RAPORTTI:

KooKoon kohtaloksi koitui toisen erän synkkä alku – "Meillä on tässä hetkessä tutkiskelun paikka"

29.11.2023

Maalivahdit loistivat keskiviikkona kotiottelussa, kun KooKoo kärsi tappion vieraileville Porin Ässille. Vähämaalinen mittelö päättyi lukemiin 1–2 (1–0, 0–2, 0–0).

KooKoon viikko avattiin kotiottelulla, jossa vastaan asettui tappioputkessa kärvistellyt Porin Ässät. KooKoon kohtaloksi koitui toisen erän alun synkkä hetki, jonka aikana Ässät käänti hetkessä tappio-asemansa maalin johdoksi. Ottelun hahmoja olivat loistavasti pelanneet maalivahdit, KooKoon ainokaisen viimeisteli Radek Koblizek. Tappio suisti KooKoon tasaisessa sarjataulukossa viimeistä edelliseksi.

– Osa pelaajista, esimerkiksi neloskenttämme tänään olivat todella pirteitä, ja tekivät tosissaan töitä kuten pitääkin. Tänään meillä oli kuitenkin kahden kerroksen väkeä kaukalossa, harmitteli vakavailmeinen päävalmentaja Olli Salo MTV:n ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Ottelun avausminuutit olivat varovaisia, eikä pitkiä pyörityksiä saatu aikaiseksi. Ainoat laukaukset tahtoivat syntyä yksittäisten hyökkääjien kokeiluista, eikä esimerkiksi rintamahyökkäyksiä jotka päättyvät laukaukseen nähty. Peli oli sekä fyysistä että rikkonaista, ja erän alussa pelikatkoja syntyikin jatkuvalla syötöllä. Vasta ottelun ensimmäinen rangaistus, joka vihellettiin ikävä kyllä kotijoukkueelle, toi mukanaan pidemmän pyörityksen. Ässien ylivoima pyöri vaarallisesti peräti neljän rightin pelaajan voimin, mutta KooKoo-alivoima sinnitteli alivoiman läpi ilman takaiskuja.

Erikoistilanteen jälkeen peli vapautui hieman enemmän vauhdikkaammaksi vuoron perään hyökkäämiseksi. Vaarallisin paikka siunaantui patapaitojen hyökkääjälle Marcus Davidssonille, joka polki itsensä nopean keskialueen käännön jälkeen läpiajoon. KooKoon maalia vartioinut Nick Malik esti kuitenkin Ässä-hyökkääjän laukaisuyrityksen eleettömästi. Ässät tempaisi ottelun hallinnan muutenkin itselleen erän puolivälin tienoilla.

Ottelun avausmaali näki päivänvalon vajaan kolmentoista minuutin pelin jälkeen. Sumulaaksoon saapuneen kotiyleisön riemuksi maalin viimeisteli oranssimustien Radek Koblizek. KooKoon röyhkeä paine tuotti kiekonriiston, jonka jälkeen Arttu Ilomäki pelasi hyökkäysalueelle vapaaksi jääneelle Koblizekille kiekon. Tshekki-hyökkääjän laukaus ei ollut kova, mutta se lähti todella nopeasti suoraan yläkulmaan. Kakkossyötön nappasi itselleen Ben Tardif.

KooKoo sai viisi minuuttia ennen erän päätöstä mahdollisuuden lisätä johtoaan ylivoimalla, kun Ässien Jesse Joensuu syyllistyi keskialueella estämiseen. Tuomaristo tarkisti taklauksen isomman jäähyn varalta, mutta aihetta tähän ei lopulta ollut. KooKoon pakkopeli pyöri mukavasti, mutta laukauksia ei juuri nähty, ja maali jäi siis syntymättä.

Erän lopussa nähtiin vielä tunteiden kuumenemista pystypainin muodossa, mutta punalamppu ei palanut. Erätauolle siirryttiin siis KooKoon maalin johdossa. Johtoasemasta huolimatta päävalmentaja Salo ei ollut tyytyväinen:

– Erittäin nihkeä startti, ensimmäisessä erässä olimme kyllä heikkoja ja huolimattomia, tekeminen ei todellakaan ollut hyvää. Ässät kamppailee kovaa emmekä pystyneet siihen vastaamaan, meillä oli vaikeuksia lähteä omista.

Patapaidat tarjosivat toisen erän alkuun KooKoolle melkoista shokkihoitoa. Erä oli vanhennut vain minuutin, kun huikeaa kautta pelaava nuori Lenni Hämeenaho iski vastahyökkäyksestä kieltämättä eliittitason rannellaukauksella kiekon aivan yläkulmaan. Maali oli nuorukaiselle jo syyskauden kymmenes.

Ässät syötti KooKoolle lisää myrkkyä vain hieman maalin jälkeen, kun ylivoimalle päässyt vierasjoukkue rankaisi erikoistilanteen päätteeksi maalilla. KooKoon alivoima pelasi syvällä hyökkäysalueella samalla kun puolustus teki vaihtoa, ja patapaidat rankaisivat heti. Eemil Erholtz syötti Jonathan Davidssonin läpiajoon, ja ruotalaishyökkääjä ei tilanteesta erehtynyt. Näin Ässät siirtyi alle kolmessa minuutissa tappiolta johtoasemaan.

– Ensimmäisellä erätauolla eritoten haimme energiaa ja pyrimme saamaan kaikki jätkät hereille, mutta katin kontit. Aika kauas jäätiin siitä mitä haettiin kun katsoo millaiset maalit annoimme kaverille. Pelaaminen oli kuritonta ja meille tuli ihmeellisiä uinahduksia, esimerkiksi alivoimalla lähdetään kynäilemään vielä mailan alta vaikka tiedetään että on pitkät välimatkat. Noh, siitä pääsi vastustaja läpiajoon ja ne kostivat heti. Näin ei voida pelata, jos me haluamme taistella voittamisesta, tylytti Salo.

