RAPORTTI:

Kärpät vei pisteet Kouvolasta – "Lähdimme kaivamaan verta nenästämme"

24.02.2024

KooKoo hävisi Kärpille kotonaan 6–3-lukemin (2–1, 0–1, 1–4). Ottelun ensimmäinen erä oli KooKoon, toinen Kärppien ja kolmannen ratkaisi vieraiden tyly tehokkuus.

KooKoo aloitti ottelun unelman lailla, kun ensimmäiset neljä minuuttia pelattiin täysin Kärppien päädyssä. Kotijoukkue sai työstään myös hedelmää, kun Arttu Ilomäki kiersi kiekon kanssa siniviivan tuntumaan. Hän kääntyi kohti Kärppien maalia ja ampui niin kutsutun kaaliperhosen kohti Kärppien maalia Niclas Westerholmin näkökentän ruuhkaan kaventuessa vei KooKoon johtoon.

KooKoon asettama alkupaine tasaantui kuuden minuutin pelin jälkeen ja ottelun kulku muuttui tasaiseksi. Kärpät sai ensimmäiset laukauksensa kohti KooKoon ja Nick Malíkin maalia, joista merkittävimpänä Joose Antosen huippupaikka vanhassa kotihallissaan. Malík piti kuitenkin etukulman kiinni ja kiekko karkasi aina keskialueelle saakka.

KooKoo pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle ensimmäisen erän puolivälissä, kun Martin Jandus joutui kahdeksi minuutiksi aitioon koukkaamisesta. Ylivoima onnistui pitämään kiekkoa Kärppien alueella, muttei luonut hallinnallaan mainittavia maalipaikkoja. KooKoo iski uudelleen ensimmäisen erän loppupuolella, kun Axel Ottosson karkasi nokikkain Westerholmin kanssa ja ampui Kärpät-vahdin patjaan. Matic Török ilmestyi takatolpalle ja kimmotti kiekon luistimestaan maaliin. Maali tarkistettiin videolta potkun varalta, mutta tilannehuone ja ottelun tuomaristo totesivat osuman lailliseksi ja peliä jatkettiin KooKoon 2–0-johdosta.

KooKoon ensimmäinen jäähy vihellettiin ajassa 17.10, kun tuomaristo tulkitsi Miska Kukkosen syyllistyneen kampitukseen siniviivalla. Ville Koivunen löysi Joonas Kemppaisen yksinäisen lavan aivan KooKoon maalin edestä, mutta kotijoukkueen onneksi Kemppainen ohjasi kiekon yli maalin. Kärpät kavensi ottelun pian Kemppaisen paikan jälkeen, kun Emil Molinin purku epäonnistui Kärpät-paineen seurauksena ja Victor Berglund sai kiekon siniviivalla. Hän jakoi kiekon Antoselle, joka iski sen ensimmäisellä kosketuksellaan ohi Malíkin. Osuma jäi erän viimeiseksi.

– Aloitimme ottelun hyvin, mutta sitten tullaan tähän oppiin. Viikon kolmas peli ja lähdimme kaivamaan verta nenästämme. Päästimme Kärpät mukaan otteluun 2–0-tilanteessa, kun he saivat paikkoja omasta kikkailustamme. Pelaamisemme lähti hajoamaan jo siinä kohdassa, kertoi KooKoon päävalmentaja Olli Salo ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Kuskista matkustajaksi

KooKoo aloitti toisen erän energisesti ja niin Olli Korhonen, Ben Tardif kuin Toni Suuronenkin näkivät Westerholmin torjuvan heidän laukauksensa. Malík sai myös estraadia useamman irtokiekkojen ja Arttu Paason viivalauksen muodossa. Connor Bunnaman osui ohjattavaksi tarkoitettuun laukauseen, mutta Malík ennätti tielle.

Kärpät otti ottelun hallinnan erän puolivälissä, mutta Malík kesti kaukaa viljellyt laukauset. Kärpät pääsi ylivoimalle neljä minuuttia ennen toisen erän loppua, kun Ari Gröndahl löi Marko Anttilalta mailan pois käsistä. Kärpät iski tasoituksen erikoistilanteesta, kun Koivusen syöttö puhkoi KooKoon neliön ja Teemu Turunen iski kiekon maalin yläriman kautta sisään. KooKoo selvisi vahvasti Kärppien hallitsemasta toisesta erästä yhdellä takaiskulla ja erätauolle siirryttiin 2–2-tasalukemissa.

– Toisen erän alku oli meiltä vielä ihan ok, mutta Kärpät paransivat kokoajan. Meille tapahtui sama kuin eilen Helsingissä, kun piti puolustaa ja laittaa kiekkoa keskialueelle. Pelasimme ne tilanteet tyhmästi ja lähdimme jahtaamaan kiekkoja keskustan tukkimisen sijaan. Kärpät pääsi niissä tilanteissa itse luistelemaan alueelle helpolla ja paine vain jatkui ja jatkui, emmekä päässet pitkien vaihtovälien takia vaihtamaan, tai sitten heidän pelatessaan päätyyn he ottivat heti avaamiseen tarvittavan tilan ja ajan pois, jatkoi Salo.

