, että Olli Julkusen tai Jarno Lippojoen tai Mikko Alikosken tai Mikko Rämön joukkue tai KooKoo voitti TuTon, päävalmentaja Juujärvi sanaili.

– Toivon, että puhutaan KooKoosta ja KooKoon sankareista, tai vaikka kouvolalaisesta yleisöstä ja sen panoksesta tähän voittavaan kulttuuriin. Turha lähteä lyömään lyötyä enää.

Voiton pääarkkitehteinä häärivät Mestiksen yhden pudotuspeliottelun maaliennätyksen tehnyt, peräti viisi maalia iskenyt Nick Dineen, tehot 1+4 saalistaneet Aatu Hämäläinen ja Mikko Liukkonen sekä varman ottelun pelannut maalivahti Mikko Rämö.

Yhdeksi ottelusarjan suurista käännekohdista muodostui toinen peli, eli ensimmäinen Kouvolassa pelattu mittelö. TuTo johti peliä puolivälissä jo 0–4, mutta KooKoo tuli hattutemppuilleen Olli Julkusen johdolla takaa aina 6–4-voittoon saakka. Tuon puolivälin jälkeen KooKoo teki ottelusarjassa vielä 19 maalia, TuTo 2.

– Ilman Kristian Järvisen game saveria tilanne olisi ollut jo 0–5 ja kuka tietää olisimmeko ikinä nousseet siitä suosta. Se kertoi joukkueen vahvuudesta, kakkosmaalivahti tuli kylmiltään ja sen jälkeen Julkunen otti joukkueen reppuselkään.

Kymmenen maalin show

Ratkaisevassa koitoksessa avauserä lätkittiin varsin rikkonaisissa tunnelmissa. Pikkukakkosia jaettiin KooKoolle kaksi ja turkulaisille neljä, eikä 5-5-peli ehtinyt juuri lähteä rullaamaan kummankaan joukkueen toimesta. Maaleja nähtiin kuitenkin kolme kappaletta: TuTo aloitti maalinteon avauserän puolivälissä Derek Famularen ylivoimamaalilla, mutta KooKoo tuli rinnalle ja ohi Santtu Huhtalan sekä Pasi Salosen osumilla.

– Jos menen vähän historiaan, kuten kollega (Tamminen) tahtoo aina mennä, niin reilu kymmenkunta vuotta sitten olin nuorena Kärppä-valmentajana kuuntelemassa, kun ”Tami” kertoi, miten 1-2-2-ohjauspeli toimii, Juujärvi muisteli.

– Ja kuten näitte, 1-2-2-ohjauspeli toimi tänään aika hyvin! Maila ulos, perse alas, töitä. Meikäläinen imi oppia ja varmaan osaltaan sen takia olen jonkun tason voittava Mestis-valmentaja tällä hetkellä. Kiitokset Tamille siitä.

Ottelu käytännössä ratkesi toisessa erässä, kun TuTo hölmöili jäähyjen muodossa ja KooKoo rankoi kovalla kädellä. Nick Dineen vie illan ensimmäisellään isännät 3-1-johtoon, minkä jälkeen vierailijoiden pakka levisi täysin.

Samassa ajassa Dineenin maalin kanssa puolustaja Marlo Koponen vaikeutti TuTon oltavia entisestään ottamalla pelirangaistuksen käytöksestä, ja seuraavan viisiminuuttisen aikana turkulaisille vihellettiin neljä kahden minuutin rangaistusta.

Dineen laittoi kiekon kahden miehen ylivoimalla kahdesti reppuun ja viimeisteli hattutempun vajaassa kuudessa minuutissa! Aatu Hämäläinen iski pelin pakettiin laukomalla KooKoon 6-1-johdossa erätauolle.

Päätöserässä TuTo jatkui jäähyilyä 53 rangaistusminuutin verran, kun esimerkiksi Lauri Kärmeniemi sikaili itsensä suihkuun ennenaikaisesti. Dineen jatkoi huippuiltaansa kahdella uudella 5-3-ylivoimamaalilla ja Mikko Liukkonen säesti yhdellä.

