RAPORTTI:

Alivoimaongelmat värittivät Tampereen lauantai-iltaa – "Meillä oli omat hetkemme"

07.10.2023

KooKoon historian ensimmäinen voitto Ilveksestä Nokia Arenalla jäi vielä odottamaan tulevia koitoksia, kun kotijoukkue Ilves jätti varmalla esityksellä kaikki sarjapisteet Tampereelle lukemin 4–2 (0–1, 3–0, 1–1).

Ottelu lähti vauhdikkaasti liikkeelle ja kotijoukkue Ilves näytti kotiyleisölleen aktiivisella paineistuksella ja hyökkäyspelaamisella sen, miksi se oli otteluun lähdettäessä sarjataulukon sijalla kolme. KooKoo sai paineistuksesta huolimatta luotua muutamia hyviä paikkoja hyökkäyspäässä, mutta lopullinen viimeistely näistä paikoista jäi uupumaan. Erän puolivälissä KooKoolle tarjottiin ylivoimamahdollisuus Oula Palveen rikkoessa hyökkäysalueella, mutta tästäkin viimeistely jäi vielä puuttumaan.

Ylivoiman jälkeen KooKoo jatkoi vahvaa hyökkäyspeliä ja ottelun avausmaalista vastasikin hienosta KooKoon vastahyökkäyksestä ja upeasta Ben Tardifin syötöstä maalin eteen itsensä löytänyt Emil Molin, joka sai kauden kolmannella maalillaan sytyttää Tampereelle saapuneet kouvolalaiskannattajat jo avauserässä. Tasoitukseen Ilveksellä oli monia paikkoja, mutta KooKoon puolustus ja maalivahti Oskari Setänen piti huolen, että erätauolle lähdettiin maalin johtoasemassa.

– Tiedettiin, että Ilves haluaa tulla heti ottelun alkuvaiheissa kovaa peliin mukaan. Annoimme liikaa vastahyökkäyksiä ja ylivoimahyökkäyksiä, mistä ei tietenkän voi tykätä, vaikka olimme panostaneet erityisesti hyökkääjien sijoittumiseen viime päivinä, kommentoi KooKoon päävalmentaja Olli Salo ottelun jälkeen.

Toinen erä lähti tasaisemmin liikkeelle, ja KooKoo sai myös luotua hyökkäyspeliään paremmin kuin ensimmäisessä erässä. Erän ensimmäisellä puolikkaalla kouvolalaiset joutuivat kovaan testiin, kun puolustaja Charles-Edouard D’Astous komennetaan rangaistusaitioon estämisestä. Ennen ottelua KooKoon alivoima oli liigan kolmanneksi huonointa – viiteen viime peliin joukkue oli päästänyt alivoimalla jopa kahdeksan maalia. Ben Tardif ja Olli Korhonen loivat hyvää vastahyökkäystä, mutta vaikeudet alivoimalla jatkuivat edelleen, kun Ilves pääsi luomaan hyvää ylivoimakuviota ja sen pääsi hyödyntämään Ilveksen ylivoimaspesialisti Joona Ikonen, joka on tehnyt kaikki kauden kolme maaliaan ylivoimalla. Maalin jälkeen Ilves otti ohjat omiin käsiinsä, ja tasan erän puolivälissä maalin edestä irtokiekon painoi sisään Ilves-hyökkääjä Jeremy Gregoire, ja Ilves oli siirtynyt kuin varkain ottelussa johtoasemaan.

Kun vire on päällä, niin pelaaminen on paljon helpompaa. Kotijoukkue Ilves pystyi hyödyntämään omaa virettään erän edetessä, ja ensimmäisen Ilves-maalin jälkeen loppuerän komento oli selkeästi kotijoukkueella. Illan kolmas maali syntyi jälleen ylivoimalla, kun Veeti Väisänen komennetaan jäähyaitioon, ja llveksen Matias Mäntykivi laukoi kiekon kohti maalia ja Seattle Krakenista Ilveksessä lainalla oleva Jani Nyman ohjasi kiekon sisään helpon näköisesti, ja illan toinen ylivoimamaali on tosiasia. Toiselle erätauolle siirryttiin siis Ilveksen 3–1 johtoasemassa. Jäähyily korostui myös päävalmentaja Salon puheissa ottelun jälkeen.

– Ilves tuli toiseen erään jälleen kovaa ja meillä oli omat hetkemme, mutta ne katkaisi tyhmät jäähyt ja erityisesti kostojäähy, josta Ilves otti hallinnan omiin käsiinsä. Sellaiset ei kuulu ollenkaan tähän peliin, että pelaajan hermokontrolli pettää tuolla lailla, viittasi Salo puolustaja D’Astousin rangaistukseen.

Kolmas erä oli tasainen ja hieman rikkonainen, eikä kunnollisia paikkoja ja hyökkäysyrityksiä ei kumpikaan joukkue saanut luotua niin hyvin kuin kahdessa ensimmäisessä erässä. Illan kolmasalivoima kolmen minuutin kohdalla tuotti varmasti harmaita hiuksia KooKoon valmennukselle, mutta sisuuntunut joukkue selvitti Arttu Ilomäen kahden minuutin rangaistuksen. Positiivisena asiana alivoimasta jäi Teemu Engbergin ja Olli Korhosen hyvä alivoimakatko, mutta viimeistely jäi hieman vajaaksi. Mahdollisuus kavennukseen tarjoutui kolmentoista pelatun minuutin kohdalla, kun Ilveksen Joni Jurmo joutuu koukkaamisesta jäähyaitioon, ja KooKoon keskushyökkääjä Ilomäki laukoo vihaisella lämärillään joukkueen kuudennen ylivoimamaalin tähän kauteen. Ottelussa oli enää ainoastaan maalin ero, ja jännitystä riitti ottelussa aivan loppuminuuteille asti.

Ilves kuitenkin jatkoi kontrolliaan vahvasti ottelun loppumetreille asti, eikä vierasjoukkue päässyt helpolla maalipaikoille. Ajassa 57:43 KooKoo otti aikalisän ja päävalmentaja Salo kokosi joukkonsa pohtimaan suunnitelmaa, kun Oskari Setänen otettiin maalilta pois, mutta Ilves pääsee tästä rankaisemaan tyhjään maaliin, kun kiekko laitettiin pitkänä kohti KooKoon aluetta ja ensimmäisenä kiekon sai haltuun Matias Mäntykivi, joka viimeisteli ottelun loppulukemiksi 4–2.

– Kolmanteen erään saatiin hiukan kiriä aikaiseksi ja todella iso kavennusmaali, jonka jälkeen yritettiin pelata ilman maalivahtia, mutta se loppui lyhyeen. Meillä oli hyvä yritys, mutta Ilves puolusti erässä paremmin, summasi Salo tämän illan kamppailun.

KooKoon seuraava ottelu on luvassa ensi viikon keskiviikkona Porissa, kun joukkue saapuu hyvässä vireessä olleen Ässien vieraaksi. Tässä ottelussa joukkueella on luultavasti extralataus siihen, että joukkueen on pakko suorittaa paremmin, mikäli sarjapisteitä halutaan ottaa.

Seuraavat kotiottelut:

Pe 13.10.2023 klo 18:30 KooKoo – TPS // Osta liput

Ke 18.10.2023 klo 18:30 KooKoo – KalPa // Osta liput

Pe 20.10.2023 klo 18:30 KooKoo – JYP // Osta liput