ENNAKKO:

KooKoo isännöi taas Pelicansia – "Olemme harjoitelleet erikoistilanteita enemmän lähiaikoina"

07.12.2023

Lumon Areenan valot syttyvät jälleen perjantaina, kun Pelicans saapuu KooKoon vieraaksi joukkueiden kauden kolmatta keskinäistä kohtaamista varten. KooKoo on voittanut kaksi aikaisempaa ottelua ja kerännyt täyden kuuden pisteen potin mukaansa.

KooKoo lähtee helpottunein mielin kamppailuun, sillä edeltävänä perjantaina Jukureista otettu tyylikäs 4–0-voitto esti pudotuspeliviivan karkaamisen ja tarjosi tärkeitä henkilökohtaisia onnistumisia useammalla osa-alueella. Illan näkyvimpiä suorituksia olivat maalivahti Nick Malíkin nollapeli, Arttu Ilomäen maali ja kolme syöttöpistettä sekä Ben Tardifin, Charlé-Edouard D’Astous’n ja Radek Koblížekin kahden tehopisteen illat.

– Teimme täysillä töitä koko 60 minuuttia emmekä hellittäneet missään kohtaa. Saimme myös erikoistilanteiden kautta luotua etua, kertoo Tardif seuran mediatiimille.

Tardif teki itse KooKoon neljännen maalin. Petter Emanuelsson karkasi Jukurit-puolustukselta ja laukoi kiekon päin maalivahti Jami Pasasta, jonka torjunnasta peliväline kimposi kohti kulmausta. Tardif ehti paikalle ensimmäisenä ja mahdutti kiekon pienestä kulmasta maaliin.

– Näin ettei heidän maalivahtinsa ehtinyt sulkea tolppaa ja päätin kokeilla, muistelee kanadalainen.

Aikaisemmat joukkueiden keskinäiset ottelut ottelut ovat päättyneet KooKoolle lukemin 4–3 Lahdessa ja 4–0 Kouvolassa. Näissä otteluissa KooKoon kirkkaimmat tähdet ovat olleet D’Astous neljällä syöttöpisteellään. Lienee myös mainittava KooKoon lähivuosien värikkäimpien nollapelien listakärkeen hypännyt Oskari Setäsen suoritus, jossa hän torjui nollien lisäksi rangaistuslaukauksen ja syötti maalin. Setänen oli itse lähellä pilata puhtaan pelinsä yrittäessään maalia tyhjään Pelicans-häkkiin, mutta vastustajan hyökkääjän kautta vahingossa KooKoon maaliin kimmonnut laukaus hylättiin videotarkatuksen jälkeen.

– En muista siitä pelistä muuten enää paljoa, mutta Setäsen suoritus oli kyllä hauska, muistelee Tardif.

Setänen totesi MTV:n ottelulähetyksen haastattelussa olevansa kolmen huonoimman eurooppalaisen maalivahdin joukossa, mitä tulee mailalla pelaamiseen. Tardifilta löytyy enemmän kunnioitusta golf-pelikaverinsa kykyjä kohtaan.

– En ole samaa mieltä, hän yritti vain olla hauska, naurahtaa Tardif.

Merkittäviä sarjapisteitä on jälleen jaossa, kun KooKoo lähtee ottamaan pudotuspeliviivaa kiinni. Eroa viimeisellä pudotuspelipaikalla majailevaan JYPiin on kolme pistettä, mutta jyväskyläläisillä on kolme pelattua peliä vähemmän. Ensimmäinen pudotuspeliviivan yläpuolella saman ottelumäärän pelannut joukkue on Lukko, jolla on viisi pistettä enemmän kuin KooKoolla.

– Joukkueemme käsittelee mielestäni tämänhetkisiä suorituspaineitamme hyvin. Saimme viime ottelussa alle hyvän suorituksen haluamallamme tavalla ja tiedämme olevamme hyvä joukkue ja vaikea voitettava, kun pelaamme oikein, kuvailee Tardif.