– Hetkittäin pystyimme pelaamaan keskialueen tiiviiksi, pääsemään ensimmäisenä kiekolle, avaamaan peliä ja siirtämään painopistettä välillä Kärppien päähän, mutta se oli Kärppien erä täysin, Salo kiteytti.

Moottorin vikavalot tulille

Kolmas erä alkoi tasaisen aktiivisesti, kun Malík sai Kemppaisen laukauksen ja Westerholm Veeti Väisäsen laukauksen torjuttavakseen. Török ja Radek Koblížek pääsivät myös kokeilemaan onneaan maalin lähialueilta, mutta Kärppien puolustuksen häirintä puri edellä mainittujen laukauksiin ja Westerholm selviytyi vaivatta. Kärpät sai oman osansa hyvästä hyökäyspelistä, kun Atte Ohtamaa ampui samaan vaihtoon erinomaisilta maalipaikoilta yli keksinnön.

Kärpät sai kolmannen ylivoimansa erän puolivälissä, kun Kukkonen nosti kiekon lasin yli katsomoon. KooKoo selvitti alivoiman ja Linus Andersson karkasi maalipaikkaan, mutta Westerholm torjui yrityksen. Kärpät porhalsi toiseen päätyyn ja Anttilan syöttö löysi takatolpalle hiipineen Aleksi Antti-Roikon, joka vei Kärpät johtoon. Kärpät iski heti seuraavaan vaihtoon uudelleen, kun Kemppainen sai kiekon keskellä hyökkäysaluetta ja ujutti epäonnistuneen laukauksen jäitä pitkin ohi toiselle tolpalle liikkeessä olleen Malíkin.

KooKoo pääsi toista kertaa ylivoimalle, kun ottelua oli neljä minuuttia jäljellä. KooKoo otti myös maalivahdin pois ja kuudennen kenttäpelaajan jäälle, sekä käytti aikalisänsä kun ylivoimaa oli reilun minuutin verran jäljellä. KooKoo ei laukonut ylivoimalla kertaakaan ja Arttu Hyry riisti Charle-Édouard D’Astous’lta kiekon keskialueella. Hän näki Anttilan liikkeen keskialueella ja vapautti ketjukaverinsa lyömään kiekon tyhjään maaliin.

KooKoo teki ottelun lopulla vielä yhden maalin, kun se riisti pelivälineen keskialueella ja Andersson ampui suoraluistelusta kiekon Westerholmin olkapään kautta sisään. KooKoo otti uudelleen maalivahdin pois ja Hyry riisti uudelleen kiekon keskialueella vapauttaen Anttilan uudelleen maalintekoon. 6–3-lukemat jäivät lopulta taululle ja pisteet matkustivat Ouluun. Joukkueen seuraava ottelu pelataan keskiviikkona 28. päivä helmikuuta, kun Tappara vierailee Kouvolassa.

– Kolmanteen keräsimme voimaa. Meillä on ollut pitkä kolmen ottelun viikko ja niin oli toki Kärpilläkin, mutta suuri pelimäärä ja matkustaminen alkoi hieman näkymään. Pystyimme silti latautumaan kolmanteen erään ihan hyvin. Miestä syö rotan lailla, kun haastamme itse maalille ja sen jälkeen pikajuna painaa puolustajamme ohi ja rakentaa kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen. Ne pitäisi pystyä pelaamaan pois. Tiesimme Kärppien olevan hyvä suorahyökkäysjoukkue, Salo analysoi.

– Alussa paljon hyvää, mutta kun aletaan voitosta mittelemään, hyviä asioita pitää pystyä tekemään kokoajan. Erikoistilanteissa myös, varsinkin toisella alivoimalla päästetty maali oli löyhää pelaamista. Taisto jatkuu, viisi peliä jäljellä. Unohdetaan tämä loppuviikko ja muistetaan se, että tässä on paljon hyvää. Nyt pitää vain pystyä puristamaan ja olemaan jatkuvasti läsnä. Itsensä pitää saada henkisesti ladattua. Jokaisella vaihdolla on iso merkitys ja pisteillä on niin iso merkitys joukkueille, että henkinen kantti on koetuksella. Sen täytyy olla rautaa ja sitä mitataan jäällä, päätti Salo.

Seuraavat kotiottelut:

La 24.2.2024 klo 18.00 KooKoo – Kärpät // Osta liput

Ke 28.2.2024 klo 18.30 KooKoo – Tappara // Osta liput

La 2.3.3034 klo 17.00 KooKoo – Ässät // Osta liput