ENNAKKO:

KooKoo matkustaa Raumalle Lukon vieraaksi

05.02.2024

KooKoo voitti edeltävässä ottelussaan Jukurit 5–2-lukemin. Joukkueen ensimmäiseen hyökkäysketjuun nostettu, seuran junioripolun kautta Liiga-joukkueeseen noussut Matic Török pelasi jo kauden 40. ottelunsa.

Puhelimeen vastaa iloisen ja energisen kuuloinen slovenialainen.

– Söin juuri kanaa ja nuudeleita lounaaksi. Ei ollut kyse joukkueen lounaasta, vaan kokkasin ne itse. En ole paras kokki, mutta kanaruoat onnistuvat mielestäni hyvin. Ne maistuvat hyviltä ja ovat terveellisiä, joten pidän niistä, kertoo Matic Török.

Török allekirjoittaa myös yhden itselleen ruoanlaittamisen tärkeimmistä periaatteista: liikaa ei kannata murehtia, sillä myrkyttää korkeintaan vain itsensä.

– Se on tärkein asia, naurahtaa nuori hyökkääjä.

KooKoo voitti edeltävässä ottelussaan Jukurit Lumon Areenalla 5–2-lukemin ja katkaisi sarjan kuntopuntarikärjen yhdeksän ottelun mittaisen voittoputken. Ottelun hallinta vaihteli erien välillä ja Jukurit vei lopulta laukaukset, mutta 94,59 prosenttia kohtaamistaan laukauksista torjunut ja yhden maalin syöttänyt Nick Malík piti Jukurien hyökkääjien kädet pois katosta samalla, kun KooKoon ketjut käyttivät omat paikkansa hyödyksi.

– Meillä oli paljon sydäntä pelissä. Pelasimme hyvin yhdessä ja hoidimme etukäteen sovitut hommat hyvin. Näytimme hyvin ryhtiä ottelussa ja se erotti joukkueet toisistaan. Voitimme kamppailutilanteita ja pystyimme vastaamaan Jukurien luisteluun hyvin. Mielestäni luistelu on yksi vahvuuksistamme joukkueena, avaa Török.

Török on saavuttanut kauden aikana yhden henkilökohtaisista tavoitteistaan, nimittäin hän on pelannut Liiga-joukkueen mukana koko kauden ajan. Tänä vuonna 21-vuotta täyttävä hyökkääjä on pelannut neljä ottelua junioreissa, mutta Liiga-miehistössä hänet on nähty jo 40 otteeseen. Hän ei kuitenkaan täysin suostu nimeämään kautta varsinaiseksi läpimurtokaudekseen.

– Kauden alussa tavoitteeni oli pysyä Liiga-joukkueen mukana koko kauden ajan. Olen nyt saanut paljon vastuuta ja pelannut joitain pelejä korkeammissakin ketjuissa, joten olen toistaiseksi tyytyväinen. Suuremmat tehopistemäärät ovat vielä jääneet puuttumaan, mutta muuten pelini on sujunut ihan hyvin. Läpimurrosta en osaa vielä sanoa, mutta yksi tavoite on saavutettu.

Maiseman vaihdos

Matka jääkiekon ammattilaiseksi vaatii aina uhrauksia ja omistautumista. Török on kahden mainitun ominaisuuden ruumiillistuma, sillä hän muutti jääkiekon takia Sloveniasta muualle jo teini-ikäisenä. 16-vuotias Török sai koeaikajakson päätteeksi paikan KooKoon U18-joukkueesta ja muutti yksin uuteen maahan ja tuntemattomaan kaupunkiin.

– En lähtiessäni oikeastaan tiennyt erityisemmin hyvin, mihin olen menossa. Tiesin Liigan olevan yksi maailman parhaista sarjoista, mutta en erityisemmin muuta. Matkustin U18-joukkueen koeaikajaksolle ja sain paikan joukkueesta, minkä jälkeen tavoitteeni oli päästä Liigaan. Edetä piti tottakai askel askeleelta, mutta Liigaan pääsemisen asetin tavoitteekseni saapuessani tänne.

Törökin äiti matkusti hänen mukaansa Suomeen koeaikajakson ajaksi ja auttoi asunnon hankkimisessa. Sen jälkeen nuorukaisen oli aika alkaa opetella elämää omillaan.

– Äitini oli mukana koeaikajakson ajan, mutta joukkueessa oli myös slovenialainen valmentaja ja kaksi muuta slovenialaista pelaajaa, joten minulla oli tukiverkkoa. Vietin heidän kanssaan paljon aikaa ja elelin yksikseni, laitoin ruokaa ja opettelin huolehtimaan itsestäni. Vanhempani tukivat matkaani alusta asti ja ilmoittivat heti, että jos haluan mennä, voin mennä. Elin ja elän jääkiekkoa edelleen, joten päätös ei ollut itsellenikään hankala eikä koti-ikävä ole ollut myöskään esteenä, Török muistelee.

Vanhempien tuen myötä pelipaikan etsiminen alkoi. Török kävi ensin havittelemassa paikkaa Ruotsista, mutta kielteiseen päätökseen päättyneen koeajan jälkeen hänen katseensa kääntyi suosituksen kautta Kouvolaan.

– Ruotsista tuli kielteinen päätös, minkä jälkeen suomalainen agenttini ehdotti KooKoota. Silloin päätin lähteä koeajalle ja sain paikan joukkueesta.

