ENNAKKO:

Suuntana Lahti, vastassa Pelicans

06.01.2024

KooKoo matkustaa tiukalla aikataululla Kouvolasta Lahteen Pelicansin vieraaksi. Joukkue on kolmen ottelun voittoputkessa.

KooKoo voitti edeltävässä ottelussaan HIFK:n Lumon Areenalla 3–2-lukemin. Teemu Engberg ja Axel Ottosson nousivat 1+1=2 tehopisteillään illan hahmoiksi Petter Emanuelssonin vastatessa voittomaalista ottelun kolmannessa erässä. Joukkuueen uusin lisäys Joni Jurmo pelasi ensimmäisen KooKoo-ottelunsa, veti numeron seitsemän selkäänsä ja sai kymmenen minuuttia jääaikaa, laukoi kahdesti ja istui kaksi minuuttia jäähyllä.

Kahdella voitolla vuotensa aloittanut KooKoo saa vastaansa jotain hankalammin ennustettavaa, sillä Pelicans ei ole vielä pukenut virallista pelipaitaa ylleen tämän vuoden aikana. Lahtelaiset ovat pelanneet viimeksi viikko sitten Raumalla ja voittivat Lukon 4–3-numeroin.

Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat lähiaikoina olleet KooKoon juhlaa ja sarakkeessa näkyy viisi perättäistä mustaoranssia voittomerkintää. Tämän kauden kolmesta kohtaamisesta KooKoo on saanut myös maalinsa pidettynä puhtaana kahdesti, vaikka viimeisin ottelu päättyikin vasta voittomaalikilpailussa Emanuelssonin ratkaistua kilvan neljännellä laukauskierroksella.
Eniten peleistä Pelicansia vastaan ovat nauttineet kolmeen otteluun neljä tehopistettä tehnyt puolustaja Charle-Édouard D’Astous ja kaksi nollapeliä ja syöttöpisteen Pelicansia vastaan napannut maalivahti Oskari Setänen.

Kuntopuntarin parasta antia

Molemmilla joukkueilla on pohjallaan hyvä pelivire. KooKoo on kolmen voiton putkessa ja vaikka Pelicans ei ole viikkoon pelannutkaan, on se voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi. Ottelun lähtökohtia tarkkaillessa on myös huomioitava joukkueiden koti- ja vieraspelivireet, sillä Pelicans on voittanut seitsemästä viimeisestä kotiottelustaan kuusi KooKoon katkaistessa viiden tappion vieraspeliputkensa 30.12. Ilvestä vastaan.

Pelicans on koko kauden mitassa ollut heikko kotijoukkue sijoittuen kotiottelutaulukossa sijalle 12. KooKoo puolestaan on vierasotteluiden suhteen samalla sijalla. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa KooKoo on sijalla yhdeksän ja Pelicans sijalla seitsemän.
KooKoon tämän hetken paras pistemies on hyökkäjä Ben Tardif, jonka 36 pelaamaa ottelua ovat tuottaneet 10+22=32 tehopistettä.

Tardifin kaudesta mielenkiintoisen tekee tehopisteiden lisäksi sen värikkyys, sillä hyökkääjällä on sekä joukkueen eniten plus- että miinusmerkintöjä. Kokonaisuudessaan hänen teholuksemansa on kahdeksan osuman verran positiivinen. Pelicansin kultakypärää kantaa yhdysvaltalaishyökkääjä Ryan Lasch. Hän on pelannut 31 ottelua ja tehden tehot 2+24=26.

Tardifin lisäksi viimeisen viiden otteluun ajalta hyvässä pistevireessä ovat olleet seitsemän tehopistettä tehnyt D’Astous, viisi tehopistettä tehnyt Ottosson, kuusi tehopistettä tehnyt Radek Koblížek ja neljässä edeltävässä ottelussa putkeen tehopisteen tehnyt Seth Barton. Pelicansilla puolestaan on marssittaa kaukaloon esimerkiksi 26 otteluun 25 tehopistettä tehnyt Nathan Schnarr.

Mistä erotus?

KooKoon puoleen ottelua kääntää lähiaikojen tulikuuma ylivoimapelaaminen. Joukkueella oli erikoistilanteiden suhteen hankaluuksia alkukaudesta, mutta sinnikkään hiomisen tuloksena KooKoon ylivoima on koko kauden mitassa Liigan seitsemänneksi tehokkainta ja viiden ottelun kuntopuntarilla jopa sarjan kärjessä 45 prosentin osumatarkkuudellaan. Pelicansin 15 prosentin ylivoima on sarjan viimeisellä sijalla.

Alivoimapelaaminen ei ole ollut riemukasta kummallakaan joukkueella Pelicansin 77-prosenttisen alivoiman sijoittuessa Liigan sijalle 11 ja KooKoon 74-prosenttisen kirjauksen sijalle 13. KooKoo kuuluu edelleen Liigan kolmen eniten jäähyjä ottaneen joukkueen ryhmään Pelicansin jäähykurin ollessa sarjan neljänneksi parasta.

Viimeisen kymmenen ottelun ajalta näkyy selkeä ero myös hyökkäyksen tehokkuudessa. KooKoo on pelannut oman kuntopuntariotantansa tehden 3,3 maalia ottelua kohden Pelicansin 2,4 ottelukohtaista osumaa vastaan. KooKoon hyvä maalintekovire ei ole sattumaa, sillä joukkue hallitsee otteluiden laukauksia lähes tehtaan takuulla.

Joukkueen laukaisuhallintaprosentti eli lyhyesti Corsi on sarjan kolmanneksi paras ja myös tasan kymmentä näyttävä, viimeistelyn tehokkuutta mittaava laukaisuprosentti on sarjan kuudennella sijalla. Pelicans sijoittuu vastaavasti molemmissa sijalle yhdeksän. KooKoo laukoo Liigan eniten, mutta antaa myös vastustajansa laukoa Liigan neljänneksi eniten.

Maalivahtipelaaminen ei tuota merkittävää etua kummallekaan, sillä joukkueista ei Liigassa tällä kaudella yli 90 prosenttia kohdanneistaan laukauksista torjunutta maalivahtia löydy. Pelicansin Jasper Patrikainen on torjnut kiekkoja 88-prosenttisesti ja päästänyt 2,79 maalia ottelua kohden, kun taas KooKoon Setäsen ja Nick Malíkin numerot ovat Patrikaiseen peilattuna lähes identtiset.

Seuraavat kotiottelut:

La 13.1.2024 klo 17:00 KooKoo – HPK // Osta liput

To 18.1.2024 klo 18:30 KooKoo – JYP // Osta liput

La 20.1.2024 klo 17:00 KooKoo – KalPa (Mustaoranssi Peli, yleisölle vapaa pääsy!)