Ilomäki: “Tehdään matkasta yhteinen ja puhalletaan yhteen hiileen”

27.4.2023

Ilomäki: “Tehdään matkasta yhteinen ja puhalletaan yhteen hiileen”Kuva: Suomen jääkiekkoliitto

Suomen mestari, maailmanmestari, 472 Liiga-ottelua, sekä 269 Liigassa tehtyä tehopistettä. Arttu Ilomäki tuo Kouvolaan johtajuutta, kokemusta ja nuorille pelaajille tukea.

KooKoon joukkue kaudelle 2023–2024 vahvistuu, kun maailmanmestari Arttu Ilomäki, 31, täydentää hyökkäyksen keskusosastoa. Viime kauden Ilomäki pelasi TPS:n riveissä, jossa kantoi myös kultaista kypärää.

Ilomäki pukee päälleen KooKoo-paidan kaudelle 2023–2024. Pelaaja on saanut Kouvolasta ja KooKoosta hyvän kuvan, joka edesauttoi päätöstä saapua Kymenlaaksoon.

–Tulen Kouvolaan todella hyvillä ja odottavaisilla fiiliksillä! Puhuin paljon ennen Kouvolaan tulemista pelaajien, sekä päävalmentaja Olli Salon kanssa mitä tuleva mahdollisesti pitää sisällään ja tykästyin siihen kovasti.

Kouvolalaisyleisölle uusi kasvo kertoi myös, että tulevan kauden joukkueesta löytyy ennestään tuttuja pelaajia. Ilomäki pääsi kyselemään heiltä oleellisia asioita Kouvolasta ja KooKoosta organisaationa.

– Joukkueessa entuudestaan tuttuja kasvoja ovat Oskari Setänen, Toni Suuronen ja Miska Kukkonen, Ilomäki kommentoi Kouvolaan saapumista.
​​​​​​​
Kouvolaan kaupunkina Ilomäki ei ole vielä ehtinyt tarkemmin tutustua, mutta miehelle virikkeitä tärkeämpi asia on, että asiat ympärillä toimivat.

– Kouvolasta kaupunkina olen saanut vasta pintaraapaisun, sillä saavuin tänne vasta tällä viikolla. Olen reissannut elämässäni paljon ja kaupungin viihtyvyyteen vaikuttaa paljon ihmiset ympärillä. Itse olen kotoisin Tampereelta, mutta en tarvitse viihtyäkseni sirkushuveja tai jatkuvaa tapahtumaa. Tärkeintä on, että asiat ovat hyvin sekä kotona, että töissä. Olen saanut Kouvolasta hyvän kuvan tähän mennessä.

– Sain paljon myös positiivista palautetta, muiltakin kun jääkiekkoilijoilta, kuinka Kouvolassa on hyvät puitteet perheelle. On leikkipuistoja ja paikkoja touhuta ja temmeltää.

Joukkue kokoontui tiistaina 25. huhtikuuta ensimmäisen kerran ja yhteisharjoituksia on nyt takana pari päivää. Ryhmä on päässyt jo treenaamisen makuun ja joukkueen sisällä henki on hyvä.

– Ensimmäinen päivä meni hyvin! Ihmiset olivat helposti lähestyttäviä ja ystävällisiä. Käytettiin päivä hommien tekemiseen ja tutustumiseen.

Minkälainen pelaaja olet?

Ilomäki tuo joukkueeseen kokemusta, sekä johtajuutta. Arttu on ollut aikaisemmissa joukkueissaan tehokkaimpia pelaajia pisteiden valossa. Viime kaudella hyökkääjä nähtiin TPS:n riveissä numerolla 75, jonka päätä suojasi kultainen kypärä. Ilomäen vahvuuksiin kuuluu hyökkäyspään pelaaminen ja peliäly.

– Parhaat ominaisuudet on varmastikin hyökkäyspäässä. Olen pyrkinyt koko urani kehittämään heikkouksiani ja saamaan tasaisuutta otteisiini. Koen, että matkalla varmasti tullaan vielä olemaan, mutta cäppi näiden välillä on kaventunut! Vahvuuksia on kiekollinen peli, syöttäminen ja pelin ymmärtäminen, Ilomäki kuvailee itseään pelaajana.

– Koitan tuoda omia vahvuuksiani mahdollisimman paljon ja koppiin tuon värityksiä ja ääntä! Koitan myös saada vaatimustasoa ylöspäin. Yritän parhaani mukaan auttaa nuorempia siinä määrin mitä pystyn!

Ilomäki toteaa, että seuran ja omat ajatukset kohtasivat neuvotteluissa. Hyökkääjä pääsee toteuttamaan itseään ja tuomaan vahvuuksia peliin kentälle, sekä koppiin auttamaan joukkuetta menestymään. Myös se, minkälaista peliä KooKoo pyrkii ensikaudella pelaamaan houkutteli sentteriä tulemaan KooKoo-paitaan.

Viime kausi

Viime kauden Ilomäki pelasi Turussa TPS:n riveissä. Kultakypärää kantanut keskushyökkääjä teki runkosarjassa tehot 11+18=29. TPS:n kausi jatkui runkosarjasta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, mutta joukkueen juhlavuoden playoffs-matka päättyi jo ensimmäisellä kierroksella Porin Ässiä vastaan. Kolmessa playoffs-ottelussa Ilomäki syötti yhden maalin ja piti +- -tilaston plussan puolella kahden pykälän verran.

