ENNAKKO:

Kauden viimeiset Kaakon Derbyt pelataan perättäisinä päivinä – ensimmäinen huomenna Lumon Areenalla

25.01.2024

Tulevan perjantain ja lauantain kaltaiset ajanjaksot ovat kaakosta ponnistavan Liiga-kiekon kannalta runkosarjan kauneinta aikaa, sillä KooKoo ja SaiPa kohtaavat toisensa kahtena päivänä perättäin.

Katsojaa hemmotellaan tämän kauden runkosarjan viidennellä ja kuudennella, sekä samalla viimeisillä Kaakon Derbyillä. Neljä edeltävää ottelua eivät ole jättäneet ketään kylmäksi, sillä vaikka KooKoo on vienyt voitot kotiinsa 3–1-lukemin, jokainen oranssimustat kädet kattoon heilauttava loppusummeri on soinut vasta ja jatkoajan tai voittomaalikilpailun jälkeen. SaiPan ainoa voitto ratkesi varsinaisen peliajan puitteissa, kun kahdeksan maalin jännitysnäytelmä kääntyi 5–3-lukemin lappeenrantalaisten hyväksi.

Aikaisemmista otteluista ei ole maaleja puuttunut, sillä voittomaalikilpailun ratkaisuosumat mukaan laskettuna KooKoo on neljässä edeltävässä keskinäisessä kamppailussa thenyt 19 ja SaiPa 18 maalia.

Kapeat lähtökohdat

Tartunta-tautien riepottelema ja muutamalla lainasopimuksella paikattu KooKoo haki edeltävässä ottelussaan JYPin kotiluolasta kaksi Ben Tardifin jatkoaikamaalin oikeuttamaa sarjapistettä. Vajaakentällisillä pelanneen joukkueen päävalmentaja Olli Salo oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa tyytyväinen omiensa otteisiin.

– Onneksi saimme lainamiehiä avuksi, omista ei meillä tänään riittänyt. Monesti tällaiset hetket tuovat joukkuetta yhteen ja moni pelaaja nostaa päätään ja se näkyi tuossa. Olimme töissä ja joukkueen henki oli ihailtavaa, totesi Salo.

Ottelun varsinainen peliaika päättyi 4–4-lukemiin. Voittomaalin luonut kolmikko, maalin syöttäneet Axel Ottosson ja Charle-Édouard D’Astous ja viimeistellyt Tardif pelasivat kaikki yli 28 minuuttia illan aikana.

– D’Astous taisi pelata puoli tuntia ja Tardif hyökkääjänä 28 minuuttia ja silti pystyi vielä ratkomaan ottelun, joten pitää nostaa pelaajille todellakin hattua. Tällaiset kokemukset kasvattavat. Tämä oli huikea suoritus ja olen todella ylpeä pelaajista, kaksi pistettä todellakin maistuivat tänään, jatkoi Salo.

KooKoo lähtee ensimmäiseen otteluun Liigan 11. sijalta ja mahdollisuudella hypätä kiinni pudotuspeliviivaan, sillä edessä lymyävällä TPS:llä on kolme pistettä ja yksi pelattu ottelu enemmän kuin KooKoolla. Joukkueen kultaista kypärää päässään kantaa edeltävässä ottelussa maalin lisäksi kaksi syöttöpistettä kerännyt Tardif, jonka ensimmäinen kausi Liigassa ja KooKoossa on sujunut erinomaisesti. 42 kanadalaisen pelaamaa ottelua ovat tuoneet mukanaan 11 maalia ja 27 syöttöpistettä, eli kokonaisuudessaan 38 tehopistettä.

Hänen takanaan vaanii edeltävässä ottelussaan Tardifin kanssa identtiset tehopisteet taiteillut D’Astous, joka kuroi lämpimällä lavallaan lähes tehopiste–ottelua–kohden-tahtinsa uudelleen kiinni. D’Astous on tehnyt pelaamissaan 37 ottelussa tehopisteet 12+24=36. Myös Ottosson ansaitsee maininnan, sillä hän on tehnyt seitsemän tehopistettä viimeiseen viiteen pelaamaansa otteluun.

Mitä kuuluu naapuriin?

SaiPan edeltävä ottelu päättyi tappioon, kun Kärpät haki 5–2-voiton turvin täyden pistepotin Lappeenrannasta. Edeltävä viikko oli kuitenkin SaiPalle helpottava, sillä joukkue päätti tiukan jatkoaikakamppailun päätteeksi yhdeksän ottelun tappioputkensa HIFK:n vieraana Helsingissä, minkä jälkeen se ryösti menestyksekkään voittomaalikilpailun tuloksena kaksi pistettä Sportilta ja päätti vieraskiertueensa ja pitkän varsinaisen peliajan voitottoman putkensa kaatamalla JYPin Jyväskylässä 2–1-lukemin.

