RAPORTTI:

KooKoo antautui sarjakärjelle vasta voittomaalikilpailussa – "Joka jätkällä oli työhaalarit päällä"

14.10.2023

Lauantai-illan huumaa tarjottiin Tampereella, jonne KooKoo matkasi mittaamaan sarjakärki Tapparan virettä. Tiukka ja tasainen ottelu päättyi lopulta vasta voittomaalikilpailun jälkeen kirvesrintojen eduksi 2–1VL (0–0, 0–1, 1–0, 0–0, 1–0).

Lauantaina Tampereella kohtasivat vain yhden tappion tällä kaudella kärsinyt Tappara, sekä klassisessa kahden ottelun voittoputkessa porskuttanut KooKoo. Jännittävä ja tasainen ottelu venyi voittomaalikilpailuun saakka. KooKoo pelasi vahvasti koko joukkueella, mutta erityismaininnan ansaitsee 20 torjuntaa napannut maalivahti Nick Malik.

– Tänään nähtiin meiltä erittäin hyvää puolustuspeliä, pelasimme keskialue tiiviinä erittäin uhrautuvaista sekä vahvaa puolustuspelaamista. Sanotaanko näin että pysyimme pelisapluunassa. Mielestäni tänään peli meni juuri suunnitelmien mukaan, joka jätkällä oli työhaalarit päällä ja valmius taistella KooKoon värien puolesta, kommentoi tyytyväinen valmentaja Sami Helenius ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Ottelun avausminuutit Nokia areenalla olivat ennen kaikkea fyysisiä. Molemmat joukkueet jakoivat muutamia painavia taklauksia, joten pelissä oli alusta asti sopivan paljon intensiteettiä. Kumallakin joukkueella oli ollut peli edeltävänä päivänä, mutta se ei näkynyt väsymyksenä peliotteissa. Laukauksia ei tiiviin puolustamisen johdosta juurikaan nähty kumpaankaan päätyyn. Erän puolivälissä seurasi oranssimusta jäähysuma, jonka aloitti Ben Tardif nahistelullaan Tapparan Oskari Mannisen kanssa. Riitapukarit komennettiin jäähylle kumpikin, joten peli jatkui tasakentällisin. Pian KooKoo otti kuitenkin kaksi huitomisjäähyä minuutin sisään, joten kirvesrinnat pääsivät nauttimaan ylivoimasta kolmen minuutin ajan. KooKoo jatkoi kuitenkin loistavia alivoimaotteita perjantailta, joten maaleja ei erikoistilanteiden aikana syntynyt. Alivoiman viimeisenä lukkona toimi vuorenvarmasti maalissa operoinut Malik.

Onnistuneet alivoimat sytyttivät oranssimustien rivit, ja avauserän viimeinen viisiminuuttinen olikin paikoitellen vieraiden hallintaa. KooKoo pääsi muutaman kerran myös lupaavan oloisiin vastahyökkäyksiin, mutta viimeinen huolellisuus puuttui, eikä Tappara-vahti Christian Heljankoa päästy testaamaan kunnolla. Paikoitellen melko varovaisesti edennyt avauserä päättyi siis lopulta maalittomana.

Toisen erän KooKoo aloitti pirteästi, mutta porkkanapöksyt puolustivat mallikkaasti. Oranssimustat eivät saaneet pitkiä pyörityksiä kovinkaan paljoa aikaiseksi, mutta vaarallisia suoria hyökkäyksiä riitti useita. Erän ensimmäisen puoliskon aikana kotijoukkue pääsi vaaralliseen maalintekopaikkaan oikeastaan vain kerran, siinä missä KooKoolla riitti kohtalaisia tilanteita montakin. Varsinkin erän puolivälin tienoilla vierailla oli peli täysin hallussa, eikä Tappara päässyt paikoitellen edes punaviivan yli kiekon kanssa. KooKoon loistava painejakso lässähti erän puolivälin jälkeen illan toiseen tuplajäähyyn. KooKoon Eero Teräväinen esti Tapparan Nicholas Baptisten luistelua laittomin keinoin, mutta kirvesrintojen hyökkääjä lähti myymään tilannetta sukeltamalla, joten molemmat pelaajat joutuivat istunnolle. Vaikka peli jatkuikin tasakentällisin, pelasi KooKoo jostain syystä ikään kuin alivoimalla, niin alistuneilta oranssimustat vaikuttivat.

Rangaistusten loputtua vieraat päättivät palata taas pelin päälle, ja seuraavien minuuttien aikana nähtiinkin liuta vaarallisia KooKoon maalintekopaikkoja. Lopulta Miska Kukkonen löysi tyylikkäällä poikkikentän syötöllään Leevi Aaltosen, joka ampui kiekon kovaa ja suoraan syötöstä yläkulmaan. Useamman mallikkaan torjunnan esittänyt porkkanapöksyjen maalivahti Heljanko ei mahtanut tälle ansaitulle avausmaalille enää mitään. Vaikka kotijoukkue sisuuntuikin takaiskusta, ja sai pelin hallinnasta paremmin kiinni, niin maaleja ei erän aikana enää syntynyt.

KooKoo aloitti päätöserän vaikean kautta, kun vain muutaman minuutin pelin jälkeen Matic Török joutui korkeasta mailasta jäähylle. Loistavaa alivoimaa loppuviikon pelannut KooKoo prässäsi Tapparaa todella korkealta, ja erikoistilanteen vaarallisimmat paikat siunaantuivat nimenomaan vierasjoukkueelle. Oranssimustien ohjauspeli oli mallia agressiivinen, eivätkä porkkanapöksyt saaneet ylivoimalla yhtään mitään aikaan. Heti alivoiman päätyttyä vieraat loivat muutaman vaarallisen maalintekopaikan, joista lähimpänä oli Arttu Ilomäen haasto. Ilomäki malttoi loppuun asti, mutta lopulta Heljanko ehti räpylänsä kanssa kiekon eteen.

KooKoo päätti pelata kolmannessa erässä vahvuuksillaan, ja otti jo toisen jäähyn ennen erän puoliväliä. Kirvesrinnat eivät kuitenkaan halunneet päästää oranssimustaa alivoimaa irti, joten Tappara-hyökkääjä Petteri Puhakka otti välittömästi ylivoiman alettua kampitusjäähyn. Tasavajaalla pelattu kaksiminuuttinen ei kuitenkaan tuonut kummallekkaan joukkueelle maalisarakkeeseen merkintöjä. Pienen suvantovaiheen jälkeen KooKoo tarjosi jälleen Tapparalle tasoitusmahdollisuutta, kun oranssimustat ottivat jo illan seitsämännen rangaistuksen. Ja kuten vanha sanonta kertoo, niin seitsämäs kerta toden sanoo. Anton Levtchi heitti määrämittaisen lätyn keskelle, josta Heikki Liedes tinttasi sellaisen lämärin, että Malik oli vierasmaalilla voimaton. Tapparan avausmaali syntyi ajassa 54.09.

KooKoon ahdinko syveni heti tasoitusmaalin jälkeen, kun Nokia areenan uudenkarhean jäähypenkin kävi testaamassa Joonas Lehtivuori. Kirvesrinnat pyörittivät todella ankarasti, mutta oranssimustat onnistuivat selvittämään pakkopelin puhtain paperein. Loppuerän molemmat joukkueet malttoivat pelata tasaviisikoin, eikä lisäosumia kumpaankaan päähän syntynyt. Leevi Aaltonen oli lähellä tehdä urotekoja viimeisellä minuutilla, mutta hänen ohjaamansa kiekko kilahti tolppaan. Tampereen lauantai-iltaa huipentui siis pitkän kaavan kautta.

KooKoon runsasta alivoimamäärää valmentaja Helenius kommentoi seuraavasti:

– Näkemykseni mukaan tänään nähtiin muutama heppoisempikin vihellys, mutta toisaalta jos me annamme tuomarille niitä mahdollisuuksia viheltää, niin kyllä se sitten välillä saattaa viheltääkin. Tällaista se on välillä, mutta onneksi alivoima oli tänään tarpeeksi hyvällä tasolla, vaikka yhden maalin Tappara pääsikin heittämään. Sekin osa alue toimi tänään, muutama 5–3-alivoimakin tapettiin.

– Olemme vähän pyrkineen aktivoimaan alivoimaa, eli kun kaveri tulee alueelle niin paineistamme yhdellä, mutta toinenkin pelaaja lukee vähän aktiivisemmin mahdollisia syöttösuuntia. Pyrimme paineistamaan vastustajaa heti kun he tulevat meidän alueelle, etteivät he pääse ottamaan happea ja suunnittelemaan hyökkäyspeliään. Emme kuitenkaan muuten ole tehneet muutoksia, vaan koen että rouva fortuna on meille välillä hieman alivoimalla pyllistänytkin, ja nyt sitten suunta on vähän kääntynyt.

Jatkoajan vaarallisin paikka siunaantui Ben Tardifille, joka kilautti kiekon tolppaan reilu minuutti ennen lisäajan loppua. Piinalliseen jatkoaikaan saatiin lisäjännitystä, kun Aaltonen nappasi jäähyn vain minuutti ennen loppua. KooKoon loistava alivoima selvisi kuitenkin minuutin hurjasta pyörityksestä, joten ratkaisua haettiin voittomaalikilpailusta.

Voittomaalikilpailussa nähtiin vain yksi maali, ja siitä vastasi ikävä kyllä kirvesrintojen kultakypärä Levtchi. Jännittävästä ja tasaisesta ottelusta jäi tuliaisiksi lopulta vain yksi piste, mutta henkisesti ottelun merkitys on isompi. KooKoo haastoi sarjakärjen heidän kotiluolassaan aivan loppuun saakka, joten itseluottamusta hienoista otteista on ammennettavissa.

– Tällaiset pelit tuovat todellakin itseluottamusta joukkueelle. Vaikka alkukaudesta pistesarake ei ole aina karttunut, niin me olemme uskoneet joukkueemme potentiaaliin ja tämä viikko on sitä näyttänyt toteen. Se vaatii kuitenkin jokainen ilta sitä että kaikki neljä sylinteriämme pumppaavat täysillä. Meillä on hyvä viikko takana ja tänne Tampereelle tulimme hyvällä itseluottamuksella, uskon kyllä siihen että KooKoon juna on päässyt nyt hyvin raiteilleen. Ensiviikolla on kaksi kotipeliä, ja tulosurheiluahan tämä on, joten maanantaina pääsemme varmasti hieman vapautuneemmin jatkamaan, paketoi Helenius kuluvaa viikkoa.

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Ke 18.10.2023 klo 18:30 KooKoo – KalPa // Osta liput

Pe 20.10.2023 klo 18:30 KooKoo – JYP // Osta liput

Ke 25.10.2023 klo 18:30 KooKoo – Ilves // Osta liput