Koblizek: ”Mahtavaa olla taas Kouvolassa!”

24.4.2023

Koblizek: ”Mahtavaa olla taas Kouvolassa!”

Tshekkihyökkääjä Radek Koblizek palaa Lumon Areenalle täynnä intoa ja korkein odotuksin.

KooKoo saa tulevalle kaudelle mieluisan paluumuuttajan, kun tshekkiläinen Radek Koblizek, 25, palaa oranssimustiin yhden vuoden tauon jälkeen.

– On mahtavaa olla taas Kouvolassa! Olen todella innoissani taas täällä. Uskon, että joukkueemme tulee olemaan todella vahva ensi kaudella, Koblizek hymyilee.

– Minulla on kovat odotukset sekä itselleni että joukkueelle, enkä malta odottaa, että pääsemme hommiin. Odotan innolla myös sitä, että pääsen näkemään tuttuja kasvoja Lumon Areenalla.

Koblizek siirtyi vuosi sitten keväällä yhden KooKoo-kauden jälkeen takaisin kotimaahansa ja takaisin HC Kometa Brnon riveihin. Kausi Tshekin pääsarjassa alkoi hyvin, mutta siitä tuli lopulta jonkinasteinen pannukakku. Tehopisteitä kertyi Koblizekille runkosarjan 48 ottelussa 10+8 ja seitsemässä pudotuspelissä 0+1.

– Palasin Tshekkiin ja Kometaan yhdeksän Suomen-vuoden jälkeen. Aloitimme kauden todela hyvin, mutta muutaman pelin jälkeen kurssi kääntyi. Valmentajamme sai potkut ja sen myötä myös minun roolini joukkueessa muuttui ja kauden loppu oli minulle vaikea, Koblizek muistelee.

– Hävisimme puolivälierissä Vitkovicelle. Kausi ei siis ollut niin hyvä henkilökohtaisesti eikä joukkueelta, mutta sain paljon kokemusta ja olen nyt vahvempi pelaaja ja ihminen kuin aiemmin.

Samassa joukkueessa pelasi myös toinen kouvolalaisille tuttu mies, sentteri Kim Strömberg, joka tehoili runkosarjassa 10+4 ja pudotuspeleissä 3+4 pistettä.

– Pelasimme Kimin kanssa samassa ketjussa monta peliä. Oli hauskaa, että myös hän oli joukkueessa.

Suomen mestari

Koblizek aloitti kiekkouransa jo neljävuotiaana.

– Ensimmäinen joukkueeni oli HC Rosice, joka pelasi pienessä kaupungissa lähellä kotiani. Myös isoveljeni Marek pelasi siellä, joten se oli minullekin helppo paikka aloittaa.

Yksitoista vuotta myöhemmin kesällä 2013 Koblizek muutti Suomeen ollessaan vasta 15-vuotias.

– Muutto tottakai jännitti, mutta vanhempani rohkaisivat minua. Ja niin muutin Ouluun ja siirryin Kärppiin.

Pohjois-Pohjanmaalla vierähti lopulta kahdeksan vuotta. Liiga-debyytin hyökkääjä teki jo kaudella 2015–2016 ja murtautui vakituisesti Kärppien kokoonpanoon kaudeksi 2018–2019, jolloin pelejä kertyi runkosarjassa 53 ja tehopisteitäkin jo 11+16.

Edeltävällä kaudella Koblizek pelasi Liigan runkosarjassa 11 (1+2) ja pudotuspeleissä seitsemän ottelua (0+2). Kevät päättyi Kärppien Suomen mestaruuteen. Ratkaisevassa kuudennessa finaalissa Koblizek pelasi reilut 10 minuuttia.

– Urani parhaat muistot tähän asti ovat Suomen mestaruus ja ensimmäisen aikuisten maaottelu.

Tshekin punainen maajoukkuepaita on Koblizekille todella tuttu juniorivuosilta ja A-maajoukkueessakin pelejä on kertynyt kolmesta eri EHT-turnauksesta.