SaiPan kokoonpano koki pysyviä muutoksia, kun Adam Helewkan, Antoine Morandin ja Greg Moron sopimukset purettiin viimeisen kuuden päivän aikana. Seura ilmoitti syyksi taloutensa tasapainnottamisen.

Vierasjoukkueen kultakypärä Morandin poistuttua SaiPan sisäistä pistepörssiä johtaa 40 ottelua pelannut tehopisteet 10+14=24 tehnyt hyökkääjä Antti Kalapudas. Laitahyökkääjä Valtteri Lipiäinen väijyy 38 pelaamansa ottelun jälkeen joukkueen sisäisen pistepörssin toisena tehtyään thopisteet 3+17=20 ja hänen takanaan seuraavalta paikalta löytyy kaksi pistettä vähemmän tehnyt Valtteri Ojantakanen. Hänen tarkka pistesaldonsa 41 pelaamansa ottelun jälkeen on 14+4.

Mitä tuleman pitää

SaiPa on Liigan sarjataulukon viimeisellä sijalla ja kaikilla lasketuilla mittareilla KooKoota jäljessä. Kaakon Derby on kuitenkin ottelu, mikä ei katso taulukoita tai yleisiä tilastomerkintöjä. Tämän kauden jokaisessa tähän saakka pelatussa kamppailussa kummatkin joukkueet ovat rikkoneen 40 laukauksen rajan ja vaikka kiekonhallinta on mennyt jokaisessa ottelussa KooKoon nimiin, selkeä erotus löytyy vain kauden ensimmäisestä kohtaamisesta. KooKoo piti Ottossonin ratkaisemassa 4–3-jatkoaikavoitossa kiekon 64-prosenttisesti itsellään.

Tiukkaa ottelua on siis lupa odottaa ja pienet yksityiskohdat ratkaisevat paljon. Kummankin maalivahdin harteille tullaan mitä todennäköisimmin virittämään sankarinviittaa ja hyökkääjien on osuttava paikoistaan. KooKoon maalivahdeista enemmän pelannut on Nick Malík, joka torjui viime ottelussaan voiton JYPiä vastaan ja on pysäyttänyt 88,32 prosenttia tällä kaudella kohtaamistaan laukauksista. Malíkin selän taakse on uponnut keskimäärin 2,65 maalia ottelua kohden.

Poissaolojen takia lainasopimuksella apuun hälytetty Oskar Autio on vähäisestä pelimäärästään huolimatta edustanut itseään tyylikkäästi. Ennen siirtoaan KooKoon riveihin hän torjui TPS:n paidassa kolmen ottelun verran laukauksia 90,07 prosenttisesti ja päästi keskimäärin 2,11 ottelukohtaista maalia selkänsä taakse. KooKoossa hänellä on yksi pelattu ottelu, missä hän torjui voiton KalPasta torjuntaprosentilla 95,24% ja päästi KooKoon verkon venymään vain kertaalleen.

SaiPan maalivahdeista Kari Piiroinen on kuluvan kauden aikana torjunut 87,57 prosenttia kohtaamistaan laukauksista ja päästänyt 3,25 ottelukohtaista maalia selkänsä taakse. Henri Kiviaho jää numeroissaan asteen verran Piiroisen taa, torjuen 86,7 prosenttia kohtaamistaan laukauksista ja antaen punalampun syttyä keskimäärin neljä kertaa ottalua kohden.

Erikoistilannekokoonpanot ovat myös olleet runsaasti esillä KooKoon ja SaiPan aikaisemmissa otteluissa, sillä otteluissa on nähty yhteensä 91 rangaistusminuuttia. Näistä 57 kuuluu SaiPalle ja 34 KooKoolle, joka on hiljaa hiipinyt ylivoimapelaamisensa kanssa Liigan sijalle kuusi ja pelaa pelaa 20,75-prosenttista ylivoimaa. SaiPan 16,35-prosenttinen kirjaus on puolestaan sarjan heikoin.

Alivoimapelaaminen ei ole ollut ruusuilla tanssimista kummankaan joukkueen puolesta, sillä KooKoon 74,02 alivoimaprosentti riittää Liigan sijalle 13 ja SaiPan 68,39 prosenttinen alivoima on sarjan vuotavinta.

SEURAAVAT KOTIOTTELUT:

Pe 26.1.2024 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput

Ke 31.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Ilves // Osta liput

La 3.2.2024 klo 17:00 KooKoo – Jukurit // Osta liput