RAPORTTI:

Kerho kumoon, Malik piti nollat - "Tänään olimme todellakin valmiita"

13.01.2024

KooKoo nappasi kauden avausvoittonsa HPK:sta. Tärkeän voiton ansiosta KooKoo siirtyi Kerhon yläpuolelle sarjataulukossa. Ottelu päättyi 4–0 (1–0, 1–0, 2–0).

Oranssimustat tarjosivat Sumulaakson yleisölle rutkasti riemunaiheita, kun HPK kaatui komeasti 4–0. Kerho on ollut tällä kaudella KooKoolle paha vastus, mutta tällä kertaa paremmuudesta ei jäänyt epäilystäkään. Kotivoiton takuumiehiä olivat nollapelin pitänyt Nick Malik, kaksi maalia viimeistellyt Petter Emmanuelsson sekä maalin ja syötön napannut Veeti Väisänen. KooKoo pelasi tasaisen ottelun, ja oli jokaisessa erässä hallitsevampi osapuoli.

Ensimmäinen erä asetti nuotin ottelulle

Avauserä ei kauaa vanhennut, kun Lumon Areenan kotiyleisö sai syyn illan ensimmäiselle huutomyrskylle. Nuori puolustaja Veeti Väisänen antoi kovan pystysyötön kultakypärä Ben Tardifille, joka rytmitti rauhassa ketjukaverinsa mukaan hyökkäykseen, ja siirsi kiekon Arttu Ilomäelle. Mainiota kautta pelaava Ilomäki teki kaikessa rauhassa kiekollisena pelaajana kaarroksen lähelle siniviivaa, ja toimitti pelivälineen maalille, kun maskia oli maalivahti Sami Rajaniemen edustalla riittävästi. Ilomäen laukaus oli kova ja millintarkka sijoitus, joka löysi tiensä maaliin Rajaniemen hanskakäden vierestä. Avausmaalin syntyessä peliä oli kulunut vasta kolme ja puoli minuuttia.

KooKoo oli avauserässä vauhdikkaalla jalalla liikenteessä, mutta maalin jälkeen HPK kyllä tylsytti kotihurmoksesta pahinta terää pois tarkalla puolustuspelillä. Kotijoukkue hallitsi erää, ja laukoi huomattavasti enemmän. Toisaalta vieraiden puolustus otti viisi uhrautuvaista blokkia erän aikana, joten ilmaiseksi ei saatu mitään.

Erän puolivälissä KooKoon ote pelistä kirposi hetkeksi, ja HPK loi useamman ylivoimahyökkäyksen lyhyen ajan sisään. Kerhon viimeistelystä kuitenkin puuttui tylyys, ja KooKoon veräjänvartija Nick Malik otti kumilätkän kiinni kun sille tarvetta oli.

Erässä jaettiin kaksi rangaistusta, molemmat vierasjoukkueelle. Ensimmäinen KooKoo-ylivoima oli melkoista hakemista, mutta erän viimeisellä minuutilla nähty toinen ylivoima tuotti jo runsaasti vaarallisia laukauksia. Maaleja avauserässä ei kuitenkaan enempää syntynyt, joten erätauolle poistuttiin KooKoon maalin johdossa.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa päävalmentaja Olli Salo oli syystäkin mielissään ottelun kuvaan:

Tulimme tänään päättäväisenä otteluun, ja päättäväisyys säilyi koko illan. Olen tyytyväinen siihen että saimme Kerholle painetta annettua koko pelin, kun tiesimme heidän lähtevän omasta päästä mielellään rauhallisesti liikkeeseen.  

Paineistaminen vaatii kiekon kanssa laadukasta pelaamista, sekä ennen kaikkea valmiutta kamppailupeliin. Tänään olimme todellakin valmiita kamppailupelaamiseen. 

Tasaisempi toinen erä

KooKoon kakkoserä alkoi reilun puolen minuutin ylivoimapätkällä, joka jäi kuitenkin pannukakuksi. Ylivoiman jälkeen oranssimustat kuitenkin onnistuivat luomaan useita hyökkäysalueen pyörityksiä, joissa oli potentiaalia johdon lisäämiseen.

Ajassa 27.44 vahvasti esiintynyt Veeti Väisänen nappasi illan toisen tehopisteensä, tällä kertaa maalin muodossa. Kanadalaispuolustaja Seth Barton toimitti kiekon maalin edustalle pitkän hyökkäysalueen hallinnan jälkeen, jonne Väisänen oli oivasti noussut siniviivalta. Väisänen onnistui pääsemään maalin edustalle pyörivään kiekkoon ensimmäisenä käsiksi, ja ampui terävästi kauden toisen osumansa. Kakkossyötön maaliin nappasi myöskin illan toisella tehopisteellään Ben Tardif.

