RAPORTTI

KooKoo voittoon jännitysnäytelmässä – D'astous ja Andersson voittolaukauskilpailun sankareina

28.10.2023

KooKoo kohtasi vieraissa SaiPan kauden kolmannessa Kaakon Derbyssä. Tasaisen maali-iloittelun varsinainen peliaika päättyi 6–6-lukemiin ja KooKoo voitti ottelun voittolaukauskilpailussa. Voiton turvin KooKoo jatkaa kauttaan Liigan yhdeksänneltä sijalta.

Ottelu alkoi KooKoon kannalta alavireisesti, kun Eero Teräväinen sai kahden minuutin rangaistuksen kiinnipitämisestä. Viime kaudella KooKoota edustanut Miska Siikonen löi välittömästi kiekon KooKoon maaliin, mutta tuomarit lähtivät tarkistamaan tilannetta videolta. Päätuomarit eivät löytäneet videolta riittäviä perusteita maaliviivan ylittymisestä kiekon suhteen ja KooKoo selvisi säikähdyksellä.

Erikoistilanteen lopulla KooKoo vaikeutti elämäänsä lisää, kun Väinö Liikonen ampui kiekon lasin yli ja suoraan katsomoon. Kaksi perättäistä alivoimaa oli liikaa ja Valtteri Ojantakanen vei SaiPan johtoon napakalla B-pisteen yhdestä kosketuksesta vedetyllä laukauksella.

KooKoon ei tarvinnut odotella tasoitusmaalia pitkään, kun ensimmäisen jäähyn hankkinut Teräväinen viimeisteli kauden ensimmäisen maalinsa reilun kuuden minuutin pelin jälkeen. Teräväinen sai Petter Emanuelssonin syötön B-pisteiden väliin ja pääsi vapaasti tulittamaan lähes kentän parhaalta maalintekosektorilta. Maalirikas ensimmäinen erä sai jatkoa SaiPan Antoine Morandin karatessä KooKoon puolustukselta nokikkain Oskari Setäsen kanssa. Morand vei Setäsen etu- ja kiekon takatolpalle, sekä SaiPan johtoon.

Erää oli neljä minuuttia jäljellä, kun KooKoo pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Adam Helewka oli SaiPan rangaistu pelaaja ja syynä jäähyyn oli Liikosen tavoin katsomoon nostettu kiekko. KooKoo sai hyvän pyörityksen SaiPan alueelle ja huippuvireessä oleva Charlé-Edouard D’Astous painoi viivalta kiekon reppuun.

Helewka vapautui aitiosta, mutta ei malttanut pysyä kentällä yhtä vaihtoa pidempään. Kanadalainen sai tällä kertaa rangaistuksensa kampituksesta. KooKoon ylivoima oli kliinisella tuulella ja Arttu Ilomäki moukaroi Ben Tardifin syötöstä kiekon SaiPa-maalivahti Kari Piiroisen kilpikäden puoleiseen yläkulmaan. Tauolle siirryttiin KooKoon johdossa.

– Olen pettynyt ensimmäisen erämme pelaamisen nöyryyteen ja miten emme pelanneet kiekkoja syvälle. Kierre ottelulle lähti jo sieltä. Pelaamisemme oli sekavaa, paljon tapahtui ja paljon oli jäähyjä. Alun kaksi jäähyä putkeen rikkoi peliämme, sillä meni aikaa, että pääsimme aloittamaan peliä kunnolla. Siinä sitten rytmit hävisivät. Jäähymääriä pitää edelleen saada pienennettyä, totesi KooKoon päävalmentaja Olli Salo lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

Kuskin paikka, paras paikka

Toinen erä alkoi synkästi, kun Morand tasoitti ottelun SaiPalle. Otto Kivenmäki voitti kiekon kulmauksessa ja siirsi pelivälineen Morandille, joka yllätti Setäsen. KooKoo otti maalin jälkeen ohjat itselleen ja alkoi pitää kiekkoa SaiPan alueella, kuin ylivoimalla konsanaan. Useamman kiekollisena tehdyn vaihdon jälkeen D’Astous pommitti siniviivalta ja Emil Molin ohjasi kiekon maaliin. KooKoo pääsi toisen erän puolessa välissä uudelleen ylivoimalle, kun Elmeri Laakso lähetettiin kahdeksi minuutiksi rangaistujen aitioon koukkaamisesta. Kolmatta ylivoimamaalia KooKoo ei kuitenkaan saanut luotua.

KooKoo jatkoi vahvaa otettaan ja Ville Vainikainen joutui tuketumaan kampittamiseen yrittäessään pitää Miska Kukkosta silmällä siniviivan tuntumassa. KooKoon neljäs ylivoima alkoi ajassa 32.51 ja kiekko oli maalissa ajassa 33.15. KooKoon ottelun kolmannen ylivoimamaalin iski Ilomäki ja maali syntyi samalta paikalta ja samaan kulmaan, kuin Ilomäen illan ensimmäinenkin. Syöttöpisteet kirjattiin tehopiste–ottelua–kohden-vauhtiin lämmenneelle D’Astous’lle ja kultakypärä Tardifille.