Reilua kolmea minuuttia ennen loppua Timo-Pekka Heikkinen lisäsi yli 4100-päisen kotiyleisön innostusta vielä yhdellä maalilla, joka rikkoi samalla maagisen kymmenen maalin rajan! Kotiyleisö palkitsi suosikkinsa ansaitusti parin minuutin stading ovationilla ja tunnelma oli – jälleen – infernaalinen!

– Olihan tämä aikamoinen show! Pelasimme käytännössä ylivoimalla sen jälkeen, kun peli oli ratkennut ja herrat laittoivat kiekkoa verkkoon, hyvä niin, Juujärvi kehui.

– Avainasia oli sellainen pelaajien suorittaminen, täysillä yrittäminen ja pään kylmänä pitäminen. Kovasti sitä tässä sarjassa koeteltiin, kuten kuuluukin playoffeissa. Matt Nickerson on loistava esimerkki, miten mies on kauden aikana ottanut joukkueen arvomaailman omakseen, pelaa joukkueen arvoille ja sitä kautta auttaa joukkuetta.

Katse jo tulevaan

KooKoon kuluvaan kauteen on mahtunut runkosarjan aikana vaikeitakin aikoja, mutta joukkue on tehnyt määrätietoisesti töitä ja sen hedelmiä nautitaan nyt. Yhdentoista vuoden tauon jälkeen Kouvolassa pelataan Mestiksen finaaleja!

– Tämä joukkue on tällä kaudella meinannut tukehtua meidän videosulkeisiin ja luistelutreeneihin, se on meinannut välillä jonkun verran karata käsistäkin ja ehkä se on paskonut minun käsillekin tietyissä tilanteissa, kotipeleissä syksyllä, Juujärvi summaili.

– Mutta sen voi sanoa, että tällä hetkellä se lentää – ja lentää kyllä ihan ansaitusti, on hemmetin nälkäinen. Antaa poikien painaa menemään vaan, minä koetan pitää tässä jalat maan pinnalla.

Finaaleissa vastaan asettuu arkkivihollinen Mikkelin Jukurit. Jarno Pikkaraisen suojatit voittivat runkosarjan ja ovat vielä pudotuspeleissä tappioitta, eli vastassa on äärimmäisen kova nippu.

– Tänään neljästätuhannesta katsojasta bongasin, että katsomossa istui myös Jukureiden päävalmentaja Pikkarainen, joka on huikeasti johdattanut joukkueensa jälleen finaaleihin. Tänä vuonna sarjassa ei ole ollut kuin yksi joukkue, joka on pystynyt tasonsa säilyttämään läpi kauden ja se on Jukurit.

Mikkeliläisten ykkösvahvuus on timantinkova puolustus, jonka viimeisenä lukkona on pudotuspeleissä jo neljä nollapeliä torjunut italialaismaalivahti Andreas Bernard.

– Meidän runkosarjan pelit Jukureita vastaan ovat olleet sellaista pään iskemistä italialaisella laastilla muurattuun tiiliseinään. Pystyimme (puolivälierissä) puolustamaan yhtä hyvin kuin Hokki ja nyt pystyimme puolustamaan paremmin kuin TuTo, mutta suurin kynnys on puolustaa yhtä hyvin kuin Jukurit.

– Jos nyt ihan karrikoiden sanotaan, niin on kaksi asiaa, mitkä voivat tänä vuonna estää Jukureiden mestaruuden. Toinen on heidän totaalinen romahdus ja toinen on tämän meidän joukkueen näin huikea kasvu ja täydellinen onnistuminen, mitä on nyt nähty. En usko, että Jukurit romahtaa, eli kun meinaamme kannun voittaa, niin meidän täytyy parantaa.

Lehdistötilaisuus KooKoo–TUTO 5.3.2020

Ottelukooste KooKoo–TUTO 5.3.2020

KOKO OTTELU KooKoo–TUTO 5.3.2020