Kotijoukkue ryhdistäytyi Ässien salama-alun jälkeen, ja erä eteni tasaisemmissa tunnelmissa. Peli oli todella tasaväkistä, vaikka hallinta olikin ehkä hienoisesti patapaitojen puolella. Molemmille joukkueille siunaantui useampi laadukas maalintekopaikka, mutta Malik KooKoon maalilla, sekä Ässä-veskari Niklas Rubin tekivät tarvittavat torjunnat.

Erän puolivälissä KooKoo-laituri Teemu Engberg antoi messevän taklauksen aivan vaihtoaition edustalla. Tuomaristo halusi mennä tutkimaan niittiä videolta, mutta taklaus todettiin melkein puhtaaksi. Engberg joutui paikallaolijoiden ihmetykseksi kuitenkin istumaan kaksiminuuttista ryntäämisestä. Oranssimustien alivoima selvitti urakkansa menestyksekkäästi, jonka jälkeen kotijoukkue sai myös pelistä aiempaa paremmin kiinni.

Ottelun toisen erän jälkimmäinen puolisko oli vauhdikasta kiekkoa päästä päähän, jossa nähtiin useita taklauksia ja lupaavia hyökkäyksen aihioita. Erän lopussa Charle-Edouard D’Astous pääsi toisesta aallosta laukomaan huippupaikasta, mutta kuti kilpistyi Ässä-puolustukseen. Toisessa päässä Nick Malikia testattiin haastavalla ylivoimahyökkäyksellä, mutta KooKoo-veskari teki komean patjatorjunnan. Lisää maaleja ei toisessa erässä siis enää nähty.

Päätöserä alkoi KooKoon kannalta murheellisesti, kun vain muutaman minuutin pelin jälkeen Leevi Aaltonen joutui istumaan kaksiminuuttista jäähyaitioon. Kotijoukkue selvitti kuitenkin alivoiman puhtaasti, eikä Ässät saanut oikeastaan vaarallisia paikkoja luotua lainkaan erikoistilanteen aikana. Pian jäähyn päättymisen jälkeen Ässä-hyökkääjä Leevi Viitala pääsi yrittämään maalintekoa aivan loistavasta paikasta maalin edestä, mutta KooKoo-vahti Malik teki huipputärkeän torjunnan.

KooKoon runsasjäähyinen kausi ei ottanut millään katketakseen, kun myös seuraava kaksiminuuttinen vihellettiin oranssimustille. Vaarallinen patapaitojen pyöritys katkesi Ässä-hyökkääjä Viitalan mailan katkeamiseen, ja pian KooKoo rynnistikin vastahyökkäykseen. Patapaidat pysäyttivät vaarallisen hyökkäyksen rikkomalla, joten ylivoima vaihtui noin puolen minuutin jälkeen tasavajaalla pelaamiseen. Maalittoman tasavajaan jälkeen nähtiin vielä vajaa minuutti oranssimustien ylivoimaa, joka jäi kuitenkin tuloksettomaksi. Ylivoiman jälkeen peli kuitenkin kääntyi vihdoin selkeämpään KooKoon hallintaan.

KooKoo painoi päätöskympillä kaasua pohjaan, ja karvasi huomattavasti aiempaa agressiivisemmin. Ässät joutui roiskimaan KooKoon pyöritysten välissä pitkiä kiekkoja, ja kotiyleisö odotti kuumeisesti helpottavaa tasoitusmaalia. Rajun painostuksen jälkeen Ässät joutui jäähypenkille, ja oranssimustille tarjottiin loistavaa paikkaa lyödä peli tasoihin. Kotijoukkue pyöritti koko kaksiminuuttisen kyllä hyvin, mutta viimeinen huolellisuus jäi viimeistelystä uupumaan. Tuloksettoman erikoistilanteen jälkeen aikaa tasoitusmaalin taikomiseen jäi kotijoukkueelle noin neljä minuuttia.

KooKoo puski ja painosti, otti aikalisän sekä maalivahdin pois mutta niin vain vieraiden puolustus kesti lopun rynnistyksen. Kiekko pomppi useaan kertaan vaarallisesti Ässä-vahti Rubinin edessä, mutta vapauttavaa maalia ei lopulta koskaan syntynyt. Kolmannen erän painopisteestä kertoi se, että kotijoukkue ampui erässä 14 kertaa, siinä missä vieraat saivat vain 6 kutia aikaiseksi.

Salo ei ollut joukkueen ilmeeseen tyytyväinen positiivisemmasta päätöserästä huolimatta, ja peräänkuulutti kurinalaisuutta sekä voittavien valintojen tekemistä:

– Pelaamisemme ei voi olla sitä, että välillä haetaan hienoja juttuja hyökkäyspäähän, se ei ole tämän jääkiekon pointti. Tässä pelataan pisteistä, ja meidän pitää ymmärtää niitä lainalaisuuksia että milloin haetaan harhautuksia, ja milloin taas pitäisi pelata tylysti ja fiksusti.

– Tänään aika monella pelaajalla tylyys puuttui. Meillä on tässä hetkessä tutkiskelun paikka, nyt alamme punnitsemaan että ketkä tuolta kopilta lähtevät talkoisiin mukaan.

Oranssimusta viikko jatkuu perjantainakin kotiluolassa, kun Lumon Areenalle KooKoon vieraaksi saapuu rakas vastustaja Jukurit Mikkelistä.

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Pe 1.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Jukurit // Osta liput

Pe 8.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Pelicans // Osta liput

Pe 15.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Kärpät // Osta liput