HENKILÖKUVASSA:

Axel Ottosson – Tehokas taitosentteri

06.11.2023

Teksti: Jukka Särmälä 

Axel Ottosson saapui vuosi sitten Kouvolaan kantamaan vastuuta merkittävässä roolissa.

Hyökkääjä Axel Ottosson siirtyi kotimaastaan Ruotsista Kouvolaan kaudeksi 2022–2023.  Avauskautta varjostivat loukkaantuminen ja pelikielto, joiden takia väliin jäi yli kolmannes kaudesta. 

Vauhtiin päästyään Ottosson näytti kuitenkin kykenevänsä mainioihin otteisiin Liigassa. Nyt miehen toisella kaudella vauhti on vain kiihtynyt ja vikkelän ruotsalaishyökkääjän päätä on jo ehtinyt koristaa alkukaudesta kultainen kypärä KooKoon pistekuninkuuden merkiksi.

– Kultakypärää on ihan hauska käyttää. Se on merkki siitä, että on saanut ainakin jotain hyvää aikaiseksi. Toivottavasti jatkan pelaamista hyvin ja autan joukkuetta, niin voin käyttää sitä jatkossakin. 

– Toistaiseksi en ole huomannut että vastustajan puolustajat yrittäisivät pelata kovempaa minua vastaan kypärän vuoksi, mutta he tuntuvat pelaavan aika kovaa muutenkin, Ottosson myhäilee. 

Ottosson on 27-vuotiaana ehtinyt kokea Ruotsissa pääsarja SHL:n, toiseksi ylimmän tason Allsvenskanin sekä nyt kotimaisen pääsarjamme eli Liigan.

– Liiga on varmasti parempi sarja kuin Allsvenskan. Täällä on todella laadukkaat kärkipelaajat. Jos katsoo CHL-pelien tuloksia, huomaa että suomalaiset joukkueet menestyvät todella hyvin. Liigan peli on paljon organisoidumpaa ja taktisempaa, siinä missä Ruotsissa poukkoillaan enemmän päästä päähän.

– Iän ja kokemuksen myötä olen saanut tasaisuutta otteisiini, ja minusta tuntuu, että se näkyy nyt täällä Liigassa. Meidän pelityylimme sekä Liigan yleinen pelitapa tuntuvat sopivan minulle hyvin, joten kun pelaan omaa peliäni ja autan joukkuetta, niin olen ainakin toistaiseksi pystynyt olemaan myös melko tehokas. 

Keskushyökkääjänä pelaava Ottosson saapui Suomeen Ruotsin toiseksi korkeimmalta tasolta Allsvenskanista, jossa hän pelasi viimeiseksi jääneellä kaudellaan huippulätkää. Ottosson oli joukkueensa IF Björklövenin tehokkain pelaaja. Mikä sai ruotsalaisvirtuoosin vaihtamaan maisemaa sekä maata?

– Pelasimme joukkueeni kanssa kolmesti putkeen finaaleissa, ja ne ovatkin hienoimpia muistoja urallani toistaiseksi. Olin pelannut siihen asti urallani vain Ruotsissa, ja halusin kohdata uudenlaista kilpailua, joten päätin tutkia mahdollisuuksia pelata kotimaani ulkopuolella.

– Useampi tuttuni oli kehunut Suomea ja Liigaa, ja minulle jäi todella hyvä tunne puhuttuani Jarno Kultasen kanssa.  

Huippukauden jälkeen taitosentterille olisi ollut muitakin ottajia. Valinta kohdistui kuitenkin oranssimustiin.

– Halusin Kouvolaan, sillä uskoin että täällä minulla on edellä mainittujen asioiden lisäksi mahdollisuus olla johtava pelaaja hyvien joukkuekavereiden ympäröimänä. En oikeastaan tuntenut pelaajia täältä etukäteen, eikä kukaan vanhoista pelikavereistani ollut pelannut KooKoossa. Jotenkin minulla vain oli hyvä tunne tästä paikasta, joten seurasin vaistoani ja valitsin Kouvolan.  

Elämää vieraassa maassa

Ruotsalainen on kotiutunut naapurimaahansa hyvin. Ottosson on viihtynyt Kouvolassa ja kohdannut kaipaamiaan jääkiekkoilullisia haasteita. Kuten kuluvan kauden vahvat otteet osoittavat, hän on vastannut haasteisiin hienosti. Ottossonilla kulkee niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

– Minulla on ollut Suomessa hauskaa, ja olen saanut täältä paljon kokemuksia, juuri sitä mitä tulin hakemaankin. Halusin haastaa itseäni uudessa sarjassa ja uudessa maassa. Olen oppinut itsestäni paljon jääkiekkoilijana sekä ihmisenä, nyt kun olen asunut poissa kotimaastani. 

– Mielestäni olen kasvanut pelaajana mutta myös ihmisenä. Asioiden hoitaminen, englannin puhuminen ja uudessa maassa asuminen todella kasvattavat, Ottosson sanoo. 

Kulttuurishokkia ei tullut, sillä naapurimaat ovat paljolti toistensa kaltaisia.

– Suomi ja Ruotsi ovat melko samankaltaisia paikkoja asua, joten minulla ei ole ollut suuria vaikeuksia sopeutua tänne. Kouvola on paikkana todella mukava, varsinkin keskustan ulkopuolella on kaunista luontoa, metsää ja virtaavia vesistöjä. Olen nauttinut luonnossa liikkumisesta täällä. 

– Lisäksi keskustassa on paljon paikkoja joissa käymme joukkueen kanssa syömässä, kahvilla ja viettämässä aikaa.  

Akuutin koti-ikävän iskiessä apu löytyy läheltä, sillä Ottossonin lisäksi KooKoossa pelaavat ruotsalaishyökkääjät Linus Andersson, Emil Molin ja tuoreimpana Petter Emanuelsson.

– Kolmestaan jutteleminen ruotsin kielellä auttaa totta kai, saamme tarvittaessa hyvää vertaistukea ja näkemystä toisiltamme. Joukkueessamme kaikki puhuvat kuitenkin hyvää englantia, joten apua saa tarvittaessa ihan keneltä tahansa. Vietämme Linuksen ja Emilin kanssa paljon aikaa, ja heillä on koiria, joita on aina kiva nähdä.

– Uskon että välillemme on rakentunut pikkuhiljaa toimivat kemiat myös jään tasolla. Linus on kotoisin Pohjois-Ruotsista kuten minäkin, joten meillä on joitain yhteisiä tuttuja, vaikkemme tunteneetkaan toisiamme ennen KooKoota.
 

“Koetin matkia Nicklas Bäckströmiä” 

Viisivuotiaana kiekkoilun aloittanut ruotsalainen on pelimies parhaassa iässään. Ottosson vietti aktiivisen lapsuuden pelaten jääkiekon lisäksi jalkapalloa ja salibandya.

– Aloitin jääkiekon isoveljen sekä kavereiden innoittamana. Pelasin muitakin lajeja aina 15-vuotiaaksi saakka, mutta minusta tuntui aina, että kiekko oli näistä hauskin laji. Luulen että minulle oli hyötyä siitä etten pelannut vain jääkiekkoa, vaan urheilin monipuolisesti läpi nuoruuteni. Se teki minusta paremman urheilijan.

Pehmeäkätinen Ottosson on nuorempana itsekin ihaillut nimenomaan taitavia pelaajia.

Peter Forsberg oli yksi idoleistani, kuten toki useimmilla muillakin ruotsalaisnuorilla. Lisäksi paikallisjoukkueessamme pelasi latvialainen Aleksandrs Belavskis, joka oli todella taitava.

– Vähän vanhempana juniorina seurasin Nicklas Bäckströmiä. Hän on huippupelaaja, jonka pelitapaa koetin matkia ja ottaa häneltä vaikutteita omaan peliini.  

Ruotsalaishyökkääjällä on peliurallaan vielä runsaasti vuosia jäljellä. Niihin liittyvistä unelmista ja tavoitteista kysyttäessä Ottosson keskittyy kuitenkin nykyhetkeen, sen sijaan että haaveilisi sen kummemmin tulevasta.

– Minulla ei ole tällä hetkellä sen kummempaa unelmaa kuin voittaminen. Haluan pelata hyvässä joukkueessa ja voittaa mestaruuden. Sitä tavoittelen tällä hetkellä, ja siihen pyrin täällä Kouvolassa. Lisäksi Ruotsin maajoukkuetta olisi totta kai mahtavaa edustaa miesten tasolla. 

Ennen haastattelun päättymistä Ottosson haluaa vielä käyttää tilaisuuden hyväkseen ja kiittää faneja. Ennen kaikkea vierasfanien matkaaminen joukkueen mukana on tehnyt mieheen vaikutuksen.

– Haluan lähettää vielä kannattajille terveisiä! Meillä on hieno kotiyleisö sekä aina yllättävän paljon faneja myös vieraspelireissuilla. Jatkakaa hyvää työtä, me pyrimme tietysti tekemään saman kaukalon puolella.