– Meillä on tuolla tuo kuumailmapuhallin. Bussikuskimme laittoi Ilomäen lavan nyt puhaltimen eteen ja pidämme sitä siellä siihen saakka, kunnes pääsemme Poriin, kertoi Salo Ilomäen lavan lämmön säilyttämistoimenpiteistä lehdistötilaisuuden jälkeen.

KooKoon kuudes osuma oli jo tuloillaan, kunnes vyörytys katkesi Teemu Engbergin väkivaltaisuusjäähyyn. Nuori hyökkääjä lähti jäähyaitioon ja SaiPa pääsi kahdeksi minuutiksi ylivoimalle. KooKoo oli taiteilla 6–3-maalin alivoimalla, mutta Axel Ottossonin laukaus osui maalin ylärimaan. SaiPa ei saanut erikoistilanteellaan merkittäviä maalintekopaikkoja aikaiseksi.

KooKoo joutui erän lopulla uudelleen alivoimalle, kun Liikonen runnoi maalinedustalla SaiPan hyökkääjää kahden minuutin rangaistuksen arvoisesti. Erikoistilanne jatkui erän loppuun saakka ja tauolle lähdettiin KooKoon 5–3-johdossa.

Loppuun saakka rinta rinnan

Ottelun kolmas erä alkoi toisen erän tahtiin, eli SaiPa avasi maalinteon välittömästi. Ondřej Trejbal ampui viivalta ja Adam Helewka kimmotti kiekon Tardifin luistimisesta Setäsen jalkaan ja siitä maaliin.

Erä eteni vähillä pelikatkoilla SaiPan hallinnassa, mutta KooKoo kesti paineen. Sitkeä puolustaminen tuotti tulosta, kun kapteeni Otto Paajanen ehti keskialueelta KooKoon hyökkäysalueelle lipuvaan kiekkoon ja yllätti SaiPan maalille vaihdetun Jan Lukášin nopealla rannelaukauksella. SaiPa ei suostunut antautumaan ja Kivenmäki syötti Trejbalille, joka pommitti kiekon ohi Setäsen. SaiPa tuli tässä normaaliakin normaalimmassa jääkiekko-ottelussa tasoihin, kun ottelua oli reilut kolme minuuttia jäljellä. Antti Kalapudas ohjasi Santeri Airolan laukauksen maaliin.

– Aika-ajoin pelasimme hyvin hyökkäyspäässä ja aika-ajoin puolustimme todella heikosti. Silloin kuvittelimme taas olevamme jotain muuta, kuin jääkiekon ammattilaisia, jotka pelaavat nöyrästi voitosta. Tiesimme että SaiPa tulee kovaa kolmanteen erään, mutta passivoiduimme silti. En tiedä, mitä te tuonne koppiimme tuotte, jotta meillä menee pasmat ihan sekaisin toisella erätauolla, kysyi Salo SaiPan päävalmentaja Ville Hämäläiseltä.

– Kaksi lopussa päästämäämme maalia syövät, mutta otamme kaksi pistettä ja lähdemme parantamaan, kiteytti Salo.

Voittolaukauskilpailua vaadittiin

Ottelun ratkaisua lähdettin 12 maalin tasapelin jälkeen etsimään jatkoajalta, mutta tulokseton viisiminuuttinen ajoi joukkueet voittolaukauskilpailuun. Voittolaukauskilpailu oli suotuisa KooKoolle, kun Setäsen torjuessa kaksi laukausta Linus Andersson ja D’Astous upottivat omansa.

– Arvoin hieman, että milloin laitan D’Astous’n laukomaan. Luulin hänen nimittäin tehneen ottelussa jo kaksi maalia. Hän ampui toisena, sillä halusin antaa hänelle mahdollisuuden hattutemppuun. Toinen luulemistani maaleista oli kuitenkin annettu Molinille. Ratkaisumaali jää sitä kautta voimaan, joten hän teki nyt kaksi maalia. Luulin hänen kuitenkin tehneen toisen jo aikaisemmin, kertoi Salo KooKoon mediatiimille.

KooKoon seuraava ottelu pelataan keskiviikkona ensimmäinen päivä marraskuuta Porissa, kun joukkue matkustaa Ässien vieraaksi.

Seuraavat kotiottelut:

La 4.11.2023 klo 17:00 KooKoo – HIFK // Osta liput

La 18.11.2023 klo 19:00 KooKoo – Pelicans // Osta liput

Ke 29.11.2023 klo 18:30 KooKoo – Ässät // Osta liput