RAPORTTI:

KooKoo poistui Tapparan luota tyhjin käsin – "Turhista jäähyistä on päästävä eroon"

19.12.2023

KooKoo taipui tiukan taistelun päätteeksi Tapparalle lukemin 3–2. Erikoistilanteet olivat suuressa roolissa Tapparan osuessa ylivoimalla kahdesti ja KooKoon kerran.

Ensimmäinen erä oli tasaista kamppailua ja peli aaltoili päädystä päätyyn. Kumpikin joukkue sai luotua hetkellisiä kiekonhallintajaksoja, mutta maalipaikat syntyivät suurimmaksi osaksi siniviivoilta ja molemmat joukkueet hallitsivat omat maalinedustansa hyvin. KooKoon kolmas ja Tapparan neljäs hyökkäysketju erottuivat selkeimmin edukseen ja pystyivät jäällä ollessaan ylläpitämään painetta vastustajansa kenttäpuoliskolla ja estämään vastustajan hyökkäykseenlähtöjä.

Nick Halloran vei Tapparan johtoon ensimmäisen erän lopulla. Hän loi ahtaasta tilasta nopean laukauksen ja maalin eteen sekä Tapparan että KooKoon pelaajista muodostunut ruuhka peitti Malíkin näköetäisyyden. KooKoo sai pelattua Miska Kukkoselle vetopaikan sekunteja ennen erän loppua, mutta Christian Heljanko ennätti laukausen eteen.

Ensimmäinen erä pelattiin jäähyittä ja Heljangolle kirjattiin 10 torjuntaa Malíkin viittä vastaan. Tappara vei hyökkäysalueajan ja kiekonhallinan nimiinsä molempien joukkueiden maaliodottaman jäädessä alle yhteen.

– Aloitimme ottelun hyvin. Saimme ensimmäisessä erässä luotua riittävästi paikkoja, mutta Tappara sai omansa käytettyä tehokkaammin. He saivat maalinsa jälkeen lisää virtaa ja hallitsivat hieman erän viimeisten minuuttien tapahtumia, kommentoi KooKoon päävalmentaja Olli Salo ottelun ensimmäistä erää MTV:n lehdistötilaisuudessa.

Erikoistilanteet tulille

KooKoon ja samalla koko ottelun ensimmäinen rangaistus toteutui toisen erän alussa, kun Axel Ottosson kaatui Tappara-pelaajan jalkoihin kirvesrintojen maalin takana. KooKoon alivoima jatkoi kuitenkin silmiä hivelevää alivoimapeliään ja sai itse koko erikoistilanteen vaarallisimman tekopaikan.

KooKoo sai lähes välittömästi uuden jäähyn, kun Väinö Liikonen sai rangaistuksen korkeasta mailasta. Tappara ei ehtinyt pitkään ylivoimaa pelata, kun Halloran siirsi KooKoon pelaajalta jään pintaan pudonnutta mailaa ja sai jäähyn estämisestä. Peli jatkui neljällä neljää vastaan ja Ottosson oli saada huippupaikan, mutta Oskari Manninen kampitti hänet nurin.

Peliä jatkettiin hetki KooKoon 4–3-ylivoimalla ja sen jälkeen vieraat saivat viidennen kenttäpelaajaan jäälle 30 sekunniksi. Kahden miehen ylivoima tuotti tulosta, kun Ben Tardif sai kiekon Charle-Édouard D’Astous’lta ja ampui sen läpi ruuhkan ja Tapparan maalia vartioineen Heljangon.

Ottelu jatkui tulostaulun mukaan, eli tasaisesti. Kamppailutilanteita nähtiin jatkuvasti, tempo oli korkealla, pelaajilla oli vähän aikaa kiekon kanssa ja maalivahdit joutuivat torjumaan pääosin kauempaa tulevia laukauksia. KooKoo alkoi ottaa laukaisuhallintaa itselleen, mutta Heljanko kesti maalillaan ja Tapparan puolustajat estivät pääsyn irtokiekoille.

Carter Camper pääsi KooKoon puolustajien kommunikointivirheen tuloksena karkaamaan yksin Nick Malíkia vastaan, mutta KooKoo-maalivahti piti jalkovälinsä kiinni. KooKoo sai kolmannen jäähynsä toisen erän lopulla, kun Radek Koblížek sai minuutteja huitomisesta. Otto Somppi oli paikalla, kun kiekko kimposi Otto Paajasen polvesta maalin edustalle ja iski kotijoukkueen johtoon nopealla maalilla. Tauolle siirryttiin Tapparan 2–1-johdossa. Heljanko torjui toisessa erässä 11 kertaa ja Malík kuusi. Tappara piti kiekonhallinnan ja hyökkäysalueajan itsellään.

– Toisessa erässä molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä. Tapparalla oli pitkiä hyökkäyksiä, mutta pystyimme pitämään heidät muotomme ulkopuolella. Toisesta ja kolmannesta erästä puuttui kuitenkin se paine, mitä onnistuimme ensimmäisessä pitämään yllä, kuvaili Salo.

Matka päättyi maalin päähän

Kolmas erä lähti liikkeelle Tapparan orastavalla hallinnalla. Olli Korhonen sai Luke Witkowskin lipsahduksesta hyvän paikan, mutta helisytti vain päätylasia. Tappara sai sille luovutetun kiekonhallinan kautta hankittua ylivoiman, kun Teemu Engberg lähetettiin jäähyaitioon. Viime kaudella KooKoota edustanut Heikki Liedes iski irtokiekosta kotijoukkueen kahden maalin johtoon.

– Kolmas takaisku oli meille paha. Sorruimme taas viiteen jäähyyn, joista kolme oli täysin turhia. Turhista jäähyistä on päästävä eroon, sillä tänäänkin päästimme kaksi maalia alivoimalla. Toki ensimmäisessä oli huonoa tuuriakin mukana, mutta juuri ennen erätaukoa tehty maali oli kova isku meille ja tärkeä Tapparalle.

Erän puolessa välissä Ottosson antoi riskialttiin syötön siniviivalla ja Tapparan hyökkääjät pääsivät siihen kiinni. Kotijoukkueen kahdella yhtä vastaan käynnistynyt hyökkäys päättyi Malíkin torjuntaan. Pian mentiin toiseen päähän ja Paajasen nenän eteen avautui kuin sattumalta tyhjä Tappara-maali, mutta kapteeni ei saanut kiekkoa kuriin laukausta varten.

Minuutit vierivät ja Tappara sai katkaistua KooKoon hyökkäykseenlähdön hieman ennen keskialuetta. Philip Granath lähti kiekon kanssa kohti KooKoon maalia, mutta D’Astous sai hänet kiinni. Hän sai ensin osuman kiekkoon, mutta toisella huitaisullaan osui Granathia käsille ja hankki KooKoon illan viidennen jäähyn. Granath sai itse hyvän maalipaikan ylivoiman lopulla, mutta ampui ohi ja KooKoon alivoima palasi raiteilleen.

KooKoo kavensi ottelun hieman alle neljä minuuttia ennen loppusummerin soittoa. Tardif käynnisti hyökkäyksen polkemalla kiekon kanssa omalta alueeltaan Tapparan maalin taakse ja löysi vapaaksi unohtuneen Koblížekin parhaalta maalintekoalueelta. Molemmat saivat tilanteesta iltojensa toiset tehopisteet ja Koblížek rikkoi kaudellaan 20 pisteen rajan. KooKoo otti ottelun lopulla maalivahtinsa pois ja haki tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla, mutta tuloksetta.

– Tappara aloitti kolmannen erän hyvin. He pelasivat älykkäästi ja pitivät kiekkoa rauhassa. Emme saaneet sitä katkaistua tarpeeksi ajoissa ja olimme väsyneitä aina, kun hyökkäykseen piti lähteä. Tappara sai heti hyvän vastapaineen päälle, emmekä pystyneet hyökkäämään viidellä pelaajalla kovin montaa kertaa. Jouduimme iskemään kiekkoa päätyyn ja paineistamaan vajaalla, joten Tapparan oli helpompi lähteä hyökkäyksiin. Välillä puolustajamme olivat hyökkääjiämme nopeampia kun lähdimme hyökkäykseen, kertoi Salo.

Heljangolle kertyi ottelussa lopulta 26 torjuntaa Malíkin 16 vastaan. Hyökkäysalueaika ja kiekonhallinta pysyivät Tapparan puolella ottelun loppuun saakka. KooKoon vieraskiertue jatkuu torstaina, kun joukkue matkustaa Turkuun TPS:n vieraaksi.

Matic Török joutui jättämään ottelun kesken, joten hänelle pitää nyt löytää korvaaja jos hän ei pysty pelaamaan. TPS-ottelu on meille merkittävä, sillä tarvitsemme ne kolme pistettä, päätti Salo osuutensa.

Seuraavat kotiottelut:

Ti 26.12.2023 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput

Ke 3.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Lukko // Osta liput

Pe 5.1.2024 klo 18:30 KooKoo – HIFK // Osta liput