RAPORTTI:

Alkuvaikeuksien kautta voittoon Kärpistä – "Maalit antoivat energiaa tänään"

15.12.2023

Sumulaaksossa viikon ainoa kamppailu päättyi alkuvaikeuksien jälkeen KooKoon tärkeään 4–2 (0–1, 2–1, 2–0)-voittoon Oulun Kärpistä. Ottelun ykkösnimenä hääri tänään joukkueen kapteeni Otto Paajanen kahdella täysosumallaan

Ottelu lähti liikkeelle vauhdikkaasti mutta vierasjoukkue oli alussa sekä koko erän ajan selkeästi vahvempi erityisesti hyökkäyspelin rakentamisessa. Viime otteluissa maaleja ei Lumon Areenalla liikaa ole nähty, mutta nyt ottelun avausmaali nähtiin jo seitsemän minuutin pelin kohdalla. Kärppien kakkoskentällinen Nick Ritchie – Connor Bunnaman – Noel Gunler rakentivat hyökkäystä, ensin Ritchie laukoi kohti KooKoon maalivahti Nick Malikia, mutta Gunler tarkalla rannelaukauksella sai kiekon ohi Malikin Bunnamanin ja liigadebytantti Viljami Juusolan syötöistä, ja ottelu kääntyi vierasjoukkueen johtoon myös tuloksellisesti. Muutama minuutti maalin jälkeen Kärpät tarjosi pelille pienen energiaruiskeen, kun Joel Olkkonen antoi kovan taklauksen Samuel Valkeejärveen vaihtoaitioiden edustalla, ja näytti heti, että KooKoo sai peliään hieman piristymään joka näkyi heti taklauksen jälkeen ykköskentälliseen nostetun Teemu Engbergin tekopaikkana.

Kotijoukkueen piristyminen näkyi vajaa kaksi minuuttia ennen erän loppua, kun tähän otteluun kultakypärä päässä viilettävä Arttu Ilomäki toi kiekkoa hyvin alueelle ja haastoi Kärppien puolustajia, mutta kiekkoa ei Engbergin ja Radek Koblizekin avustuksesta huolimatta saatu maaliin. Tilanteesta annettiin samalla Kärppien Tommi Kivistölle kahden minuutin rangaistus koukkaamisesta, joten nyt KooKoo pääsi tosissaan näyttämään, miten erikoistilanteita on harjoiteltu viimeisen viikon aikana, kuten Otto Paajanen MTV:n ottelua edeltävässä haastattelussa kertoi. Ensimmäisen erän loppuun ei kuitenkaan enää maaleja nähty, joten ensimmäinen erä päättyi vierasjoukkueen 0–1-johdossa.

– Jos kollega (Kärppien apuvalmentaja Ville Mäntymaa) sanoi, että heillä oli pelisuunnitelman mukainen alku, niin ikävä kyllä meilläkin oli. Tällä kertaa voi koutsi katsoa peiliin, hienosäädettiin liikaa ja väärään suuntaan, ja sitä kautta jäätiin passiiviseksi. Mitään ei pois Kärpiltä, ne oli tosi hyviä ja aktiivisia ensimmäisessä erässä, vaan meidän pelaaminen edesauttoi sitä, ajattelee KooKoon päävalmentaja Olli Salo ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Toinen erä käynnistyi KooKoon ylivoimalla, jota oli aikaa vielä 39 sekuntia. Ylivoimalla KooKoo sai hyvää pyöritystä aikaiseksi, mutta avausmaali jäi vielä puuttumaan. Heti perään kuitenkin jäähyltä vapautunut Tommi Kivistö nosti kiekon kohti hyökkäysalueelle murtautuvaa Teemu Turusta, joka ohittaa nopeasti kummatkin KooKoon puolustajat ja laukoi kiekon tarkasti yläkulmaan, joten noin minuutin pelin jälkeen Kärpät oli siirtynyt jo 0–2-johtoon. Kolmaskaan maali heti perään ei ole kaukana, kun Victor Berglund laukoi vaarallisen laukauksen suoraan syötöstä, mutta veto meni ohi maalista. Erän edetessä KooKoo sai paremmin pelistä kiinni, joka näkyi myös tuloksellisesti. Kotijoukkueen avausmaali nähtiin ajassa 31:17, kun kultakypärä Ilomäki nousi hyvin hyökkäykseen ja lauki, ja irtokiekon haistoi tähtipuolustaja Charle-Edouard D’Astous, joka laukoi kiekon ohi Niclas Westerholmin Kärppien maalilla. KooKoolle annettiin myös ottelun toinen ylivoimatilaisuus, kun noin viisi minuuttia oli erää jäljellä, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta ylivoimaa ei saatu käytettyä hyväksi.