Erikoistilannepelaamisen juhlaa tuskin tullaan näkemään, sillä molempien joukkueiden sekä yli- että alivoimat ovat sarjan viiden heikoimman joukossa. Maalirikasta ottelua on silti lupa jälleen odottaa, sillä molemmat joukkueet kuuluvat Liigan neljän eniten maaleja päästäneen ryhmän kerhoon. Mitä tehtyihin maaleihin tulee, KooKoon 73 tehtyä riittää sarjan sijalle viisi. Pelicans puolestaan sijoittuu 68 tehdyllä maalillaan sijalle 11. Erot ovat siis tiukat.

– Meidän pitää parantaa erikoistilannepelaamistamme. Olemme harjoitelleet erikoistilanteita enemmän lähiaikoina ja mielestäni se on saanut aikaan hyviä asioita. Kuviot ja tavoitteet pelin sisällä ovat selventyneet. Meidän pitää olla hyvin valmistautuneita niin erikoistilanteissa kuin viisikkopelissäkin. Etukäteen on tiedettävä mitä lähdemme tekemään ja sen jälkeen ei saa miettiä liikaa. Kun alkaa yliajattelemaan ja epäilemään itseään, on yleensä sekunnin myöhässä ja silloin antaa mahdollisuuksia vastustajalle, avaa Tardif.

Ylivoimapelaamisen tyyli vaihtelee joukkueittain. Joissain joukkueissa kuviot ovat tarkkaan piirrettyjä ja ylivoima on hyvin rakenteellista, kun muualla taas uskotaan pelaajien vapauteen ja kykyyn tuottaa luovuudellaan hyviä asioita. Tardifin mukaan KooKoon ylivoima on näiden mahden sekoitus.

– Ylivoimallamme on tiettyjä rakenteellisia yksityiskohtia mihin keskitymme ja vastustajan alivoimapelaamiseen mukautuminen saattaa vaikuttaa myös. Meillä on jonkin verran rakenteellisuutta, mutta joukkueessa on myös taitavia pelaajia ja heidän luovuudelleen on säästetty tilaa.

KooKoon pistekuninkaan titteli on tällä hetkellä jaettu, sillä D’Astous ja Tardif ovat molemmat tehneet 21 tehopistettä. D’Astous’n pistekeskiarvo on korkeampi, sillä hän on pelannut 21 ottelua Tardifin nikkaroidessa omat pisteensä 27 peliin. Pelicansin pistepörssikärki on hyökkääjä Ryan Lasch, joka on tehnyt 25 ottelussa nolla maalia ja 22 syöttöpistettä. KooKoon kultakypärä on lähiaikoina löytynyt D’Astous’n päästä, mutta Tardif on myös pitänyt sitä ajoittain.

– Kultakypärä on hauska yksityiskohta ja käsitykseni mukaan myös kannattajat pitävät siitä. Rehellisesti en sitä itse silti tällä hetkellä ajattele erityisemmin, haluan vain voittaa jääkiekko-otteluita. Jos se löytyy päästäni, hyvä niin. Jos se on jollain toisella, en murehdi asiaa sen kummemmin. Tällä hetkellä keskityn vain pelien voittamiseen.

Kultakypärän kanssa pelaamiseen liittyy tarinoita siitä, miten vastustaja kohtelee kyseistä turvavälinettä päässään kannattelevaa eri tavoin kuin muita joukkueen pelaajia. Tardif on huomannut pienen eron kultaisen ja mustaoranssin kypärän välillä.

– Eron huomaa siinä, miten vastustajat sinua vastaan pelaavat. Mitään rikkeitä tai muita likaisia temppuja ei tule sen enempää, mutta vastustajat tuntuvat olevan valppaampia ja tarkempia pelatessaan kultakypäriä vastaan.

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Pe 8.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Pelicans // Osta liput

Pe 15.12.2023 klo 18:30 KooKoo – Kärpät // Osta liput

Ti 26.12.2023 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput