ENNAKKO:

Vierasviikko polkaistaan käyntiin Vaasassa

21.11.2023

KooKoo aloittaa kahden vierasottelun viikon Vaasassa. Vastaan asettuu vaikeasta marraskuusta kärsivä Sport.

Kouvolan oranssimusta ylpeys matkustaa tiistaina Vaasaan maukas voitto takataskussaan. Lauantaina Lahden Pelicans kaatui komeasti tapahtumarikkaan illan päätteeksi lukemin 4–0. Voiton takuumiehenä toimi nollapelin pitänyt Oskari Setänen.

– Pelasimme kyllä hyvin Pelicansia vastaan. Teimme paljon oikeita asioita, ja olimme heti alusta asti valmiita. Pelasimme hyvin yhdessä, ja etenkin karvauspelaamisemme toimi todella hyvin, kertasi ennakkoon haastateltu ruotsalaishyökkääjä Petter Emmanuelsson.

Levänneenä lauantain koitokseen saapunut KooKoo luisteli Pelicansilta lopulta jalat alta, ja puolusti tehokkaasti. Neljä tehtyä maalia olivat myös parasta mahdollista vastalääkettä ajoittaisista maalinteon ongelmista kärsineelle KooKoolle. Onnistumiset jakautuivat hienosti tasan, sillä maalinteossa onnistuivat pelaajat kolmesta eri ketjusta. Erityisen noston ansaitsee Ben Tardif, jonka upea maali oli jopa koko edeltävän Liigaviikon kaunein.

Verkkoa onnistui pöllyttämään myös Emmanuelsson, jolle kauden avausmaalin tekeminen tietysti maistui:

– Maalinteko pitkästä aikaa tuntui tietysti hyvältä, varsinkin kun se oli meille ottelun voittamisen kannalta tärkeä osuma. Vaikkei verkko tällä kaudella olekaan vielä heilunut liikaa, en ole ottanut paineita maalinteosta. Tiesin kyllä että maali tulee ennemmin tai myöhemmin, kunhan vain teen töitä ja ammun paljon maalia kohti.

Keskiviikon Sport-ottelu on erittäin merkityksellinen. Seurat ovat keskenään tasapisteissä heti pudotuspeliviivan alapuolella, sijoilla 11. ja 12. Sekä KooKoo että Sport ovat keränneet syksyn aikana 29 runkosarjapistettä, joskin Vaasalaiset ovat pelanneet kaksi ottelua vähemmän. Kisa pudotuspeleistä on tällä hetkellä erittäin tiukkaa. Liigan kärki on onnistunut keräämään hieman kaulaa muihin joukkueisiin verrattuna, mutta keskivaiheilla on erittäin tasaista.

Viimeisellä pudotuspelipaikalla sijalla 10. päivystää TPS, jolla on vain yksi piste enemmän kuin KooKoolla ja Sportilla. Viimeisellä suoralla pudotuspelipaikalla sijalla 6. on tällä hetkellä Rauman Lukko, jonka pistesaldo on 34. Sijojen 6.-12. väliin mahtuu siis seitsemän joukkuetta vain viiden pisteen sisään. Pudotuspelitaistoa silmällä pitäen Sport taistelee siis samoista sijoituksista, joten keskiviikkona jaettavat kolme pistettä ovat erittäin merkittäviä.

Keskiviikon vastustaja Sport on ollut syksyn tasainen suorittaja, joka ei erotu juuri missään kategoriassa edukseen, muttei myöskään negatiivisessa valossa. Alkukauden Sport pelasi jopa odotuksiin nähden erittäin pirteästi, mutta heikko marraskuu on pudottanut vaasalaiset pudotuspeliviivan alapuolelle. Marraskuun viidestä ottelusta Sport on hävinnyt neljä, viimeeksi lauantaina Hämeenlinnassa HPK:n vieraana. Vaikeasta kuukaudesta huolimatta Sport on tarvittaessa ikävä vastustaja, varsinkin kotonaan Vaasan Kuparisaaressa.

Yksilötasolla keskiviikkona nähdään varsin ruotsalaispitoinen kohtaaminen. KooKoolla on tietysti kasassa ruotsalaisketju, Emil MolinAxel OttossonLinus Andersson, ja lisäksi alkukaudesta mukaan liittynyt Emmanuelsson. Sportin kokoonpanosta löytyy tukku ruotsalaisia, esimerkiksi viimeisimmässä ottelussa HPK:ta vastaan länsinaapurista kotoisin olevia pelaajia oli peräti kuusi kappaletta. Muun muassa ykkösketjun tehohyökkääjät Simon Hjalmarsson sekä Jens Lööke ovat erittäin vaarallinen tutkapari. Kaksikosta Hjalmarsson kantaa parhaan pistenikkarin kultaista kypärää.

Emmanuelsson ei pidä Liigan sinikeltaisimman joukkueen kohtaamista mitenkään poikkeavana tapahtumana:

– Ruotsalaisten kohtaaminen ei ole mitenkään erikoista, otteluun valmistaudutaan ihan samalla tavalla riippumatta siitä pelaako vastustajalla maanmiehiä. Mutta jos paikka tulee, saatan kyllä yrittää päästä vastustajan ihon alle puhumalla heille ruotsiksi, haha.

Keskiviikkona nähdään myös mielenkiintoisten kiekollisten puolustajien kohtaaminen. KooKoon takalinjoilta löytyy tietenkin mainiosti pelannut Charle-Edouard D’Astous, joka kiekkoilee kultainen kypärä päässään. D’Astoun pistesaldo 6+12=18 on puolustajalle hengästyttävän kova, varsinkin kun pelattuja otteluita miehellä on vasta 17. Jos kanukkipuolustaja jatkaa vastaavalla tasolla, hän kamppailee tosissaan keväällä Liigan parhaan puolustajan palkinnosta. Pisteiden valossa piikkipaikkaa pitää tällä hetkellä JYPin Sami Niku, joka on hurjastellut alkukauteen jo 26 tehopaunaa.

Vaasalaisten kiekollista puolustusta johtaa syksyn sensaatio Atro Leppänen, joka on viimeistellyt alkukaudella jo 7 maalia. Maalien lisäksi hän on napannut 5 syöttöpistettä, eli saldona on yhteensä 12 pistettä. Leppäsen lisäksi on mainittava puolustaja Teemu Suhonen, joka on nakuttanut alkukauden 12 pelaamassaan ottelussa tasan yhtä monta pistettä. Suhonen on vaarallinen etenkin erikoistilanteissa, sillä hänen pisteistään lähes puolet on syntynyt ylivoimalla.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kerran aiemmin. Syyskuun loppupuolella käydyssä kohtaamisessa Sport vieraili Lumon Areenalla, mutta joutui poistumaan Vaasaan ilman pisteitä. KooKoo voitti tuolloin kotonaan selvästi 3–1, ratkaisijan viittaa kantoi kahdesti maalannut Ottosson.

Kauden toista kohtaamista varten Emmanuelssonilla on selkeä näkemys siitä, miten täysi pistepotti napataan mukaan:

– Meidän tulee pelata samalla lailla energisesti, kuten lauantainakin. Tiivis puolustuspeli, sekä vauhdikas karvauspelaaminen ovat taas niitä avaimia joilla voitto otetaan. Meidän pitää lisäksi haluta mennä maalille, mutta pysyä kurinalaisina ja välttää jäähyjä.

Keskiviikkona KooKoolta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa Toni Suuronen (arvioitu paluuajankohta tammikuu), Ville Leskinen (joulukuu), Jesse Nurmi (tammikuu).

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Ke 29.11.2023 klo 18:30 KooKoo – Ässät // Osta liput

Pe 1.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Jukurit // Osta liput

Pe 8.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Pelicans // Osta liput