Päävalmentaja Salo oli iloinen nuoren Väisäsen onnistumisista:

Tottakai lämmittää kun meidän nuori poika Veeti painoi nuoruuden innolla hienon syötön ensimmäiseen maaliin. Sitten kun nuo meidän hyökkääjät ei irtokiekkoja voita maalin edessä, niin laitettiin sitten nuori pakki hoitamaan noita tilanteita ja näyttämään mallia.  

Maalin jälkeen pelin hallinta pysyi korostetusti kotijoukkueella, mutta vieraat eivät missään nimessä osoittaneet alistumisen merkkejä. Päin vastoin, HPK onnistui luomaan KooKoon hallintajaksojen välissä tasaiseen tahtiin vaarallisiakin maalipaikkoja, mutta Malik KooKoo-maalilla oli ohittamaton.

Erän viimeisen viiden minuutin aikana KooKoo alkoi varjelemaan johtoaan päästäkseen ilman takaiskuja erätauolle. HPK haistoi veren kun kotijoukkue pelasi hieman passiivisempaa trap-kiekkoa, ja hyppäsi erän lopussa kuskin paikalle. Erän loppu oli täyttä HPK-hallintaa, ja kiekko kävi kerran ohjauksen myötä jo ylärimassakin. Maaliin saakka vieraiden ponnistus ei riittänyt, mutta erän lopun täydellinen hallinta osoitti, että peli oli kahden erän jälkeen kaikkea muuta kuin ratkennut.

Kliininen päätöserä

Kolmannessa erässä HPK sai heti kärkeen mahdollisuuden tulla peliin mukaan, kun kotijoukkueen Teemu Engberg joutui minuutin pelin jälkeen istunnolle. Kotijoukkueen alivoima toimi kuitenkin loistavasti, ja varsinkin keskialueen vastaanotto oli niin tehokasta, ettei HPK tahtonut päästä edes hyökkäysalueelle kiekon kanssa.

Onnistuneen alivoiman jälkeen KooKoo alkoi takoa arkun kantta toden teolla kiinni. Vajaan neljän minuutin pelin jälkeen Petter Emanuelsson viimeisteli tyylikkään rintamahyökkäyksen päätteeksi kovalla laukauksella maalin. Ruotsalaisen osumaan syöttöpisteet saivat maanmies Axel Ottosson sekä Matic Török.

HPK jatkoi kaikesta huolimatta paineistusta, ja viimeistä oljenkortta hahmoteltiin jo vieraiden käyttöön kun KooKoon Miska Kukkonen taklasi Kerho-hyökkääjän selästä laitaa päin. Tuomaristo kävi arvioimassa tilanteen ison rangaistuksen varalta videolta, mutta raitapaidat totesivat tilanteen kahden minuutin rangaistuksen arvoiseksi, HPK-valmentaja Maso Lehtosen suureksi harmitukseksi.

Koska myös Kerhon pelaaja nappasi tilanteesta jäähyn, jatkui peli viidellä viittä vastaan. Erän puolivälin jälkeen vieraiden Juho Järvelä nappasi kaksiminuuttisen, ja päästi KooKoo-ylivoiman hakemaan viimeistä niittiä pakkopelin kautta. Kotijoukkue kiitti mahdollisuudesta, ja naulasi pelin arkkuun vain yhdeksän sekunnin ylivoiman jälkeen. Charle-Edouard D’Astous toimitti kiekon viivalta, ja Petter Emmanuelsson ohjasi illan toisen osumansa. Kakkossyötön maaliin nappasi Ville Leskinen.

Maalin jälkeen oli selvää että KooKoo ei tule ottelussa enää taipumaan. Päävalmentaja Salo oli erityisen tyytyväinen joukkueensa kollektiiviseen ilmeeseen:

Tunne joka pelaajalla on, välittyy tuolla vaihtopenkillä ja muodostaa sellaisen ketjureaktion. Tänään se tunne oli meidän kannalta oikeanlainen kaikin puolin.

Ottelun päättänyt kuusiminuuttinen oli lähinnä pelailua tuloksen ollessa jo selvä. KooKoo keskittyi varmistelemaan Nick Malikille nollapeliä, ja myös onnistui tässä. Ottelu päättyi komeaan tulokseen, josta on hyvä jatkaa tulevan viikon koitoksiin. Seuraavan kerran KooKoo on tulessa torstaina, kun Sumulaaksoon saapuu tappioputkessa taivaltava JYP.

Salo teroitti ettei nyt ole se hetki, kun on syytä jäädä vellomaan tyytyväisyyteen:

– Meidän ei pidä alkaa kuvittelemaan mitään, se johtaa pelin notkumiseen. Iso ja kova viikko on taas tulossa, itsestään tulos ei tule vaan joka päivä pitää olla läsnä. 

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

To 18.1.2024 klo 18:30 KooKoo – JYP // Osta liput

La 20.1.2024 klo 17:00 KooKoo – KalPa (Mustaoranssi Peli, yleisölle vapaa pääsy!)

Pe 26.1.2024 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput