Tardif: ”Tiedän varmaksi, että Liiga on kova sarja”

Tardif: ”Tiedän varmaksi, että Liiga on kova sarja”

24.5.2023

24.05.2023 22:35

Tardif: ”Tiedän varmaksi, että Liiga on kova sarja”

KooKoon kanadanranskalaisten määrä kasvaa yhdestä kahteen, kun Ben Tardif siirtyy oranssimustiin.

KooKoon pukukopissa kuullaan tulevalla kaudella ranskaa todennäköisesti enemmän kuin koskaan, kun puolustaja Charle-Edouard D’Astous saa seurakseen vanhan tutkaparinsa Ben Tardiffin.

Tardifilla on edessä uusia tuulia, sillä tuleva kausi on hänen ensimmäinen Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Hyökkääjä ylittää Atlantin ensimmäistä kertaa elämässään heinäkuun lopulla, kun hän muuttaa Kanadan Sherbrookesta Kouvolaan.

– En ole koskaan aiemmin käynyt Euroopassa, joten olen innoissani uudesta haasteesta, Tardif kommentoi puhelimitse.

Liigaa Tardif on seurannut viime vuosina sarjassa pelanneiden ystäviensä osalta. D’Astousin lisäksi Tardif tuntee hyvin Lukossa viimeiset kolme vuotta pelanneen Thomas Grégoiren.

– Olen kuullut Suomesta ja Liigasta ystäviltäni ja katsonut highlight-videoita. Puhumme ”Chuckien” [D’Astous] kanssa melkein joka päivä ja olen kuullut häneltä paljon. Tiedän varmaksi, että Liiga on kova sarja.

– Chuckie pitää paljon Suomesta, ja samoin ”Tom” [Grégoire] tykkäsi todella paljon olostaan siellä ja kehui Liigaa. Heidän kauttaan kiinnostuin sarjasta ja odotan jo innolla, että pääsen Kouvolaan ja pelaamaan.

Euroopassa pelataan pääsääntöisesti suuremmissa kaukaloissa kuin Pohjois-Amerikassa. Kouvolassa on käytössä Liigan suurin, maksimimittainen (30m x 60m) kaukalo.

– Olen nopea ja räjähtävä luistelija, joten uskon, että Liiga sopii minulle hyvin. Koetan hankkia nopeudella etua siitä, että jäällä on enemmän tilaa.

Yksi kausi, neljä joukkuetta

Juniorivuosiensa jälkeen Tardif on pelannut viimeiset kaksi kautta NHL:n farmisarjoissa AHL:ssä ja ECHL:ssä. Päättyneellä kaudella hän hyppi peräti neljässä eri joukkueessa; kahdessa AHL:ssä ja kahdessa ECHL:ssä.

– AHL-joukkueilla on omat yhteistyöseuransa ECHL:ssä ja on normaalia, että pelaajat liikkuvat sarjojen välillä. Minut treidattiin joulukuussa seurasta toiseen ja sen myötä joukkueita kertyi paljon, Tardif kertaa.

– Se on osa bisnestä, mutta olihan se henkisesti välillä raskasta, kun ihmiset ympärillä tuntuivat vaihtuvan koko ajan. Ajattelen kuitenkin, että kaikki muutokset olivat minulle hyviä haasteita ja opin niistä paljon.

Viime sesongilla matseja kertyi lopulta AHL:ssä Colorado Eaglesissa 15 (1+3) ja Hartford Wolf Packissa 15 (1+4) sekä ECHL:ssä Utah Grizzliesissä 7 (2+7) ja Jacksonville Icemenissa 11 (2+7) sekä vielä 10 pudotuspeliä (2+4) päälle.

Coloradossa Tardif pelasi yhdessä suomalaisten Sampo Rannan ja Justus Annusen kanssa ja Hartfordissa sinivalkoisia värejä edusti Lauri Pajuniemi.

– Olen tosiaan pelannut muutamien suomalaisten kanssa ja kuullut heiltä asioita Suomesta. Ennakkokäsitykseni on, että se on hyvin samankaltainen maa kuin Kanada ja Quebec. Myös ihmiset ovat samanlaisia.

