RAPORTTI:

Oskari Setänen nollasi Pelicansin toistamiseen tällä kaudella – "Meidän peli on liikahtanut eteenpäin"

08.12.2023

Sumulaakson perjantai-illassa nähtiin tasainen ja vähämaalinen kamppailu, joka ratkesi vasta voittolaukauskilpailun neljännessä vuoroparissa KooKoon 1–0 (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1-0)-voittoon. Ottelun ratkaisijaksi nousi ykköskentälliseen nostettu ja hiljattain sadan pelatun Liiga-ottelun rajapyykin saavuttanut ruotsalaishyökkääjä Petter Emanuelsson.

Ottelun ensimmäinen erä lähti liikkeelle vauhdikkaasti mutta hallitusti. Heti ensimmäisillä kymmenillä sekunneilla Pelicans painosti kotijoukkuetta aktiivisesti ja he vastasivatkin ensimmäisestä vaarallisesta maalipaikasta, noin puolen minuutin kohdalla. Vaarallisin paikka nähtiin kuitenkin kolmen minuutin kohdalla, kun oman maalin edessä KooKoon kultakypäräpuolustaja Charle-Edouard D’Astous epäonnistuu kiekonhallinnassa ja syötössä, ja kiekko ajautui suoraan maalin edessä tehokkaalle Pelicans-hyökkääjä Nathan Schnarrille, mutta kotijoukkueen maalilla Oskari Setänen oli hereillä jo alusta alkaen. Mutta KooKoo ei paineesta huolimatta luovuttanut – joukkue rakensi useita maalipaikkoja ja hienoimpia niistä nähtiin 11 minuutin pelin jälkeen, kun Joonas Lehtivuori avasi hienosti keskelle itsensä löytäneelle Petter Emanuelssonille, mutta kiekko lähtee karkuteille ja paikka jäi hyödyntämättä loppuun asti. Ottelun ensimmäinen erikoistilanne nähtiin 12 minuutin pelin jälkeen, kun Pelicansin Antti Tyrväinen syyllistyi KooKoon puolustusalueella kampitukseen, joten kotijoukkueella oli kunnia pelata ottelun ensimmäinen ylivoima, mutta tämä päättyi tuloksetta.

Muutama minuutti myöhemmin asetelma kääntyy toisinpäin. Ensin KooKoon Seth Barton yrittää purkaa kiekkoa pois omalta alueelta, mutta se kimpoaa ikävästi kohti katsomoa jonka seurauksena rangaistusaitio kutsui kanadalaispuolustajaa. Lähes heti kun Bartonin jäähy loppuu, niin sen jälkeen Joonas Lehtivuori syyllistyy samaan rangaistukseen, joten Pelicansille tarjottiin erän viimeisen viiden minuutin aikana yhteensä neljä minuuttia ylivoimaa. Ensimmäinen ylivoima Pelicansilla oli järjestelmällisesti rakennettu ja kiekko kulki hyvin hyökkäysalueella, mutta toisen rangaistuksen KooKoo pystyi selkeästi paremmin selvittämään, joten ensimmäiselle erätauolle lähdettiin 0–0-tilanteessa.

– Molemmissa päissä oli tänään kyllä hyvät maalivahdit. Meillä oli paljon hyvää ensimmäisessä erässä, mutta meidän pelaaminen oli kyllä huolimatonta, josta kertoo kaksi pelin viivyttämisestä tullutta rangaistusta. Ensimmäisessä erässä varsinkin erityisesti tyytyväinen viisikoiden tekemiseen ja yhtenäisyyteen, kehuu KooKoon päävalmentaja Olli Salo ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Toisen erän alussa näkyi se, että KooKoo ei ole lähtenyt tätä peliä häviämään. Ensimmäisillä minuuteilla kotijoukkue tekei lahtelaisten pelistä erittäin vaikeaa. Mielenkiintoisin maalipaikka nähtiin heti erän alkuvaiheilla, kun Pelicansin maalivahti Jussi Olkinuora lähti pelaamaan kiekkoa maalin takaa ja rännin kautta toiselle puolelle, mutta tätä syöttöä oli pysäyttämässä KooKoon hyökkääjä Ben Tardif, joka yritti pelata kiekkoa maalin eteen, mutta Pelicans ja Olkinuora pystyivät pelastamaan tämän erikoisen tilanteen. Vierasjoukkue sai kuitenkin pelistä taas hiljattain kiinni, ja erä eteni tasaisemmin, avauserän tahtiin. Hienoimman paikan tarjoaa uran 200. liigaotteluaan pelaava Pelicans-hyökkääjä Lenni Killinen, joka yrittää ohittaa Oskari Setäsen jalkojen välistä lähtevällä laukauksella, mutta Setänen pysyi tilanteessa hyvin mukana. Ottelun puolivälissä Matic Törökin vanhanaikaisen yrityksen jälkeen KooKoo ottaa kuskin paikan erässä. Hyökkäysalueella saatiin rakennettua useiden minuuttien kestoisia hyökkäyksiä putkeen, mutta väsyneistä Pelicans-pelaajista huolimatta tulosta ei tässäkään erässä nähty, joten päätöserään siirryttiin samoissa 0–0-lukemissa.

