Kauden 2024–2025 sarjamuotoon merkittäviä uudistuksia

02.05.2024

Kaudella 2024–2025 Liigassa pelataan 60 ottelun runkosarja, 12 joukkueen playoffsit – ja keväällä vielä kahden joukkueen välinen playout-sarja ennen karsintoja Mestiksen mestaria vastaan.

Jääkiekon SM-liiga Oy päätti ensi kauden sarjamuodosta ylimääräisessä yhtiökokouksessa tiistaina 30.4.2024.

Liigan joukkuemäärä kasvaa yhdellä, kun Kiekko-Espoosta tulee sarjan 16. seura. Tämä muutos vaikuttaa osaltaan koko sarjarakenteeseen, mutta vielä merkittävämpi ohjaava tekijä on keväästä 2025 alkaen pelattava karsintasarja Liigassa viimeiseksi jääneen joukkueen ja Mestiksen mestarin välillä. Keskeinen muutos sarjamallissa on myös se, että Liigan playoffsit laajenevat kattamaan 12 joukkuetta. Myös playoffsien 1. kierros kasvaa ja sen ottelusarjat pitenevät.

Runkosarjan pohjalla nelinkertainen sarjamalli

Liigan 60 ottelun runkosarjan pohjana on nelinkertainen sarjamalli, jossa mukana on lohkojen kautta pelattavat välisarjat – viime vuosilta totuttuun tapaan. Sarjataulukossa lohkojako ei jatkossakaan näy: joukkueet järjestetään yhteen sarjataulukkoon pistemäärän mukaan.

Aiemmin kolmen joukkueen lohkoja oli viisi, mutta ensi kaudella pelataan neljässä neljän joukkueen lohkossa. Välisarjan sisällä pelataan yhtä joukkuetta vastaan kuudesti ja yhtä kahdesti. Kaikkia muita joukkueita vastaan pelataan neljä kertaa.

Välisarjat ovat seuraavat:

HIFK, Kärpät, Sport, TPS
HIFK–Kärpät ja Sport–TPS pelataan kuudesti
HIFK–Sport ja Kärpät–TPS pelataan kahdesti

Lukko, Ässät, KalPa, JYP
Lukko¬–Ässät ja KalPa–JYP pelataan kuudesti
Lukko–KalPa ja Ässät–JYP pelataan kahdesti

Ilves, Tappara, SaiPa, KooKoo
Ilves–Tappara ja SaiPa–KooKoo pelataan kuudesti
Ilves–SaiPa ja Tappara–KooKoo pelataan kahdesti

Pelicans, HPK, Kiekko-Espoo, Jukurit
Pelicans–HPK ja Kiekko-Espoo–Jukurit pelataan kuudesti
Pelicans–Kiekko-Espoo ja HPK–Jukurit pelataan kahdesti

Uutta kevään playoffseihin

Runkosarjan neljä parasta jatkavat suoraan neljännesfinaaleihin, ja sijoille 5–12 sijoittuneet joukkueet pelaavat playoffsien 1. kierroksen neljän otteluparin voimin: vastakkain ovat sijat 5–12, 6–11, 7–10 ja 8–9. Playoffsien 1. kierroksen formaatti on jatkossa paras viidestä, kun se tähän saakka on ollut paras kolmesta. Sarjojen voittajat etenevät neljännesfinaaleihin. Tämän jälkeen jatketaan perinteisillä paras seitsemästä -sarjoilla semifinaalit ja finaalit aina mestaruuteen saakka.

Playout-sarja runkosarjan kahden viimeisen välille

Lokakuussa 2023 Liigan yhtiökokous päätti, että karsinnat Mestiksen voittajan ja Liigassa viimeiseksi jääneen joukkueen välillä palaavat osaksi sarjamuotoa. Nyt Liigan yhtiökokous on tarkentanut karsinnan mallin – ja tuonut siihen uusia elementtejä. Ennen varsinaista karsintasarjaa pelataan Liigan runkosarjassa sijoille 15 ja 16 sijoittuneiden joukkueiden välinen playout-sarja. Formaatti on paras seitsemästä. Playout-sarjan voittajan kausi päättyy – häviäjä jatkaa karsintasarjaan Mestiksen mestaria vastaan.

Karsintasarja pelataan niin ikään paras seitsemästä -formaatilla ja Liiga-lisenssiä voi hakea karsintasarjan voiton jälkeen: Liigassa pelaamiseen tarvitaan jatkossakin Liiga-lisenssi. Normaali lisenssiprosessi sijoittuu syyskaudelle, mutta karsinnan kautta mahdollisesti Liigaan nousevalle joukkueelle avataan nyt toinen hakuaika keväälle.

On myös mahdollista, että karsintasarjan voittaa Mestis-joukkue, jonka lisenssihakemus meni jo syksyn hakujakson aikana läpi.

  1. Mikäli karsintasarjan voittaa Mestis-seura, jonka lisenssihakemus on hyväksytty normaalin lisenssiprosessin puitteissa syksyllä, kyseinen joukkue nousee Liigaan ja karsinnat hävinnyt putoaa Mestikseen.
  2. Mikäli karsintasarjan voittaa Mestis-seura, jonka lisenssihakemus ei ole mennyt läpi lisenssiprosessissa tai hakemusta ei ole tehty lainkaan, seuralla on 30.4. asti aikaa tehdä hakemus tai täydentää sitä.

Hakemuksen täydentäminen / jättäminen karsinnan voiton jälkeen:
• Aikaa hakemuksen jättämiselle tai täydentämiselle on 30.4. asti
• Liigan lisenssikomitea arvioi hakemuksen Liigan yhtiökokoukselle
• Mikäli kriteerit täyttyvät ja yhtiökokous myöntää lisenssin, karsinnat voittanut joukkue nousee Liigaan ja hävinnyt putoaa Mestikseen
• Mikäli lisenssikriteerit eivät täyty, Liiga-seura jatkaa Liigassa ja karsintojen voittaja Mestiksessä

HUOM: Liigalla on mahdollisuus myöntää nousijajoukkueelle esimerkiksi halliolosuhteisiin liittyvä poikkeuslupa kahdeksi vuodeksi.