– Viime kausi oli todella heikko esitys Turussa niin omalta osaltani, että joukkueelta. Paljon sattui ja tapahtui ja sitä olen koittanut parhaani mukaan pyyhkimään jo mielestäni! Itseltäni ehkä jopa surkein kausi urallani. Siitä ei ole, kun yksi suunta lähtemään parantamaan pala palalta! Hampaankoloon jäi kyllä…

Huikea maailmanmestaruus

Ilomäki oli osa vuoden 2019 MM-joukkuetta, joka huikeiden vaiheiden jälkeen onnistui voittamaan Suomen historian kolmannen MM-kullan Bratislavassa. Tampereelta lähtöisin oleva pelaaja pelasi turnauksessa viisi ottelua, jossa teki tehot 1+1=2.

– Kultajoukkue ja se koko matka, mikä ensimmäisestä leiriviikosta asti käytiin, oli kyllä hieno kruunu pettymyksen jälkeiselle Rauman kaudelle. Uskon, että menestykseen suuri syy oli, että ensimmäisestä viikosta asti suurin osa pelaajista oli mukana. Kaikki tunsivat toisensa jo hyvin ja teki yhteistä juttua, joka näkyi myös kentällä. Totta kai sama pitää saada joka joukkueeseen, mutta se tekemisen taso ja vaatimustaso on aina se mistä puhutaan, mutta kuinka se homma saadaan realisoitua, on isoin haaste. Se oli siinä joukkueessa kyllä 100-prosenttia, jopa yli! Sitä lähdetään rakentamaan täälläkin päivästä yksi.

Ruotsin vuodet ja putoamiskarsinnat

Ilomäki siirtyi MM-kullan jälkeen Luleå HF:n riveihin kaudella 2019–2020. Kyseisellä kaudella Luleå HF:n ja koko SHL:n kausi keskeytyi 15.maaliskuuta vallinneen Koronapandemian takia. Sentteri tehoili 45 pelatussa ottelussa tehot 6+17=23.

Kausi 2020-2021 alkoi myös Luleå HF:n riveissä, jossa hyökkääjä pelasi 35-ottelua ja tehden tehot 6+11=17. Kesken kautta Ilomäki siirtyi toiseen SHL-joukkueeseen, HV71-riveihin.

Aika HV71:n mukana ei sujunut odotusten mukaisesti.

– HV71 kausi oli siitä asti, kun mukaan hyppäsin kesken kauden melkoisen tapahtumarikas. Meidän pukukoppimme oli täynnä hyviä pelaajia, mutta homma ei vaan toiminut alkuunkaan. Oli valmentajien potkuja, oli pelaaja vaihdoksia ja peli oli sekaista. Kukaan ei oikein tiennyt kuinka nyt touhutaan ja onnistumiset olivat yksilöiden varassa.

Lopulta legendaarisen seuran kausi päättyi katastrofaaliseen putoamiseen Brynäs IF:ää vastaan.

– Sitten homma kääntyivät täysin väärille raiteille ja tilanne oli huono. Karsinnat pelattiin ja tulos mitä karmein, putoaminen! Kerkesin olemaan mukana vajaat 3kk ja olin mukana pudottamassa legendaarista seuraa. Se oli todella kova paikka ja kesä meni pitkälle, kunnes siitä pääsi yli. Tunsin häpeää ja suurta epäonnistumista mitä se olikin. Se näytti kyllä jääkiekon ja ammattiurheilun karuimman puolen ja sen, ettei se aina ole ruusuilla tanssimista. Varmasti asia opetti paljon ja ainakin sen, että sellaiseen tilanteeseen ei kuuna päivänä halua enää mukaan.

Onnistumisia ja matkan varrelta

Ilomäellä on paljon kokemusta eri sarjatasoista, joukkueista ja organisaatioista. Pelaajan taskusta löytyy Suomen mestaruus, maailmanmestaruus, 472 Liiga-ottelua, sekä 269 Liigassa tehtyä tehopistettä. Matkaan mahtuu paljon tunteita, niin pettymyksiä kun onnistumisia.

– Parhaita muistoja on voittamisen fiilis ja se yhdessä onnistuminen! Varmasti mestaruudet ovat olleet parhaita päätöksiä kaudelle ja maajoukkueessa voittaminen tietenkin. Täytyy myös nostaa Kuopion kausi esille, kun hopealla oltiin vaikkakin ei voittoon asti kyetty. Se yhdessä tekeminen, samaan hiileen puhaltaminen ja matka mihin hyppäsin mukaan, oli kyllä upea.

Ilomäki painottaa, että jääkiekko on monen asian summa ja siihen tarvitaan monien tahojen yhteistyötä. Tärkeää on, että puhalletaan yhteen hiileen sekä kentällä, että jäällä.

– Kannattajille haluaisin sanoa, että tehdään matkasta yhteinen ja puhalletaan yhteen hiileen. Tulee hyviä ja huonoja hetkiä, mutta päämäärä koostuu siitä matkasta mikä sinne tehdään ja kuinka. Nyt painetaan hommia, että ollaan alusta asti valmiina ja pystytään siellä kentällä tuottamaan sirkushuveja ja raikasta peliä!


Lue lisää

Maailmanmestari Arttu Ilomäki KooKoon keskikaistalle

SM- ja MM-kultaa urallaan voittanut Arttu Ilomäki on solminut KooKoon kanssa kauden 2023–2024 kattavan sopimuksen.

Lue lisää