ENNAKKO:

Runkosarjan loppukiri tuo KooKoon vieraaksi Tapparan

27.02.2024

Liigan runkosarja kääntyy viimeisen viiden ottelun kaarteeseensa ja KooKoo saa keskiviikkona vieraakseen Tapparan.

Kyseessä on joukkueiden runkosarjan neljäs ja viimeinen kohtaaminen. Tappara on vienyt aikaisemmat kolme ottelua nimiinsä, mutta peli on niin sanotusti velkaa KooKoolle. Yksi ottelu on ratkennut jatkoajalla, yksi voittomaalikilpailussa ja yksi maalin erolla varsinaisella peliajalla. Keskinäisten kohtaamisten kirkkaimmat väläytykset ollaan KooKoon osalta nähty kolme pistettä tehneeltä Ben Tardifilta ja kaksi maalia iskeneeltä Leevi Aaltoselta, sekä Tapparan leiristä neljä maalia syöttäneeltä Carter Camperiltä ja kolme pistettä tehnyt Valtteri Kemiläiseltä.

Panokset hipovat neljännessä ja viimeisessä ottelussa kattoa molempien joukkueiden osalta, sillä KooKoo taistelee viimeisistä pudotuspelipaikoista ja Tappara runkosarjan kärkisijasta. KooKoo on kirjoitushetkellä viimeisellä pudotuspelipaikalla pisteen turvin, mutta yhden ottelun vähemmän pelannut Ässät kohtaa ennakon julkaisun ja ottelun alkamisajankohdan välissä Ilveksen. Tampereella pelattava Ilves–Ässät-ottelu ratkaisee ottelun lähtökohdat myös Tapparan näkökulmasta, sillä se on kirjoitushetkellä pisteen sarjakärki-Ilvestä perässä kaksi ottelua vähemmän pelanneena.

Tasaista kahinaa

Tilastoja tarkastellessa KooKoo on kaksikosta ainoa, joka hallitsee ottelun laukaisumäärää yli 50-prosenttisesti. Keskimäärin 48 prosenttia otteluidensa laukausista ampuva Tappara jää KooKoon taakse myös blokkaamattomien laukausten keskiarvossa, vaikka ei siinä huonosti suoriudukaan. KooKoo hallitsee otteluidensa blokkaamattomia laukauksia 56-prosenttisesti Tapparan lukeman ollessa 55 prosenttia.

Tappara on laukonut huomattavasti vähemmän, mutta tehokkaammin. Se on laukaisumäärältään 245 laukausta KooKoon takana, mutta viimeistelee paikkansa Ilveksen kanssa jaetulla sijalla sarjan tehokkaimmin. KooKoo on helmikuun otannalla noussut kyseisessä tilastossa Liigan kuntopuntarin kärkeen, mutta Tappara on koko kauden mittarilla edelle. Tappara on myös sarjan PDO-tilaston, eli joukkueen laukaisuprosentin ja sen maalivahtien torjuntaprosentin toisena prosentin erolla. Piikkipaikkaa pitää Ilves, KooKoon sijoittuessa tilastossa 10. sijalle. Mitä tulee kiekonhallintaan ja aloituksiin, joukkueiden numerot ovat lähes identtiset. Molemmat hallitsevat kiekkoa keskimäärin niukasti vastustajaansa enemmän ja poistuvat aloitusympyrästä voittajina kolikonheitolla.

Missä erot?

Joukkueiden silmiinpistävin erottava tekijä on viisikkopelin tehokkuus molemmissa päädyissä. Tapparan 135 viidellä viittä vastaan tehtyä maalia on Liigan kärkilukema KooKoon 124 tehdyn maalin riittäessä sarjan viidennelle sijalle. Tasaviisikoin päästetyissä maaleissa Tapparan 96 osumaa riittää Liigan toiselle sijalle, kun taas KooKoo löytyy tilaston 11. sijalta päästettyään koko kauden mittapuulla 112 osumaa tasaviisikoin. Tappara on ollut muutamia prosentteja tehokkaampi myös erikoistilanteissa, vaikka hieman jopa yllättäen Liigan kärkiyli- ja alivoimat löytyvät täysin muilta joukkueilta.

Rangaistusten ja ylivoimamahdollisuuksien suhteen joukkueilla on myös runsaasti eroa. KooKoo on Liigan neljänneksi eniten jäähyminuutteja istunut joukkue, kun taas Tappara on saanut niitä neljänneksi vähiten. Tappara on saanut Liigan seitsemänneksi eniten ylivoimamahdollisuuksia kauden aikana KooKoon virittäessä viisikkonsa kerran enemmän, kuin sarjan vähiten ylivoimia saaneet SaiPa ja HIFK.

Tasainen ottelu on siis kaikilla mittareilla luvassa. KooKoon kultakypärää ottelussa kantaa Tardif, joka on pelannut 53 ottelua ja tehnyt niihin tehot 14+32=46. Hänen takanaan häämöttää puolustaja Charle-Édouard D’Astous, joka on pelannut 49 ottelua ja tehnyt niihin tehopisteet 15+28=43. Joukkueen sisäisen pistepörssin kolmatta sijaa pitää hallussaan hyökkääjä Arttu Ilomäki, joka on tehnyt 44 pelaamaansa otteluun tehot 16+26=42.

Tapparan sisäisen pistepörssin kärkisijaa hallussaan pitää hyökkääjä Anton Levtchi, joka on pelannut 48 ottelua ja tehnyt niihin 17+37=54. Toiselta sijalta löytyy hyökkääjä Carter Camper, jonka 53 pelaamaa ottelua 15+29=44 tehopistettä. Kolmatta sijaa hallitsee 53 ottelua pelannut ja tehopisteet 17+22=39 tehnyt hyökkääjä Nick Halloran.

KooKoon kokoonpanosta puuttuvat hyökkääjät Toni Suuronen, Linus Andersson, Matic Török, Otto Paajanen ja Petter Emanuelsson, sekä puolustajat Joonas Lehtivuori ja Seth Barton. Pidempään sivussa ollut puolustaja Eero Teräväinen palaa joukkueen kokoonpanoon.

Seuraavat kotiottelut:

Ke 28.2.2024 klo 18.30 KooKoo – Tappara // Osta liput

La 2.3.2024 klo 17.00 KooKoo – Ässät // Osta liput

La 9.3.2024 klo 17.00 KooKoo – Pelicans // Osta liput