– Toisessa erässä meillä välimatkat kasvoi meidän omassa avauspelaamisessa, joista Pelicans sai hyviä riistoja keskialueella ja me ei saatu suoriin hyökkäyksiin tarpeeksi voimaa. Saatiin erässä hyvä pyöritys ja muutama hyvä paikka, mutta tuollaisissa tilanteissa pitäisi olla kovempi maalin edessä ja lyödä sitä lapaa sinne. Jos kaveri puolustaa edustan hyvin niin sinne pitää runnoa läpi, toteaa Salo.

Kolmannen erän alussa rupesi tapahtumaan. Ensin noin 20 sekunnin pelin jälkeen KooKoon Axel Ottosson syyllistyi aloitustilanteessa rikkeeseen, josta Ottosson komennettiin jäähyaitioon pelin viivyttämisestä. KooKoo selvitti rangaistuksen, mutta sen jälkeen kouvolalaispäädyssä tapahtuu. Pelicansin hyökkäyksen aikana KooKoon maali siirtyi pois paikoiltaan ja sen jälkeen Jonas Enlund laukoi kiekon maaliin ja sai samalla Joonas Lehtivuoren mailasta ikävästi kasvoihin. Maalin vieressä ollut päätuomari hylkäsi kuitenkin kyseisen maalin heti, ja videotarkastuksessa tuomio ei muuttunut joten tasainen ottelu jatkui tilanteessa 0–0. Pelicans sai luotua hyviä hyökkäyspaikkoja, ja maali oli taas enemmän kun lähellä seitsemän pelatun minuutin kohdalla, kun puolustaja Filip Kral laukoi viivasta, ja kiekko jäi pomppimaan mutta Elias Vilen ei saanut siivottua kiekkoa puolityhjään maaliin. Erän puolivälissä KooKoo sai riistettyä kiekon ja pääsi hyvään vastahyökkäykseen Radek Koblizekin johtamana, mutta viimeistely jäi vielä hieman vajaaksi. KooKoon paras maalipaikka nähtiin noin 14 minuutin kohdalla, kun tähän otteluun kakkoskentälliseen noussut Teemu Engberg riisti ensin Pelicans-puolustajalta kiekon, ja sen jälkeen ohitti kaikki ja lähestyy maalia samalla kaatuen kohti maalivahtia, mutta Pelicansin maalilla Jussi Olkinuora pystyi tilanteen selvittämään eikä tuomaristo nähnyt tilanteessa mitään rikkeen arvoista.

– Kolmanteen erään tuli tosi energinen KooKoo, jätkät halusi selkeästi sitä voittoa. Ei saatu sitä maalia vaikka siinä oli hyviä paikkoja. Ollaan tyytyväisiä että Setänen piti maalin puhtaana loppuun asti ja Emanuelsson päätti tylyllä ratkaisulla tämän ottelun meille. Eritoten meidän peli on liikahtanut eteenpäin, erityisesti hyvää alivoimapeliä tänään, päättää Salo.

Viimeisien minuuttien aikana Axel Ottosson yritti vielä ujuttaa kiekkoa Pelicans-maaliin, mutta kun 60 minuutissa ei tulosta saada niin ottelussa siirryttiin jatkoajalle. Jatkoaika eteni tasaisesti ja kumpikin joukkue sai luotua hyviä maalipaikkoja. KooKoon upeimmasta paikasta vastasi jatkoaikakolmikko Tardif–Ilomäki–D’Astous, mutta maalivahdit pitivät nollaa loppuun asti ja edessä oli voittolaukauskilpailu. Ottelun ratkaisu nähdään voittolaukauskilpailun neljännessä vuoroparissa, jossa KooKoon Petter Emanuelsson onnistui ohittamaan Jussi Olkinuoran Pelicans-maalilla, joten ottelu päättyy KooKoon 1–0-voittoon ja kauden kolmanteen voittoon keskinäisissä kohtaamisissa tällä kaudella.

Näin Pelicansin 29 torjunnalla nollannut Oskari Setänen ajatteli ottelusta MTV:n pelin jälkeisessä haastattelussa:

– Tänään nähtiin vauhdikas ja hyvätasoinen peli, Pelicans pelasi hyvin eikä antanut saumaa mutta pelattiin mekin loistavaa peliä tänään, muutamaa uinahdusjäähyä lukuunottamatta. Onneksi meillä oli tänään hyviä ampujia tuolla! Kai tämä on jonkun näköistä kohtalon kauppaa, naurahtaa Setänen ajatellessa jo toista nollapeliään nimenomaan Pelicansia vastaan.

Tasaisesta ottelusta KooKoo nappasi tärkeät kaksi sarjapistettä tulevia pudotuspelejä ja kymmenen parhaan joukkoon nousua silmällä pitäen. Seuraavaa ottelua ei tarvitse pitkään odotella, kun joukkue matkaa jo huomenna Kuopioon KalPan vieraaksi ja tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin kolme sarjapistettä ja kauden toinen voitto keskinäisiä otteluita katsottaessa.

 

Seuraavat kotiottelut:

Pe 15.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Kärpät // Osta liput

Ti 26.12.2023 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput

Ke 3.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Lukko // Osta liput