(Kuva: Tomi Vastamäki)

RAPORTTI:

KooKoo voittoon jatkoajalla – "Varmaan ihmettelivät, että miten se noin hiljaa tuosta tulee"

01.11.2023

Edellisessä ottelussaan SaiPan voittolaukauskilpailussa kaatanut KooKoo matkusti Poriin Ässien vieraaksi. Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat molemmilta joukkueilta huolellisia ja päättyivät maaleitta. Kolmannessa erässä nähtiin Ässien johtomaali, sekä ottelun viimeisellä sekunnilla Charlé-Edouard D’Astous’n lavasta syntynyt KooKoon tasoitusosuma. Arttu Ilomäki ratkaisi ottelun KooKoolle komealla jatkoaikamaalilla (0–0, 0–0, 1–1, 1–2 JA).

KooKoo joutui ottelun alussa puolustamaan paljon, mutta onnistui pitämään Ässät pois maalipaikoilta. KooKoon tukkiessa alueensa keskustan vieraiden maalilla aloittanut Nick Malík torjui muutamat laidoilta tulleet laukaukset varmasti. Samuel Valkeejärvi pelasti varman maalin seuraamalla Dylan Fabreta takatolpalle ja pelaamalla ranskalaisen mailan pois juuri ennen Will Graberin syötön saapumista.

Onnea oli myös matkassa, kun 13 minuutin pelin jälkeen Malík lähti maalinsa taakse hakemaan irtokiekkoa. Hän yritti purkaa kiekon rännin kautta keskialueelle, mutta Ässien Emil Erholtz pääsi katkaisemaan purun KooKoon puolustusalueella. Hän ei kuitenkaan osunut pienehköstä kulmasta tyhjään maaliin.

KooKoo sai parhaat paikkansa Juho Rautasen hyvän viivatyöskentelyn ansiosta. Puolustaja sai useampaan otteeseen toimitettua kiekkoa ohi blokkaavan pelaajan ja luotua vaarallisia irtokiekkoja muun muassa Emil Molinille, joka kuitenkin pyyhki vain lumet kiekon päältä. Mukaan mahtui myös yksi tyylikäs yksilösuoritus Ben Tardifilta, mutta Ässien maalivahti Niklas Rubin ennätti tolpalta tolpalle estämään kanadalaisen rystyllä haetun vanhanaikaisen. Ottelun ensimmäinen erä oli maaliton.

– Peli oli tänään todella tarkkaa ja jouduimme paljon niin sanotusti ohjaamaan. Se oli vähän niinkuin syy ja seuraus omasta pelaamisestamme. Pystyimme kuitenkin olemaan kärsivällisiä. Pulssi on laskenut, se ei oikein ehtinyt ottelun aikana noustakaan. Todella rauhallinen ottelu oli, asemasotaa, kommentoi KooKoon päävalmentaja Olli Salo seuran mediatiimille.

Tiukka, tiukempi, Ässät–KooKoo

Radek Koblížek peräänkuulutti C Moren ennakkohaastattelussa parempaa jäähykuria ja KooKoo oli selkeästi keskittynyt tähän tavoitteeseen. Ottelun ensimmäinen jäähy tuli vasta toisessa erässä, kun Linus Andersson otti kahden minuutin jäähyn kampituksesta. Pian saatiin todistetaa esimerkillistä KooKoo -alivoimaa Ässien saadessa erikoistilanteella aikaan vain yhden laukauksen. Kotijoukkue sai ylivoimansa jälkeen kaksi vaarallista paikkaa, mutta ensimmäisen esti tolppa ja toisen Malík.

KooKoo sai ottelun ensimmäisen ylivoimansa, kun Tuomas Salmela työnsi Koblížekin pää edellä laitaan. Alkuun pelottavalta näyttänyt tilanne päättyi hyvin, kun Koblížek nousi ylös ja pystyi jatkamaan ottelua. KooKoo sai luotua tekopaikkoja, mutta ei onnistunut ohittamaan Rubinia. Lähimpänä kävi Molin, joka ohjasi maalin läheltä kiekon senttejä ohi takatolpan.

Toisessa erässä nähtiin myös vivahde Pohjois-Amerikan kaukaloista. Kun Ari Gröndahl ja Roope Talaja ottivat pelitilanteen ulkopuolella lyhyen painiottelun. Ottelu vietiin jäähän asti ja molemmat ansaitsivat 2+2-minuutin käytösrangaistukset. Peliä jatkettiin tasaviisikoin, sillä molemmat saivat samalla sekunnilla saman rangaistuksen. KooKoo joutui jälleen puolustamaan kärsivällisesti pidempiä aikoja, mutta sama trendi jatkui. KooKoo piti puolustusalueensa keskustan tukossa ja Malík hoiti muodon ulkopuolelta tulleet laukaukset. Toinen erä päättyi kuten ensimmäinenkin, eli maaleitta.

Aikaa jäljellä yksi sekunti

KooKoon maalinedustapuolustaminen loisti läpi ottelun ja Matic Török antoi siitä kolmannen erän kirkkaimman esimerkin nollaten Lenni Hämeenahon maalin takatolpalta. Jan-Mikael Järvisen syöttö osui kohdilleen, mutta Törökin hyvin ajoitettu mailannosto pelasti KooKoon takaiskulta. KooKoo joutui uudelleen alivoimalle kolmannen erän puolivälin jälkeen, kun Jesse Joensuu ajoi painavan taklauksen Teemu Engbergiin. Rautanen ei hyväksynyt Joensuun käytöstä ja muistutti Ässät-hyökkääjää käytöstavoista poikittaisella mailalla, mikä johti kahden minuutin rangaistukseen. Järvinen sai ylivoimalla kiekon B-pisteellä ja yllätti Talajan tekemän maskin turvin Malíkin.

– En ole tilannetta nähnyt, joten en tiedä tarkkaan, mitä siinä tapahtui. Hän meni puolustamaan omaansa, siitä ei voi häntä tukistaa. Vastaan sattui kokenut kettu Joensuu, joka ei lähtenyt yhtään mukaan. Tietyllä lailla se tuntuu väärältä, mutta se menee sääntökirjan mukaan. En ota kuitenkaan jäähyyn kantaa, sillä en ole tilannetta nähnyt, pohtii Salo.

KooKoon tasoitus kävi lähellä, kun ottelua oli kaksi minuuttia jäljellä. Arttu Ilomäki sai laukauksen läpi Ässien puolustusmuodon, mutta se kimposi ylärimasta ulos. Charlé-Edouard D’Astous kokeili pian tilanteen jälkeen omaa laukaustaan, jonka tuottaman pelikatkon aikana KooKoo otti aikalisän. Malík poistui samalla maaliltaan ja KooKoo lähti hakemaan tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla.

KooKoon tasoitusmaali syntyi kirjaimellisesti ottelun viimeisellä sekunnilla. Kultakypärä Tardif pelasi D’Astous’lle vetopaikan Ässien muodon sisään ja kovassa tehopistevireessä ollut D’Astous vei ottelun jatkoajalle ajassa 59.59. Maali venytti KooKoon pisteputken Ässien vieraana jo kymmenen ottelun mittaiseksi.

KooKoo voitti ottelun jatkoajalla, kun Ilomäki vei Ässien kolmikkoa ja sai kiekon ujutettua Rubinin jalkojen välistä maaliin.

– Ajattelin vain, että koitan murtautua maalin eteen. Kantaliu’ulla ja Ässien pelaajat varmaan ihmettelivät, että miten se noin hiljaa tuosta tulee. Siitä sitten tila avautui yhtäkkiä, en tiedä mihin he lähtivät, lausui Ilomäki voittomaalistaan C Moren lähetyksen haastattelussa.

Syöttöpisteet merkittiin Petter Emanuelssonille, sekä D’Astous’lle. Tehopisteet olivat molemmille viidennet kahteen viimeiseen otteluun.

– Kyllähän se helpottaa ja tuo ilon huulille. Hänestä näkee, että hän nauttii pelaamisesta kaikin voimin, kommentoi Salo lähes puoli tuntia ottelussa pelanneen D’Astous’n lähiaikojen pelivirettä.

KooKoo otti toisen perättäisen voittonsa Ässistä ja lähti Ilomäen johdolla kiittämään paikalle matkustanutta Kuudetta Kenttäpelaajaa saamastaan tuesta. KooKoon seuraava ottelu on heti huomenna, eli torstaina 2.11. Joukkueen matka käy Raumalle ja vastaan asettuu Lukko.

Seuraavat kotiottelut:

La 4.11.2023 klo 17:00 KooKoo – HIFK // Osta liput

La 18.11.2023 klo 19:00 KooKoo – Pelicans // Osta liput

Ke 29.11.2023 klo 18:30 KooKoo – Ässät // Osta liput