– On aina hieno kunnia, kun saa pelata maalleen. Junioreissa olen pelannut esimerkiksi U18- ja U20-MM-kisoissa ja ne turnaukset muistan varmasti ikuisesti. Alle 18-vuotiaiden turnaus oli Sveitsissä ja alle 20-vuotiaiden turnaus Kanadassa. Erityisesti pelit Montrealin Bell Centerissä olivat mahtavia.

– Ensimmäinen miesten maaottelu oli Ruotsin EHT-turnauksessa. Olen iloinen, että vanhempani pääsivät paikalle ja olivat katsomossa. Se oli heillekin varmasti ikimuistoinen hetki. Aion tehdä kovasti töitä, jotta pääsen pelaamaan lisää maaotteluita.

Se maali

Kahdeksan kokonaisen Kärpät-kauden jälkeen Koblizek aloitti Oulussa vielä syksyllä 2021, mutta siirtyi kuuden ottelun jälkeen KooKoon riveihin. Oranssimustissa syntyi komeat 13+15 tehopistettä 50 runkosarjaottelussa ja 16 pudotuspeliottelussa vielä 2+5 pinnaa päälle.

Historiallinen kausi päättyi KooKoon osalta neljänteen sijaan.

– Se oli hieno kausi! Meillä oli hyvä ryhmä jätkiä, Lumon Areenalle oli aina hauska tulla ja todella nautin pelaamisesta KooKoossa, Koblizek sanoo.

Liukas laitahyökkääjä laukoi itsensä ikuisesti KooKoo-kannattajien sydämiin, kun hän teki voittomaalin pudotuspelien 1. kierroksella Pelicansia vastaan. Voitot menivät 1–1, joten ratkaisu haettiin jatko-ottelusta, jonka Koblizek ratkaisi ajassa 35:01.

– En unohda sitä maalia varmasti koskaan. Mahtava hetki! Olen katsonut sen videolta varmaankin 100 kertaa. Areena oli täynnä ja kaikki sekosivat maalista. Tunnelma oli uskomaton! Olin vain niin iloinen, että pääsimme puolivälieriin. Se oli iso maali minulle, joukkueelle ja koko organisaatiolle.

Puolivälierissä KooKoo tiputti Jukurit voitoin 4–3, mutta välierissä Tappara ja pronssiottelussa Ilves veivät pidemmän korren.

– Myös seitsemäs peli Mikkelissä puolivälierissä oli upea!

Koblizek on pelannut Liigan runkosarjassa yhteensä 212 ottelua ja tehnyt niissä 44 maalia ja antanut 70 maaliin johtanutta syöttöä. Pudotuspeleissä tshekki on pelannut 45 ottelua tehoin 5+12.

– Olen hyökkäysorientoitunut pelaaja. Tykkään pelata kiekolla, luoda tilanteita ja luistella paljon. Luistelu ja pelinluku ovat tällä hetkellä parhaita ominaisuuksiani. Minun täytyy kehittää erityisesti puolustuspelaamistani ja olla vahvempi kaksinkamppailuissa. Haluan myös olla tasaisempi suorittaja.

Yhden Tshekin-vuoden jälkeen paluu Kouvolaan ja KooKoohon onnistuu luontevasti.

– Tyttöystäväni ja hänen perheensä ovat Kouvolasta, ja meillä on myös oma koti täällä. Täällä on paljon mahtavia paikkoja, esimerkiksi Tykkimäen Sauna. Tykkäämme viettää paljon aikaa tyttöystäväni Nean vanhempien mökillä Verlassa.

– Meillä on myös koira, Joy, ja Kouvola on häntäkin ajatellen mahtava paikka, koska täällä on niin paljon luontoa ympärillä.


Lue lisää

Radek Koblizek palaa Kouvolaan!

Koblizek pukee tutun pelipaidan ylleen vuoden tauon jälkeen vietettyään kauden 2022–2023 kotimaansa Tshekin pääsarjassa.

Lue lisää