Pelipaikan auettua alkoi käytännön järjestelyjen hoitaminen. Török löysi äitinsä avulla tarpeet kattavan asunnon ja koulunkäynti vaihtui lähiopetuksesta etäopetukseen.

– Kouvolassa kaikki on onneksi lähellä ja äitini löysi minulle asunnon hyvältä sijainnilta. Koulua jatkoin slovenialaisessa koulussa etäopetuksen välityksellä. Sloveniassa peruskoulun jälkeen käydään yhtälailla joko lukion tai ammattikoulun tyylinen koulutus ja itse olen ammattikoulun puolella. Etäopetuksen ja verkkokurssien järjestäminen koulun kanssa sujui ongelmitta.

2003-syntyneellä hyökkääjällä on pelivuosia jäljellä vaikka muille jakaa, mutta myös ensimmäinen jääkiekon ulkopuolinen ammattipätevyys on vuoden päästä saavutettu.

– Opiskelen matkailu- ja ravintola-alan tutkintoa ja minulla on vuosi koulua jäljellä. Valmistuttuani olen pätevä toimimaan esimerkiksi baarimikkona, kokkina tai matka-oppaana, kertoo Török.

Liiga-kiekkoilijan vapaapäivä

KooKoo kohtaa seuraavassa ottelussaan Lukon. Joukkueella on kuitenkin aikaa levätä ja palautua lauantain Jukurit-ottelusta, sillä kiekko putoaa Raumalla jäähän vasta keskiviikkona. Harjoittelun ulkopuolella Török viihtyy Netflixin ja Playstationin äärellä.

– Levätessä katson Netflixiä tai pelaan aika paljon pleikkaria slovenialaisten ystävieni kanssa. Ei mitään hullua.

Török on pelinteisten online-pelien ystävä. Eniten konsolilla käynnistyvät joko aikaisemmin FIFA-nimellä tunnetun jalkapallopelisarjan uusin versio EAFC 24, tai jokin Call Of Duty -pelisarjan versio. Etenkin osa entisten FIFA-pelien vanhemmasta kuluttajakunnasta on jättänyt uusimmat versiot kauppojen hyllyille pelisarjan kehityksen suunnan takia. Török on kuitenkin ollut tyytyväinen kuluttajakokemukseensa.

– En pelaa peliä yksinäni mitenkään erityisen paljon, vaan suurimmaksi osaksi ystävieni kanssa, joten se hieman muuttaa kokemusta. Mielestäni pelin on kuitenkin hankalaa muuttua vuosi vuodelta paremmaksi, sillä se on todella hyvä jo nyt. Peli taitaa hinnaltaan liikkua jossakin 60–70 euron hintaluokassa, eli se on aika kallis. Ymmärrän jos se jää siitä syystä hyllylle, mutta itselläni ei kuitenkaan ole pahaa sanottavaa.

Pelisarjasta julkaistaan uusi painos joka vuosi. Török nauttii tuotteesta, mutta toteaa pelien toistaneen lähivuosia toisiaan.

– En ole huomannut mitään poikkeavaa tämän vuoden versiossa. Mielestäni pelit ovat olleet käytännössä samanlaisia kauden 2021–22 versiosta lähtien.

KooKoo on Lukon kohdatessaan Liigan 11. sijalla ja kahden pisteen päässä viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävästä TPS:tä. Lukko on sarjataulukon kahdeksannella sijalla. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa kolme kertaa tällä kaudella ja jokainen ottelu on päättynyt 5–4-lukemiin.

Lukko on voittanut otteluista yhden varsinaisella peliajalla ja yhden jatkoajalla KooKoon viedessä viimeisimmän keskinäisen kohtaamisen nimiinsä Arttu Ilomäen jatkoaikamaalilla. Lukon ratkaisemassa jatkoaikavoitossa nähtiin KooKoon kannalta satumainen taistelu, kun joukkue punnersi itsensä ottelun kolmannessa erässä tasoihin neljän maalin tappioasemasta. Käsillä on miekka–vastaan–kilpi-tyylinen asetelma, sillä KooKoo on päästänyt 26 maalia enemmän kuin Lukko, mutta myös tehnyt 24 maalia enemmän.

Lukolla ja muulla Liigalla on Törökin silmissä kaksi yhdistävää tekijää: kovatasoinen joukkue ja vastaan pelaamisen nautinto.

– Pidän pelaamisesta, Liigassa ei ole vastustajaa ketä vastaan en haluaisi pelata. Niin kuin muutkin joukkueet tässä sarjassa, Lukko on kova vastustaja. Meidän täytyy valmistautua otteluun kunnolla, pelata joukkueena ja jättää kaikkemme kaukaloon. Noiden asioiden ollessa kunnossa pystymme mielestäni voittamaan sarjassa kenet tahansa.

– Tavoitteemme on tietysti pelata pudotuspelejä ja olen varma joukkueen kyvystä saavuttaa se tavoite. Meillä on hyviä yksilöitä ja hyvä joukkueen sisäinen kemia, joten tavoitteemme on saavutettavissa. Nyt pitää edetä ottelu ja päivä kerrallaan ja pudotuspelipaikka on saavutettavissa. Joukkueessa on hyvä henki ja se on mielestäni yksi vahvuuksiamme myös, Török päättää.