Guy Lafleur Trophy

Tardifin uran tähänastiset parhaat saavutukset ovat kaudelta 2020–2021, jolloin hän pelasi viimeisen kautensa yhdessä Kanadan kovista juniorisarjoista, Quebec Major Junior Hockey Leaguessa.

Laituri varattiin vuonna 2016 QMJHL:n varaustilaisuuden toisella kierroksella numerolla 25. Tardif pelasikin joukkueessa neljä täyttä kautta ja aloitti myös kauden 2020–2021, mutta hänet myytiin kesken kauden Victoriaville Tigresiin, joka porskutti lopulta sarjan mestaruuteen asti.

– QMJHL:ssä on vuosittain 4-5 joukkuetta, jotka yrittävät voittaa mestaruuden ja hankkivat joulun aikaan vanhempia junioripelaajia muista joukkueista. Joukkueemme Sherbrooke treidasi melkein kaikki pelaajansa, joten ei ollut yllätys, että minutkin myytiin, Tardif muistelee reilut kaksi vuotta myöhemmin.

– Olin iloinen, että organisaatio antoi minulle vielä mahdollisuuden pelata tosissaan mestaruudesta. Meillä oli hyvä joukkue, mutta emme olleet suurin mestarisuosikki. Kaikki pelaajat halusivat kovasti voittaa ja kemiamme osuivat yhteen, mikä kantoi lopulta mestaruuteen asti.

Tardif palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana arvostetulla Guy Lafleur -palkinnolla nakuteltuaan 19 pudotuspeliottelussa 11+11 tehopistettä. Pystin ovat aiemmin voittaneet muun muassa NHL:n nykyiset ja entiset supertähdet Sidney Crosby, Claude Giroux, Jonathan Huberdeau sekä Mario Lemieux.

– Sain valmennukselta paljon vastuuta ja pelasin hyvällä itseluottamuksella. Palkinnon saaminen oli suuri kunnia.

– Se on saavutuksiltaan ylivoimaisesti paras kauteni tähän asti.

Tutkapari D’Astous

Tardifin päätymisessä Kouvolaan yksi vaikuttava tekijä oli miehen vanha tutkapari kahden kauden takaa, viime kaudella KooKoohon siirtynyt puolustaja Charle-Edouard D’Astous.

– Olemme todella hyviä ystäviä. Olemme pelanneet vastakkain junioreissa QMJHL:ssä, mutta emme tunteneet ennen kuin päädyimme samaan joukkueeseen pari vuotta sitten, Ben Tardif sanoo.

Tardif ja D’Astous ovat keskenään ystäviä ja myös tehokas tutkapari: kaksikko naputteli itsensä kaudella 2020–2021 ECHL-joukkueensa sisäisen pistepörssin kärkeen sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Runkosarjassa Tardif iski 53 ottelussa 20+39=59 ja D’Astous 52 pelissä 26+31=57 pistettä. Pudotuspeleissä tahti kiihtyi ja 18 ottelussa Tardif teki 5+25=30 ja D’Astous 19+11=30 pinnaa.

– Aloimme heti viettää aikaa myös kaukalon ulkopuolella. Pelasimme esimerkiksi golfia ja vain vietimme aikaa puolisoni ja koiriemme kanssa.

D’Astous on arvatenkin innoissaan ystävänsä seuravalinnasta.

– Ben on todella hyvä luistelija, taitava kiekon kanssa ja kova tekemään töitä. Uskon, että hän sopeutuu Liigaan erinomaisesti, D’Astous sanoo.

Mikä oli yhteytenne salaisuus?

– Luulen, että meillä oli kaukalossa niin hyvä yhteys sen takia, että vietimme paljon aikaa yhdessä harjoituksissa ja myös jään ulkopuolella. Kemiamme toimi ja tiesimme, missä aina toinen menee.

Tardifin kummiyrityksenä toimii KooKoon pääyhteistyökumppani FoxRail Logistics.