KooKoon piristynyt ote näkyi erän loppuun asti, ja kun 1:59 erää oli jäljellä, niin ennakkohaastattelussakin käynyt Otto Paajanen laukoi kiekon maalin edestä ohi Westerholmin, johon esityön teki Matic Török ja hänen päätykamppailu sekä Emil Molin hienolla syötöllä maalin eteen. Maalin jälkeen KooKoon momentum meinattiin rikkoa jäähyllä, mutta tuomariston videotarkistuksen jälkeen todettiin, ettei Miska Kukkonen syyllistynyt jäähyyn. Viimeisien sekuntien aikana Axel Ottosson murtautui hyökkäysalueelle, otti tyhjät pois ja laukoi kohti Kärppien maalivahti Westerholmia, mutta tämä upea paikka jäi viimeistelyä vaille vajaaksi joten toinen erä päättyi tasaisiin 2–2-lukemiin.

– Toiseen erään pystyttiin nostamaan omaa tasoa ja saatiin jalkaa paljon paremmin liikkeelle. Tietysti ne maalit antoivat energiaa tänään, kommentoi Salo.

KooKoo aloitti kolmannen erän vahvasti, ja jatkoi siitä mihin toisen erän lopussa jäi. Erän alkuvaiheessa kotijoukkueelle tarjottiin jo ottelun kolmas ylivoima Miika Koiviston kampitusrangaistuksen takia, mutta heikohko ylivoima jatkuu edelleen eikä tulosta saatu aikaiseksi. Erän edetessä KooKoo pystyi huomattavasti paremmin rakentelemaan hyökkäyksiä ja käyttämään hyödyksi Kärppien vaisua puolustamista omalla alueella. Erän puolivälissä nähtiin ottelun tärkein tilanne, kun Leevi Aaltonen ja Axel Ottosson nousi vastahyökkäykseen, jossa Aaltonen syötti ja Ottosson naulasi kotijoukkueen ottelussa 3–2 johtoon, joka lisäsi Kärppien ahdinkoa entisestään. Erä eteni samanlaisena kun alkukin, KooKoon tahdissa, joten Kärpät joutuivat turvautumaan aikalisään kun erää oli jäljellä 2:32.

Erän kahden viimeisen minuutin aikana nähtiin nopeasti kummallekin joukkueelle huitomisrangaistuksia, joihin syyllistyivät KooKoon Arttu Ilomäki ja Kärppien Noel Gunler. Ilomäelle annettiin myös lisäksi kahden minuutin rangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä. Erän loppu mentiin tasavajaalla, ja ottelun päätti Otto Paajasen illan toinen osuma tyhjään maaliin, joten KooKoo voitti ottelun 4–2 ja kaikki sarjapisteet jäivät perjantai-illan osalta Sumulaaksoon.

– Erittäin tärkeät pisteet, nousujohteinen peli ja pystyttiin lopussa puolustamaan hyvin. Paajasen Otto, kaksi maalia erittäin tärkeitä, myös Ottossonilla ollut kuiva kausi, toivotaan että ne maalit tuovat heille lisää peli-iloa, päättää Salo.

KooKoon kokoonpanosta oli edellisen ottelun jälkeen tippunut pelikieltoaan kärsivä Ben Tardif ja Joonas Lehtivuori. Kokoonpanohuolet jatkuvat lievästi myös ensi viikolla, koska tänään Petter Emanuelsson ei pelannut enää kolmatta erää, eikä päävalmentaja Salo osannut ottelun jälkeen kommentoida suuntaan tai toiseen, vaan toivoa pelkästään parasta. Nähtäväksi jää, mikä on miehen pelikunto ensi viikon otteluissa. KooKoon pelit jatkuvat ensi viikolla, ja joukkue pelaa kahden vierasottelun viikon ennen joulutauolle siirtymistä. Tiistaina joukkue matkaa Tampereelle Tapparan vieraaksi, ja torstaina ennen joulutaukoa Turkuun TPS:n vieraaksi. Lumon Areena ei suinkaan hiljene, vaan huomenna areenalla juhlitaan Vauhti Kiihtyy 2.0-pikkujoulukonsertin merkeissä.

 

Seuraavat kotiottelut:

Ti 26.12.2023 klo 18:30 KooKoo – SaiPa // Osta liput

Ke 3.1.2024 klo 18:30 KooKoo – Lukko // Osta liput

Pe 5.1.2024 klo 18:30 KooKoo – HIFK // Osta liput